Vigyázz! Így vernek át téged!

12+1 manipulációs technikát gyűjtöttünk Udvarhelyen. Velem is, veled is ezt játsszák egyesek, nem csak a filmekben van ilyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Illusztráció
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: EGYED UFÓ ZOLTÁN
2018. szeptember 13., 10:23
3 hozzászólás. 

Az elmúlt évben összehozott a jószerencse néhány tehetséges manipulátorral. Egyszerű emberekről van szó, nem politikusokról, de ugyanolyan technikákkal dolgoznak, mint a politikusok, sőt, egy átlagos politikusénál bővebb a palettájuk.

Mivel a közelemben voltak, sokkal jobban meg tudtam figyelni őket, mint a politikusokat, akik távol tartanak engem, és a jelenlétemben visszafogják magukat, nem élnek annyira trükkjeikkel, hogy nehogy lelepleződjenek. Ezek az emberek ellenben minden trükköt bevetettek, és nem fogták vissza magukat. Szűk baráti körben kielemeztük a cseleiket, és megosztjuk mindenkivel, hadd tanuljunk, ismerjük fel, ki próbál megvezetni minket.

Íme alább néhány apró trükk, amivel meg tudod vezetni a népet:

1. Légy nyugodt, és magabiztosan told a rizsát!

Soha ne ess ki nyugalmadból és magabiztosságodból! Bármit át tudsz így vinni, akármilyen marhaságot és hazugságot, csak nyugodt legyen az üzeneted. Ha valaki a hallgatóságból tudja, vagy érzi, hogy nem mondasz igazat, és esetleg ellentmond, te ugyanolyan nyugodtan hazudj tovább. Erre ő egyre idegesebb és felháborodottabb lesz, míg a végén akár el is szakadhat nála a cérna, ha eléggé bántja, hogy te átvered embertársait.

Te csak légy halálosan nyugodt és magabiztos. A hallgatóság többi része neked fog hinni, mert a nyugodt és magabiztos embernek jobban hisznek, mint az idegesnek. Ráadásul jelenleg olyan a társadalom, hogy nem tolerálja a felháborodottságot, az érzelmeket, vitában a steril, nyugodt, érzelemmentes hozzáállás az elfogadott.

Ha ellenfeled nem lesz ideges, hanem nyugodtan érvel, te nézz a szemébe őszintén, s csak állítsd továbbra is, amit állítottál, nyugodtan és magabiztosan, minél pozitívabb beállításban. Előbb-utóbb neki tagadnia és támadnia kell, s mikor már harmadszor ismétli érveit, a hallgatóság unni fogja, kekecnek fog tűnni. Ekkor tégy úgy, mintha kekecekkel nem foglalkoznál, s lépj tovább, vagy válts más témára.

2. Játszd a pozitívat!

Ringasd bátran rózsaszín álomba a népet, mert úgyis az lesz a gecó, aki felköltené álmából, nem az, aki beleringatja. Hazudj bármit, amit az emberek hallani akarnak! Mondd azt, hogy holnap kezdődnek a munkálatok és jövő héten készen lesz a kultúrház. Mondd azt, hogy holnapután új járda lesz.

Mondd azt, hogy meg lesznek emelve a nyugdíjak. Lódíthatsz bátran, a lényeg, hogy az emberek azt hallják, amit hallani szeretnének. Ha valaki kételyének ad hangot, vagy azt állítja, hogy technikailag lehetetlen azt megvalósítani, amit te mondasz, ne mondj neki ellen, te csak fesd tovább a rózsaszín felhőt!

Az emberek jobban szeretnek álmodozni, mint technikai valóságokkal ütközni. Jobban szeretnek hinni, és ösztönösen ki fogják lökni maguk közül azt, aki nem annyira álmodozó, és nem hagyja őket álmodozni. Te csak lebegtesd ismét és ismét a rózsaszín lufit, s hagyd, hogy a tömeg kicsinálja magától a hitetlent, aki nem akar elszállni a rózsaszín gáztól.

3. Menj bele olyan részletekbe, amelyeket senki nem ért!

Nyomjad a szakszavakat és az idegen kifejezéseket egymás után. Ezzel elkápráztatod azokat, akik nem értenek hozzá. Ha mégis valaki érti, s ellenkezne, akkor kezdj el számokat mondani gyors egymásutánban. Ha elég gyorsan mondod őket, ellenződ nem fog tudni elég gyorsan számolni fejben, hogy utolérjen.

Ha látod, hogy mégis számolt, és kiderítette, hogy a számokkal is baj van, akkor válts témát, mielőtt előadná a számolását, és semmiképp se akarj visszatérni a régi témára, csak nyomassad az újat, ne hagyd őt szóhoz jutni. Előbb-utóbb feladja, s ráhangolódik ő is az új témára.

4. Keresd meg a gyenge pontját az embernek,

érts egyet vele, majd sunyin vidd át rajta akaratodat. Találkozol egy öreg nénivel, kezdj el a nyugdíjáról beszélgetni. Érts vele egyet abban, hogy kicsik a nyugdíjak, s nehéz belőlük megélni. Mikor már annyira egyetértetek, hogy egymás nyakába is borulnátok, akkor kezdd el bevezetni a témát, amiről meg akarod győzni, de olyan formán, mintha az ő érdekében tennéd, és te csak azért értesz vele egyet, mert neki az úgy jó.

Ha engem, Ufót szeretnél meggyőzni valamiről, kezdd beszélgetésed a cekendi szemétteleppel. Tereld a beszélgetést úgy, hogy érezzem, te is pont úgy gondolkodsz erről a témáról mint én, s mikor már teljesen egyetértünk, sőt, te már sokkal jobban egyetértesz, mint én, akkor vezesd be a témát, amit meg akarsz velem etetni, de úgy állítsd be, hogy csak azért szeretnéd úgy, hogy a közösségnek jobb legyen. Ha egy nőt akarsz meggyőzni, mondd neki azt, hogy azért gondoltad így, hogy Neki jó legyen. Hagyd, hogy Ő legyen a középpontban, és hitesd el vele, hogy akaratod csak Őt szolgálja. Érezd meg mindenkinek a gyenge pontját, a témát, amely megmozgatja, és azon keresztül cserkészd be őt.

5. Soha ne kérj bocsánatot!

Ha bocsánatot kérsz, elismered, hogy tévedtél, s aki egyszer tévedett, legközelebb is tévedhet, nem lesz szavahihető.

Te nem tévedhetsz! Soha nem te vagy a hibás, mindig máshol van a bibi, tőled független tényezők miatt nem jött össze a dolog.

Azért nem mentél el a találkára, ahol vártak rád, mert kifogyott az üzemanyag az autódból, s a sofőrödnek, akit megkértél, hogy hozzon pár liter benzint, lerobbant az autója félúton, s mire megjavította, eltelt az idő. Azért nem tudod megmutatni a mondandódat alátámasztó iratokat, mert reggel észrevetted, hogy le van járva az útadód, erre elővetted a kerékpárod, hogy gyere azzal, de le volt ereszkedve a kereke, s mire felfújtad, jött a szemeteskocsi s elállta az utat.

Még véletlenül se mondd, hogy „bocsi, otthon felejtettem"! Nézz a szemébe, egyenesen, s mondd, hogy „elterelődött", „nem jött össze", „úgy alakult, hogy", mintha a dolgok tőled függetlenül alakulnának, sorsszerűen. Nem lehetsz te a hibás.

6. Mondd, hogy azért nem tudtál ezzel foglalkozni, mert mást intéztél.

Nyilván, ugyancsak a közösség érdekében. Még jobb, ha nem is mondod ki, hogy nem tudtál ezzel foglalkozni, csak azt mondod el, milyen sok más dologban dolgoztál, dolgozol a közösség érdekében. Te sohasem mulasztasz, csak annyit dolgozol a közösség érdekében, hogy.

7. Ígérj! Ígérj! És megint ígérj!

Nem sikerült időben teljesíteni ígéreted, tereld el a figyelmet egy újabb ígérettel. Olvasd el a kettes pontot. A rózsaszín álom mindenható. Az emberek annyira szeretik az ígéretet, hogy képesek mindent feledni a hallatán. És nem zavarja őket, ha nem teljesítetted régi ígéretedet, örülnek az újabb ígéretnek.

Érezd, mik a közösség vágyai, és azt ígérd meg, amit hallani szeretnének. Aztán ígérj valami mást, és egy idő után térj vissza bátran a régi ígéretekre. Az ismerős ígéretek még jobban csengenek, mint az újak. Nyilván, nem lehet a végtelenségig ígérgetni valamit, de a szinte végtelenségig már lehet.

Jó példa erre az autonómia. Ha látod, hogy ígéreted már veszti erejét, dolgozz azon, hogy legyen rá igény. Hétköznap tehetsz te is valamit azért, hogy a vasárnapi ígéreted szebben szóljon. Ha ma sikerül kicsikarni egy jó kis magyarellenes cselekedetet valakiből, másnap sokkal szívesebben hallgatják meg az autonómiaígéretet a népek. Tanulj meg gátlástalanul ígérni. Gyere újabb és újabb ígéretekkel, és szeretni fognak.

8. Ha baj van, mondj valami pozitívat is a rossz mellé.

Van egy rossz hírem meg egy jó. Hát, nem lesz meg idejében a kultúrház, de legalább Józsi megígérte, hogy segíteni fog. Mindegy, hogy ki az a Józsi, jobb is, ha nem ismerik. Érezzék, hogy egy nagyhatalmú, titkos valaki van ott a háttérben. Ha mégis ismerős nevet akarsz mondani, akkor mondj jó nagy nevet.

Agyagot terítettünk az útra kavics helyet és úsznak az autók a sárban, de Kövér László azt mondta nekem telefonba, hogy irigyeli közösségünk összefogását, és támogatni fog minket. Vidd át a negatív üzenetet pozitívba. A pozitivitás mindennek az alapja. Légy pozitív. Ha nem megy, tűnj pozitívnak. Ha az sem megy, mondj pozitív dolgokat. Mindegy, hogy mit csinálsz, csak pozitív legyen a vége, ne maradjon a nép a negatív utóízzel.

9. Tartsd a kezedben a kis manipulátorokat, és használd fel őket.

Ha ők a kis üzletek, légy te a főbejárat. És ne csak őket használd fel, mindenkit használj fel. Az emberek büszkék lesznek majd, hogy segíthettek neked, neked, aki egy fontos ember vagy. Büszkék lesznek, hogy náluk jártál, hogy kezet fogtál velük, hogy ígértél nekik valamit.

Mindenre büszkék lesznek, és főleg Rád. Hiába, hogy nem emlékszel sem az arcukra, sem a nevükre, ők úgy fognak emlegetni téged, mintha a jóbarátjuk lennél. Mesélni fogják mindenkinek, hogy itt volt náluk a híres nemtudomki, ott ült azon a széken. Érvként fogják felhozni az ismeretségeteket, mikor valakivel beszélgetnek. Hiába, hogy átverted őket, ők csak azzal fognak dicsekedni, hogy volt veled dolguk.

10. Logikus érvek helyett érzelmekkel hass.

Az érzelmek mindennél ütősebbek, legyőzik a logikát, az ésszerűséget. Ha támadnak, és nem tudsz észérvekkel védekezni, mert az érvek a túloldalon vannak, sírd el magad, hogy mennyit tettél a közösségért, de ezentúl nem teszed, mert nem érdemli meg a közösség. Hivatkozz gyerekekre, betegekre, fogyatékosokra és kisebbségiekre, a nők nehéz sorsára, a kiskutyák sírására, a medvetámadások áldozataira, bármire, amivel könnyeket tudsz kicsalni az emberekből. Ha neked sikerül érzelmeket kiváltanod a hallgatóságból, és ellenfeled észérvekkel jön, te nyertél.

11. Kelts félelmet!

Bármitől lehet félni: a migránsoktól, a cigányoktól, a romántanároktól, az útszéli fáktól, a nem kibetonozott folyótól, a parlamentből kieséstől, a madárinfluenzától, a kanyarótól, Isten bosszújától, bármitől.

Az ember, aki fél, vagy családját félti, sokkal könnyebben rávehető bármire. A romániai magyar ember félelemből és félelemmel tesz szinte mindent, az iskolába járástól kezdve a munkahelyi éveken át a családi dolgokig. Még szavazni is félelemből megy el. Élj a félelemmel, talán leghatásosabb eszközöd!

12. Oszd meg és uralkodj!

Egy közösséget szeretnél uralni? Kelts belső feszültséget, hozz létre két ellentábort, hagyd és segítsd őket, hogy rágják egymást. Hagyd, hogy bűnösnek érezzék magukat, majd jelenj meg te a céloddal mint építő jellegű pozitív üzenettel, bölcs békeangyalként. A marakodásba belesavanyodott emberek örömmel fognak ráharapni bármire, amit szeretnél végigvinni rajtuk.

+1 Tégy egy szívességet mindenkinek.

Akiknek szívességet tettél, adósnak érzik magukat, s nem fognak soha többé támadni, vagy akadályozni. Ez a csel alapozta meg Dragnea karrierjét is, de itt Udvarhelyen is erre épül a város, senki nem mer semmi rosszat mondani nyilvánosan senkiről, mert mindenki mindenkinek tett valamikor egy szívességet, s akkor nem lehetünk hálátlanok.

Jól van, na, néhányan lesznek, akiket ez nem hat meg, mert erősebb az igazságérzetük. Nekik eszükbe juttathatod, hogy mit tettél érettük. Ha ezzel sem győzted meg őket, akár azt is megemlítheted, hogy legközelebb vajon ki fog hasonlót tenni értük, ha te nem. Mert te nem. S ha ez a fenyegetés sem elég, akkor mondd el nekik, hogy még a kutya sem harap abba a kézbe, amelyik enni ad neki.

Én itt most leállok, mielőtt beleharapnék valakibe, aki ételt nyújtott felém. Minden bizonnyal bővebb a manipulációs technikák tárháza, de most hirtelen ennyi bőven elég abból, amit az elmúlt egy évben élőben tapasztaltunk. Ezek a technikák tutibiztos, hogy működnek, mert gyakorlatban tapasztaltuk, hogy értelmes emberek tucatjai bedőltek nekik.

Szinte lehetetlen 

Azt is tapasztaltuk, és itt szeretném erre felhívni a nagyobb tisztánlátással és igazságérzettel rendelkező emberek figyelmét, hogy szinte lehetetlen megvédeni az embereket ezen technikáktól. Hiába látod te, hogy a barátaidat megvezetik, hiába szólsz nekik, hogy figyu már, hát látjátok ti is, hogy mennyire megvezetnek benneteket, nem fognak hallgatni rád. Sőt, haragudni fognak rád.

Egyrészt, mert megpróbálod kihúzni őket a rózsaszín ködből, ahol nekik jó, egyféle komfortzónájuk van ott. Másrészt, mert azzal, hogy azt mondod, nem látják a cseleket, azzal kétségbe vonod a képességeiket. Pont olyan, mintha lebutáznád őket. És ki szereti, ha butának tűnik? Senki, ugye?

Ezért ha felhívod valakinek a figyelmét, hogy valaki megvezeti, légy felkészülve arra, hogy rád fog haragudni, mert butának nézed, és nem a manipulátorra, aki, kihasználva gyengeségét, hosszú időn keresztül játszik vele. Majd túlságosan el lesz foglalva azzal, hogy bebizonyítsa, hogy nem buta, ahelyett, hogy átgondolja, mit is mondtál, és abból mennyi lehet igaz. Ahhoz, hogy lásson, picit le kellene vetkőznie a büszkeségéből, az egójából, de az egy olyan lépés, amit saját magától kell, hogy meglépjen, kívülről nehéz neki segíteni.

Nem szeretnék nyafogni, hogy ettől ilyen a társadalmunk. Nyafogni felesleges. A manipulálás mindig része volt és lesz az életünknek, akinek van szeme és felismeri, azt nem verik át épp annyira. Aki nem lát, azt folyamatosan megvezetik. Aki nem hiszi, járjon utána.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2018-09-16 11:21:41
Huncut Ufó!
Szerintem, ezt a 12 pontot úgy válogattad, hogy a bolond is megértse:
Orbán Viktort jellemezted, halálpontos a diagnózis
avatar
jutacs
2018-09-16 11:49:57
Egyetlen dolog sajnos nem passzol:
A szakszavak, idegen kifejezések bizony nem erősségei nemzeti atyánknak.
Őfelsége ugyanis csak egybites mondatokat tud fogalmazni, a laptopról is azt hiszi, az egyfajta lapradiátor.
Szia Röfi!
Oszt jó napot!
Boldog Karácsonyt!
Magyarország a magyaroké.
Ezeket megérteni egy kétéves is képes
avatar
Nadragulya
2018-09-16 17:03:07
re
Csak a bukott óriásról vesszük észre, hogy törpe. Vége lesz, de attól tartok, már nem tud békésen vége lenni. Mert azt nem lehet kulturáltan ordítani, hogy Orbán, takarodj. A pillanat bármikor eljöhet. Valószínűleg olyan ok robbant majd, amire addig senki se gondolt. A robbanás után majd mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy Sancho Panza királyságában éltünk egy darabig.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."