Temessük el az udvarhelyi labdarúgást

Kilencven éves lett ebben az évben a székelyudvarhelyi labdarúgás. Ünnepelnénk, de nincs mit, semmi örömünket nem találjuk a sportágban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Stadion
Stadion
szerkesztoÍRTA: JÓZSA CSONGOR
2011. szeptember 15., 11:33
3 hozzászólás. 

Temessük el az udvarhelyi labdarúgást! – szólított meg egy kedves ismerős hetekkel ezelőtt az utcán. Öltse fel mindenki a gyászruháját, kísérjük az utolsó útjára az egyik legjobban kedvelt sportágát a városnak. Tragikomédia, több felvonásban, sok rendezővel, egyetlen nagy vesztessel: a szurkolóval.

Stadion

Előre bocsátom, nem szeretnék senkit sem megbántani, vagy magas röptű magyarázatokkal szolgálni. Csupán fáj, hogy nem ülhetek péntek délutánonként a sétatéri stadion lelátóján egy csomag tökmaggal, figyelve a város focicsapatának teljesítményét.

A labdarúgáshoz mindenki ért. Jó páran még sokkal jobban, mint azok, akik a kocsmaasztal mellett, vagy bevásárlás közben találkozva ecsetelik, mit, hogyan, miért. Tény: Székelyudvarhelyen most

már nem létezik a labdarúgás.

 

A legmagasabb szinten a Székelyudvarhelyi Roseal SE űzi a focit. Az öregfiúk elszórakoznak a megyei bajnokságban. Valljuk be, ennek nem sok jelentősége van. Utánuk következik az Udvarhely körzeti. Negyven csapattal. Ez legalább ötszáz embert jelent, akik hétvégenként szervezett formában kergetik a labdát. Hobbiból.

Stadion

A gyerekcsapatoknál pedig több színtéren zajlanak a foglalkozások, minden korcsoport lefedve. Óvodástól középiskolásig. Évekkel ezelőtt még a megyei bajnokság majd minden kiírását udvarhelyi gárdák nyerték, ők képviselték a Hargita megyét a további küzdelmekben. Az elmúlt idényben megfeleződtek a sikerek, hármat nyert Udvarhely, hármat más település. Itt is érezhető a hanyatlás.

Nem csoda. A sétatári stadion látványa már kívülről is taszító. Lebontották a lelátót, az öltözőket. Ezen egyetlen játéktéren lehet megszervezni az összes hivatalos mérkőzést. Úgy, hogy a játékosok, a játékvezetők a szomszédos helyszíneken öltik magukra a mezeket, sportfelszereléseket.

Két év a harmadosztályban, aztán kiesett az FC Székelyudvarhely, így a megyének nincs már csapata a országos bajnokságában. A játékosok szétszéledtek, a falusiban szerepelnek. Egy igazi sportvezető hiányában nem volt, aki összetartsa őket, aki építse a klub jövőjét, aki támogatókat szerezzen.

 

A város sem tette meg a tőle telhetőt.

Ameddig Nyárádtőn – egy sokkal kisebb település mint Székelyudvarhely – évi 400 ezer lejt költenek a labdarúgása, addig itt ennek a felét kapták meg. S minthogy nem indultak el az idei kiírásban így a költségvetésből kiutalt 120 ezer lej függőben maradt.

Nem lehetett volna a fiatal tehetségeket összetartani – akár a körzeti bajnokságból kiválasztani egy bő csapatra valót, akiket beírni a megyei pontvadászatban? Pár idény múlva akár üthették volna a harmadosztályos szintet. Igaz, a focisok is nyugtalanok. Fiatalon már a pengő csengését várják. Hanem hátat fordítanak. Edzés, taktikai megbeszélés helyett tárt karokkal várja őket a körzeti meccs. Utána a sör és a flekken. Szép karrier.

Stadion

Az utánpótlás-nevelésről pedig csak annyit, Önök ismernek udvarhelyi nevelésű játékost, aki az első osztályban szerepelt volna. Az utolsó ilyen sportoló Kis Lajos volt, aki a Marosvásárhelyi ASA színeiben jó pár meccsen szerephez jutott, amikor ez az A osztályban vitézkedett. Ez sem napjainkban volt.

 

Neveljük a sportolókat. A falusi bajnokságnak.

A focihoz mindenki, a megmentéséhez nagyon úgy fest, hogy senki sem ért. Vagy nem is akar szakértő lenni. Megcsömörlött, belefáradt abba, hogy folyamatosan gödrökbe lépkedjen, ha a labdarúgás mellé állt.

A mostani állapotban valóban nincs mit tennünk. Jobb, ha előhalásszuk a szekrény mélyéből a gyászruhánk. A siratóasszonyok elkönnyezik az elért eredményeket. A pap szónokol, milyen szép volt a B osztályban, aztán ahogy cseperedett egyre rakoncátlanabb lett a gyerek. Hol felmászott a fára, hol pedig bent ragadt a pocsolyában. Majd tetszhalott lett. Amíg ki nem lehelte lelkét.

Béke poraira!



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Gima
2011-09-15 14:58:08
Sajnos az egyetlen dolog amire azt tudom mondani ,hogy a komunizmusban jobb volt.
Volt egy kemeny C - divizio,oltozok valamelyest kondiciok az ifjusagnak ,hogy focizni tanuljon.
Jelenleg semmi sincs es meg kilatasok sincsenek arra ,hogy az elkovetkezo evekben jobb lessz. Remenykedek nyugdijas koromra ha megerem majd az unokamnak esetleg lessz lehetosege normalis kondiciok kozott focizni tanuljon, mar az is szep volna
g
avatar
gindi
2011-09-16 10:55:52
Hat igen jo is volt meg szep is.Mindig tele voltak a lelatok. Gyermek koromban meg biciklivel is felmentem Udvarhelyre az Avintul Regen elleni merkozere. 2-1 volt az eredmeny, Szavuly 2 fejes goljaval.
Majd kesobb a palyarol is megtapasztalhattam ,hogy milyen lelkes az Udvarhelyi szurkolok biztatasa.
avatar
madridista
2011-09-16 12:27:54
Gima, igazad van, a komunizmusban jobb volt, foleg ezen a teren...de még ha átnéznénk a dolgokat talán kerülne, ami még jó volt!
És mi történt meghalltak a komunistaák, vagy csak jobb a kapitalizmus ?
Elindult annak idelyén a Budvár, ha már nem volt megfelelő a Roseal támogatása, néhány ember úgy gondolta -és egyetértettek-, hogy Udaverhelyen egy nem komunista felfogású klubbot hoznak létre, de mint később kiderült, ők sem a távoli jövőt célozták meg. Sőt, az egyéni érdekek miatt ez is becsődölt.
Ezután létrejött az FC Székelyudvarhely, amely továbbra sem tudott eredményeket felmutatni -rövid távon- így a türelem itt is hamar véget ért.
Leszűkült a kör az ifjúság nevelésre, amely talán inkább a Sportiskola dolga kellene legyen, de jó dolog ha több is van.
Viszont a tehetősebb emberek, a helyi Polgármesteri hivatallal összefogva a környékről összeválogatva egy kb.22 éves átlag életkorú csapattal benevezve egy-két szezont a megyei szakaszba el lehetne indítani egy munkát.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."