Amikor hóhányó lesz a romagyerekből

Van úgy, hogy koldul. Van úgy, hogy dolgozik. Rá van szorulva, s bizony megfogja a seprű vagy a lapát nyelét. Megkéri az árát, de megéri.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

roma0118
roma0118
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. január 18., 12:12
6 hozzászólás. 

Mész a Kossuth utcán és azt látod, hogy azok, akik nyáron aprópénzt koldultak, most dolgoznak. Hányják a havat serényen, igyekeznek. Nagyjából ugyanazokról az arcokról van szó, tizenéves vagy kisebb roma fiatalokról, gyerekekről, akik tavasszal-nyáron-ősszel rádragadnak, vagy a turistákra és különböző módszerekkel pénzt kérnek, követelnek.

roma0118

Ahogy amellett sem tudtunk elmenni, úgy most emellett sem tudunk – pedig a fent említett cikk kapcsán kaptunk hideget-meleget, tessék csak belenézni a kommentárokba. Egyesek

gyűlöletkeltőnek nevezték korábbi írásunkat,

holott csak a jelenséget igyekeztünk bemutatni a világhálón levő videók meg saját tapasztalataink segítségével. Az eset később odáig fajult, hogy több önkormányzati ülésen téma volt a városközponti koldulás ügye, a tanács pedig egy őrző-védő céget bízott meg a helyzet megoldásával. Következésképpen látványosan kevesebb volt a múlt nyáron az agresszíven követelőző koldusgyerekek száma.

A hóhányás úgy történik, hogy a romagyerekek „bejelentkeznek" az adott üzlet tulajdonosánál vagy eladóinál, s közlik, hogy mennyiben állna a meló – ha a „megrendelő" rábólint, akkor következhet a hóhányás.

Valahogy úgy vannak ezzel, hogy mindenki jól jár – a hóhányó gyerek kap némi aprópénzt egy olyan munkáért, amit gyorsan elvégez, az alkalmazott vagy az üzlettulajdonos pedig azalatt is tud a munkájára koncentrálni, mert különben az ő kötelessége lenne eltakarítani.

Nem célunk minősíteni az elvégzett munkát, de tényként állapíthatjuk meg, hogy az év más szakában kifejezetten antipatikusnak tűnő, agresszíven kunyeráló kamaszok hasznos munkát is tudnak végezni, ha akarnak.

 

„Cigányoknak nem eladó!"

Van itt egy másik téma, szintén romákkal kapcsolatos. Nemrég olvastam a hírt, hogy az Audiovizuális Tanács megbírságolt egy megyénkbeli televíziócsatornát mert annak egyik apróhirdetésében – ami egy ló eladásáról szólt – szerepelt a „Cigányoknak nem eladó!" mondat.

Az apróhirdetést feltevő miért tartotta fontosnak ezt a kritériumot és miért volt a büntetés? Mennyire eshet rosszul egy ilyen hirdetés egy olyan romának, aki becsületesen próbál megélni és családját eltartani? És milyen tapasztalatok vezethették oda a ló gazdáját, hogy ilyennemű kivételezést nyilvánosan megjelenítsen?

Sok a kérdés, s a válasz talán még több lenne rá. Több szempont, több vélemény. Nem egyértelműek a dolgok – de a fenti megállapításunkat (tudnak dolgozni, ha akarnak) annak tartjuk.

És te? Eltakaríttatnád romagyerekekkel a havat a házad elől?


címkék: koldus roma cigany

6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Milan Yorgi
2012-01-18 14:23:44
Eltakaritanam en,nefelj! 10bol 9 azt nezi hol a mobilom,vagy kisebb javak amit el tud tulajdonitani! En a szemetet biztam rajuk,vigyek el..mi lett belole : eldugta a masik tombhaz egy beeso reszenel..azon csodlkoztam, h tudott az 1 lejert ilyen gyorsan visza erni,tehat masfel percnel tobb nem is volt kb! Azt is emlitsem meg,h ebben az idoben elloptak 1 mobiltelefont is? :) Ozt most tudjak a rendet! elmondtam mi a szitu,nem megverem oket.. s itt nem irom tovabb! Utoszokent:Nincsen bennuk garancia!Egyes egyeltalan!Nem akarok rosszindulatu lenni,de ez az igazsag!
avatar
balintek
2012-01-18 16:41:29
gyermekmunka - a legmocskosabb profit
Még mielőtt nagyon belelendülnénk a gyermekek dolgoztatásába (lett légyenek romák vagy magyarok), jó tudni, hogy a Munkatörvénykönyv 13 paragrafusának 3 pontja szerint TILOS a 15 év alatti személyek alkalmazása...

http://fn.hir24.hu/karrier/2004/04/06/gyermekmunka_legmocskosabb_profit/
avatar
mondandO
2012-01-18 17:14:25
A koldulásból befolyt pénz a legmocskosabb(szó szerint). A koldulást is tiltja a törvény, mégis kéregetnek. Szóval, ha már pénz kell nekik, akkor dolgozzanak csak meg érte.
avatar
jocoka
2012-01-19 07:42:56
Dolgozniuk nem szabad,koldulniuk nem szabad, és természetesen lopniuk sem szabad, mégis megteszik.Ki a felelős?
avatar
czymi53
2012-01-19 09:38:11
re: gyermekmunka - a legmocskosabb profit
[quote=balintek]"Még mielőtt nagyon belelendülnénk a gyermekek dolgoztatásába (lett légyenek romák vagy magyarok), jó tudni, hogy a Munkatörvénykönyv 13 paragrafusának 3 pontja szerint TILOS a 15 év alatti személyek alkalmazása..."

Ki mondta, hogy alkalmazni kell őket? Csak megbízni egy alkalmi munkával ...
Ha az a tapasztalat, hogy szívesen csinálják, és mindkét fél jól jár, akkor mi a gond?
avatar
Milan Yorgi
2012-01-19 10:29:02
..mindkét fél jóljár, egyszer, kétszer :) Addig még el nem határozzák, h valamit mégis megpróbálnak,"könnyű munkával" megszerezni :whistle: :) :( Igy vannak kódolva ,sajnos! A társadalomba sosem fognak tudni beilleszkedni,csak nagyon kevesek közűlük!Látott-hallott valaki önök közűl mérnököt,irót, vagy pilótát!? Látott közűlük gengsztert,kereskedő-kupec,tolvajt? Akkor miről beszélünk!?
Egy kis megjegyzés: Az AVE Hargita cégtől miért is bocsájtották el jó részét? Csak úgy..láttam miként dolgoznak,olyan helyen lakom , h volt rá lehetőségem megfigyelni.Dióhéjban: Azért kell megseperni az utcát, h feltakaritsuk a port-szemetet, vagy azért ,h látszon , meg volt seperve :?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."