A romló város: amikor lefagy az élet

Ha lefagyna az operációs rendszered, akkor ezt most nem olvasnád. De ha a mínusz húszban lefagyna a villanyvezeték a földben?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Fagyos
Fagyos
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. január 31., 15:26
0 hozzászólás. 

A tartós fagy nemcsak az ember közérzetét ronthatja el, hanem kárt okozhat az infrastruktúrában is. A víz-, gáz- és villanyvezetékek elméletileg úgy vannak megtervezve, hogy az ennél alacsonyabb hőmérsékleteket is kibírják, de sajnos volt rá példa, hogy nem bírták.

Fagyos

Fotók: Csedő Attila, Kakasy Botond

Az ivóvíz-szolgáltatás hétfőn több órán keresztül szünetelt, a szolgáltató egy aknatető eltűnésével magyarázta a problémát, amit kedd reggelre sikerült megjavítani.

Az Electrica Rt. megyei kirendeltségvezetőjétől, Kovács Artúrtól megtudtuk, hogy a mínusz húsz fokos fagy a vezetékekben (mind a földalatti, mind pedig az oszlopokra felszerelt kábelekben) nem tehet kárt, viszont lehetnek olyan körülmények, amik üzemzavart okozhatnak. Amennyiben hirtelen jön a fagy utáni felmelegedés, a hőmérséklet-ingadozás miatt

a régi vezetékek eltörhetnek,

ugyanakkor a transzformátorházak beázhatnak és ez is okozhat meghibásodást. A kemény fagyot bírják a vezetékek: akkor van gond, amikor nagy havazás, illetve hóvihar van, mert a kidőlő fenyőfák elszakíthatják a vezetékeket.

CsotoresTel

A város területén levő villanyvezetékek kora különböző – olyan is van, amelyik harminc-negyven éves, de jóval „fiatalabb", már felújított szakaszok is vannak. Általában a régi szakaszokon történik a meghibásodás, a fémkábel gyakorlatilag szétszakad, szétrobban – ilyenkor a szakemberek más „vonalról" táplálják a szakaszhoz tartozó fogyasztókat, a megrongálódott kábelt pedig néhány napon belül kiássák és megjavítják.

 

Gázszivárgás a hidegben

A gázvezetékek esetében jobb a helyzet – a csövek kb. 1,20-1,30 méter mélyen vannak a földben, tehát nem fagyhatnak el. Azonban ezek többsége is nagyon régi és mindegyre javítani, „foltozni" kell őket. Legutóbb az elmúlt néhány napban a Tábor-lakótelepen és a Malom utcában iszonyú hidegben voltak kénytelenek dolgozni a szolgáltató szakemberei, ugyanis a múlt hét közepén több helyen is gázszivárgást észleltek.

CsotoresTel

Azonban ezt nem a hideg okozta, sajnos ez eleve ilyen, infrastrukturálisan romló városkánk szinte mindennapos látványa, hogy valamelyik részén gázvezetéket toldoznak-foldoznak a szakik. Mihai Predulescu, a gázszolgáltató E-On Romania területi sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, hogy eddig nem jelentkeztek gondok a hálózaton, de ilyen alacsony hőmérsékleti értékeknél nem zárható ki a meghibásodás - ám ez kizárólag a földfelszíni vezetékekre érvényes. A vezetékek egy része valóban régi Predulescu szerint is, ám a gázvállalat igyekszik azokat szakaszosan kicserélni - a rendszer állandó felügyelete azonban garantálja annak biztonságosságát.

 

Lefagy, mint a „vindóz"

Más a helyzet azonban a vízzel, a vízvezetékekell, ugyanis ezek vannak a legjobban kitéve a fagyásveszélynek. A Fások utcai kiemelő-állomásnál már eleve gondot okoz az, hogy a Nagy-Küküllőből ilyenkor jeges, jégkásás víz jut a kiemelőbe, a nyersvíz pedig két fővezetéken jut fel a Tábor-lakótelep feletti tisztítóállomásra.

Bálint Major Árontól, az Aqua Nova Hargita ivóvízágazati főmérnökétől megtudtuk, hogy a kiemelőnél adódnak gondok, de minden reggel autóval odaszállított melegvízzel orvosolják a helyzetet. A beengedő rácsra melegítőszálakat is tettek, a zsilipek pedig rozsdamentes acélból készültek és jól mozgathatóak.

Fagyásveszély az olyan vezetékeknél van, amikben nem áramlik a víz, illetve nincsenek elég mélyen a földben – a város területén levő vízvezetékek általában 1,1 méter mélyen vannak a földben. Ám ezek -21 Celsius fokra voltak tervezve, tehát ennél is alacsonyabb hőmérsékleten adódhatnak problémák.

Azoknál a magánházaknál, ahol a bekötővezeték nincs elég mélyen és nincs kellőképpen leszigetelve, előfordulhat a fagyás, tehát ajánlatos földet hordani a vezeték nyomvonalára vagy más szigetelési módszert használni.

CsotoresTel

„Nem tudjuk azt mondani, hogy nem, de nem szabadna megtörténnie" – mondta Bálint arra a kérdésre, hogy a hétfőihez hasonló helyzet fordulhat-e még elő a fagyos napokon. Akkor az történt szerinte, hogy az ellopott aknatető alatt a biztonsági szelep lefagyott, s ez okozta a Függetlenség sugárúton keletkezett vízfolyást, majd teljes eljegesedést, amit az autósok is megbántak.

Ha annyira nem is, de a város több utcájában megfigyelhető, hogy a járdákról letakarított, kupacokba rakott hó és jég összefagyott és akadályozza a közlekedést, illetve a parkolást.

Sajnos a város infrastruktúrája még nincs olyan helyzetben, hogy megbírkózzon a tartós faggyal – a régi vezetékek, a nem megfelelően használt berendezések károsodást szenvedhetnek, ami a városlakók mindennapi életét befolyásolhatja.

Beszélünk, olvasunk, tudunk a globális felmelegedésről, de néha azzal szembesülünk, hogy annak ellenére még be-beüt a szibériai időjárás a Kárpátok közé, az itteni romló kisvároskákba, rádöbbentve lakóit arra, hogy hol is is élnek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."