A köcsög hétköznapi agitátor egy napja

Házhoz (is) jár, pedig nem hívja senki. Mindenütt ott van, ezért néha az az érzésed, dublőrrel dolgozik. Propagál, agitál. Agitpropagál.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Kernstok Károly: Agitátor a gyár kantinjában
Kernstok Károly: Agitátor a gyár kantinjában
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. május 17., 07:58
1 hozzászólás. 

Pedig ő is ugyanolyan szarul él, mint te, csak valahogy meggyőződésesebben. Már amiben éppen aktuálisan hisz négyévente, mert valahogy mindig ilyenkor kerül szem és fül elé, amikor jön a foci Európa-bajnokság. Papucsban, háziköpenyben járja a blokkot, mosolyog, pedig azelőtt alig méltatott a köszönésével. Pár hete meg tűzbe jött, mint a pap szamara, avagy fogalmazhatnánk úgy is, hogy

beindult, mint tavasszal a ganyélé.

Reggel felkel, lenyomja a melót, a munkahelyén mindenki tudja, hogy kivel tart, hogy kire szavaz és hogyha engednék, akkor kire szavazna többször is: annyiszor, ahányszor csak lehet. Fanatizmusa nem ismer határokat, hiszen képes még abban a vékonyka cigiszünetben is azzal győzködni a kollégát, hogy bizony fehér a fekete. Ráadásul szürke szín, mint olyan, nem is létezik.

Kilép a piacra, összefut egy régi ismerőssel, mianagyhelyzet, jönnek a választások, ott kell lenni. „Né! Én aszondom, hogy... " – kezdi a dumát, délre jár az óra, még nem evett semmit, savanyú a szája szaga, két kávéval van. És a meggyőződéssel, hogy a következő négy évben jobb lesz, ha az lesz, amit ő szeretne.

Kvalitásait ki lehet és ki is szokták használni. Este ideális plakátragasztó, postaládatöltő, egyszemélyes dumagép. Alig várja, hogy hazaérjen a melóból és megkezdhesse áldásos tevékenységét. Mindenhol, mindenütt. Mindenki ismeri és mindenkit ismer. Ugyanis ott tud lenni a szélrózsa mind a négy irányában egyszerre, tehát otthon, kocsmában, színházban, meccsen, koncerten, áruházban,

templomban, boltban, temetőben,

kórházban, utcán, fodrászatban, piacon, állomáson, járdán, avatáson, kiránduláson, buszon, közvécén. „Feszt úton vagyok, szomszéd, mint a lószar!" – mosolyog egyet borostás arcából, s szeme úgy csillog kora délután, hogy azt hiszed, elmegyógyintézetből engedték ki ideiglenesen. Azért (is) van papucsban.

Ha este a kocsmában a fociról vagy a nőkről akarsz egy kicsit beszélgetni, nincs két szabad perced, ott vagytok a politikánál. Elemez, magyaráz, megmond-odamond, kifordítja, befordítja mások szavait, mint egy köpönyeget. Oda is vág az asztalra, nyomatékosításféleképpen.

Kernstok Károly híres festményét valószínűleg nem ismeri, mert hanem magára ismerne a gyár kantinjában. S ahogy beszél, ahogy mond, ahogy

belejön, mint tápos tyúk a szarevésbe,

te egyszer csak azt látod, hogy fröcsög a nyála. Nem kér elnézést, folytatja. Kezdi, végzi, mondja, kérdezi, nem tágít. Olyan, mint valamelyik pilótajáték propagátora azokból a szélhámos kilencvenes évekből, akit egyszerűen nem lehetett lerázni. Tíz perc duma után már képzeletbeli gyémántfokozatossá léptetett elő, milliárdos voltál a konyhai hokkedlin.

Csak úgy, papucsban görnyedve a kockás füzet felett, ahol röpködtek a százalékok meg a részesedések. A különbség csak annyi, hogy most nem edényhamisítványt vagy mindenrejó-csodagyógyfűszer-keveréket akar rádkenni egy bónusz ajándékcsomaggal. Egyebet: embereket. Olyan embereket, akik szóvirágokkal fűszerezett politika fogalom-szószban mártóztak meg, s ezt a valamit akarja lenyomni a torkodon.

Bónuszként meg ezeknek a vezetőjét. S be is akar szervezni, mint a szekuritáté – ha hozol még egy embert, akkor már még egy ember van. Illetve vagy – mondja. Targetre dolgozik, de magának. 

E négyévente előforduló, átmeneti köcsög későn fekszik – végigpislog még kilenc tévéhíradót, öt esti talk-showt, majd a fal felé fordul, összeszedi magvas gondolatait, majd elszenderül. Hajnalban talpon van, új napra ébredt. És egyszer új napra ébred – ebben bízik minden egyes labdarúgó Európa-bajnokság közeledtén, immáron húsz éve. Pedig egyszer cserélt tévét azóta, s kakukkos óra jelzi a választások eljövetelét. Óráról-órára.

Ha hatvan évvel korábban lennénk, falura járna népet „nevelni", s arról győzködni, hogy mennyire jó a kollektív gazdaság és hogy milyen szép, új világot építünk. S akkor is csodálkozna, hogy egyesek nem akarnak táncba állni.

Mert már akkor is elegük volt az ilyen köcsögökből.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
persze
2012-05-18 10:22:52
igaz
engem lenyugoznek ezek a cikkek ! meg meg meg

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."