Országos » Gazdaság

Esnek a lakások árai

Romániában a lakások lejben kifejezett ára 10-40%-kal esett az első félévben a tavalyihoz képest.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

blocks
blocks
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2009. szeptember 01., 08:10
0 hozzászólás. 


A Darian Rom-Suisse elemzőcég felmérései szerint a régi lakások átlagban 23 százalékkal lettek olcsóbbak, míg az újak árai 17%-al csökkentek. „Az építkezési és bérezési költségek esése rákényszerítette az építkezőket, hogy a keresleti piachoz igazítsák áraikat. A valós, lejben kifejezett árak csökkenése az első félévben 10 és 40 százalék közé tehető, ami többek között függ a helységtől és a lakás tulajdonságaitól is. Az ország nagyobb városaiban a régi lakások ára 23%-kal esett, míg az újak átlagosan 17%-kal lettek olcsóbbak” – derül ki a cég által megjelentetett tanulmányból.

A felmérés készítői felhívják figyelmünket arra, hogy szinte minden városra jellemző a régi lakások árának nagyobb mértékű csökkenése az új építésűekével szemben. Az egyetlen kivétel ez alól Nagybánya, ahol fordított helyzettel állunk szemben. Itt az új lakások áránál 35%-os esés figyelhető meg, míg a régiek esetében csak 25 százalék. A fővárosi mutatók 33%-os csökkenést jeleztek a régi lakásoknál és 25%-ot az újaknál, a számok a múlt félévhez, illetve a 2008 végi adatokhoz viszonyított változást mutatják.

„Ezzel együtt a romániai adatok még mindig furcsák. Habár a lakosság több, mint 80 százalékának van a tulajdonában ingatlan, a lakások iránti igény továbbra is igencsak magas. Erre a magyarázat a felgyorsult faluról városba való vándorlás – sokan már rendelkeznek egy házzal falun, viszont városon is szükségük van egyre. Ez a viselkedésmód betudható annak a magatartásformának, hogy az emberek szeretik sajátjuknak tudni azt a teret ahol laknak, illetve annak a ténynek, hogy a romániai lakosság nem jártas az ingatlanbefektetések világában” – írja a tanulmány.

blocks

Ami a következő periódust illeti, a Darian képviselői nem látják a kormány válságcsomagjai által létrehozott enyhe egyensúlyi helyzet fenntarthatóságát. „Az Első Ház program máris ahhoz vezetett, hogy az 50.000-70.000 eurós szegmensben az árak az állam által maximálisan garantált 60.000 euróra centralizálódtak. A program elindításával az 54-58.000 euróért eladásra bocsátott ingatlanok árai gyorsan felfelé kerekedtek, míg a jelenség fordítottja – a drágább lakások árainak visszaesése erre a szintre – annak köszönhető, hogy az építők pénzügyi szempontból nyomás alatt állnak” – foglalja össze a kutatás.

Az ingatlanok értéke az általános gazdasági trendet fogja követni, és a gazdaság egyre szembetűnőbb csökkenése a továbbiakban is a lakások árának eséséhez vezethet. A földterületek piacán is észrevehető az árak drasztikus csökkenése 2009-ben, így sok befektető pénze marad megtérületlen.

Forrás: Mediafax


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."