Országos » Gazdaság

Kullognak a székely városok

A Forbes magazin listát készített a befektetőbarát romániai megyeközpontokról. A korrupciós botrányok sokat nyomtak a latban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Temesvár nem először vezeti az országos listát
Temesvár nem először vezeti az országos listát
szerkesztoÍRTA: UH.RO/TRANSINDEX
2016. február 22., 12:48
0 hozzászólás. 

Kolozsvár megelőzte Bukarestet, Temesvár az első, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy pedig csak kullog a Forbes Románia üzleti magazin 2016-os elemzései alapján befektetőbarát városokról összeállított, negyvenes listáján.

Kevesebb pont korrupciógyanúért

A listát immár negyedik alkalommal készítették el, erre szokás szerint csak a megyeközpontok kerülhettek fel. A rangsor összeállításánál figyelembe vették a megye GDP-jét, a megyében egy főre jutó GDP-t, a működő vállalkozások számát, a külföldi tulajdonú vállalatok számát, az átlagbért, a munkanélküliségi rátát, a közúti és vasúti infrastruktúra fejlettségét, az ingatlanállományt és az oktatási intézményeket is.

Újdonság, hogy a lista készítői a végső pontszám 10 százalékával „büntetik" azokat a városokat, ahol az önkormányzatok vezetősége ellen vádat emeltek korrupciós ügyben az elmúlt időszakban. A Forbes szerint ugyanis a korrupciós ügyekbe keveredő városvezetők elbizonytalanítják a befektetőket, és „egészségtelen" üzleti környezetet teremtenek.

Brassó az élmezőnyben

Ennek megfelelően Temesvárt, Kolozsvárt és Bukarestet Nagyvárad követi, majd Konstanca következik, ahol Radu Mazăre polgármester botrányát emelik ki a lista készítői. A hatodik helyen egy „szomszéd", Brassó áll, ahol az autópálya és nemzetközi repülőtér hiányát vélik kerékkötőnek a fejlődés útjában. A székelyföldi városok közül Marosvásárhely jutott be még az első húszba (12. hely), de három helyet rontott tavalyhoz képest. Csíkszereda öt hellyel csúszott hátrébb a tavalyi pozíciójánál, így csak a 33. helyre kerülhetett. Sepsiszentgyörgy tavaly kibérelte az utolsó előtti helyet.

Az elemzés nem taglalja Marosvásárhely és Csíkszereda visszaesésének okát, de nagy valószínűséggel komoly szerepet játszott benne a városvezetések korrupciós botrányai miatti pontlevonás.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."