Itthon » Közélet

Okosabb lett egy picivel Udvarhely ma

Telefonos alkalmazáson követhetjük, mi történik a városban, és jelezhetünk is, ha valami baj van.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Udvarhely ma alkalmazás
Alkalmazásban jelezheted, mi bánt | A szerző fotói
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. április 03., 23:33
1 hozzászólás. 

Bekukucskálhatunk a smart city-k világába április 3-tól. Bemutatták ugyanis az Udvarhely ma nevű, okoskészülékekre való alkalmazást, amellyel a turisták is könnyebben eligazodhatnak a városban, és a városlakók is két kattintással reklamálhatnak, ha valami hibát látnak.

Az applikációt Székelyudvarhely 15 testvértelepülése közül, amelyekkel Gálfi Árpád polgármesternek szívügye az érzelmi kötődésen túl is valós kapcsolatokat fenntartani, Törökbálint adományozta – árulta el keddi sajtótájékoztatóján a városvezető.

applikacio5

Jakab Attila városmenedzser hozzátette, a város 11 szakterületre kiterjedő fejlesztési stratégiájának meghatározásakor rájöttek, hogy ma már nem érdemes a smart city, vagyis „okos város" gondolkodást nélkülözni az irányok kijelölésénél. A digitalizációt a közigazgatásban is fel kell használni. A smart city néhány eleme már működik a városban, az online kérések alapján való ügyintézés a teherautók behajtási engedélyezésénél a városközpontba, az sms-ben, illetve applikáción keresztüli parkolójegyvásárlás, vagy a ghiseu.ro-n való adófizetésnél. Az alkalmazás is ennek a gondolkodásnak a része, eleve be volt foglalva a költségvetésbe, de Törökbálintnak köszönhetően teljesen ingyenesen jutott hozzá a város.

Mire jó?

A turisták is használhatják, ha Székelyudvarhely látványosságaira, történetére kíváncsiak, de elsősorban a városlakókkal való élő kapcsolattartásra alkalmas az app – hangsúlyozta a projektfelelős Bíró Csaba polgármesteri kabinetvezető.

applikacio3

A székelyudvarhelyiek tájékozódhatnak a városháza híreiről, eseményeiről, a rendezvényekről és szolgáltatásokról, a közszolgáltatók, közintézmények elérhetőségéről, illetve maguk is alakíthatják a várost azzal, hogy bejelentik, amennyiben valami rendellenességet, veszélyes kátyút, vagy rongálást stb. észlelnek.

A bejelentést a helyszínről is meg lehet tenni, ez esetben a GPS bekapcsolásával a készülék rögtön észleli, honnan jelentjük a problémát, és automatikusan csatolja az alkalmazásban készült fotót is. De otthonról is elküldhetjük észrevételeinket, és utólag bejelöljük a térképen a probléma helyszínét, illetve csatoljuk a képet.

A bejelentésünk sorsát tovább is követhetjük annak a megfelelő szakosztályra kerülésétől a megoldásáig.

Toszkánáig push!

Egy másik lehetőség, hogy a városvezetés az alkalmazás PUSH funkcióján keresztül azonnal tájékoztathatja a lakókat a sürgős hírekről, például az útlezárásokról vagy természeti katasztrófákról.

Az applikáció már teljesen kész, használható, de szükség esetén újabb menüpontokkal gazdagodhat: hamarosan a parkolással, illetve a nyereményjátékkal kapcsolatban jelenhetnek meg új infók. A napokban az alkalmazás népszerűsítésére a városháza nyereményjátékot indít, amelynek fődíja egy toszkánai nyaralás lesz, a játék részleteiről zajlanak még az egyeztetések. 

Hargita megyében Gyergyószentmiklóson kísérleteznek hasonló applikáció bevezetésével, egyelőre tesztfázisban van – árulta el újságírói kérdésre Jakab Attila.

A Udvarhely ma applikációt innen töltheted le és telepítheted, ha androiddal ellátott telefonkészüléked van, ide kattitva akkor, ha iPhone lapul a zsebedben.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
csz
2018-04-04 12:04:02
Nagyszerű... nagyjából az egész úthálózat szét van bombázva, jelentsük be egyenként a kátyúkat?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."