Országos » Gazdaság

Egyeztettek a jövő évi minimálbérről

Az elmúlt nyolc évben 750 lejjel nőtt a minimálbér. A következő években a fizetések közti aránytalanságokat csökkentenék.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

ciolos
Dacian Cioloş és Dragoş Pîslaru Fotó: agerpres.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2016. november 29., 14:38
0 hozzászólás. 

Dacian Cioloş miniszterelnök és Dragoş Pîslaru munkaügyi miniszter a 2017-es minimálbérről és az egységes bértörvényről tárgyaltak hétfőn a munkavállalók, a munkaadók és a kormány háromoldalú egyeztető fórumán, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban.

A kormány azt várja a másik két féltől, hogy két héten belül tegyen javaslatot a 2017-es minimálbér összegére - írja a kormány közleményében.

A jövő évi minimálbér összegét tárgyalások útján határozzák meg. 2018-tól a minimálbér egy most kidolgozandó képlet eredménye lesz.

A kormány emlékeztet, hogy 2008-hoz viszonyítva a minimálbér összege 750 lejjel nőtt, 500-ról 1.250 lejre, olyan körülmények között, hogy míg 2008-ban ez a bruttó átlagbér 29,8 százalékát tette ki, 2016-ra elérte ennek a 46,62 százalékát.

Az egységes bértörvényről szólva Dragoş Pîslaru munkaügyi miniszter kijelentette: ahhoz, hogy 2022-ig minden méltánytalanságot meg lehessen szüntetni, 19,5 milliárd lejre van szükség.

A kormány közleménye szerint az állami alkalmazottak fizetése, a gazdaság fejlődésével összhangban, 37,3 százalékkal nő, ugyanakkor a legkisebb és a legnagyobb fizetés arányát 1/13-ra csökkentik.

A tervezet 30 százalékos fizetés kiegészítést engedélyez azoknak a munkahelyeknek az esetében, amelyek feltétlenül szükségesek, de nehéz őket betölteni és 5 százalékos teljesítménydíjazást tesz lehetővé.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."