Országos » Gazdaság

A Valutaalap és a kormány kevesebbet vár a román gazdaságtól jövőre

Eredetileg a hazai össztermék (GDP) 3,9 százalékos növekedésére számítottak, viszont a gazdasági helyzet miatt ezt vissza kellett fogni - jelentette be Traian Băsescu államfő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. augusztus 01., 13:03
0 hozzászólás. 

Enyhén csökkentette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a kormány a román gazdaság jövő évi növekedésére szóló előrejelzést, 3,7 százalékra az eddig várt 3,9 százalékról - jelentette be vasárnap az államfő. Traian Băsescu az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakértőivel folytatott tárgyalások következtetéseit ismertette, mielőtt hétfőn véget ért a nemzetközi hitelezők szokásos felülvizsgálati látogatása a fővárosban.

Most azt tekintették át, hogy Románia miként teljesítette a második negyedévben a nemzetközi hitelezőkkel szemben vállalt feltételeket. Románia ugyanis márciusban újabb, két évre szóló hitelmegállapodást kötött, ezúttal elővigyázatossági jellegűt, ami azt jelenti, hogy csak váratlan válsághelyzetben használja fel Bukarest az EU-bizottság, az IMF és a Világbank által rendelkezésére bocsátott, összesen 5,3 milliárd eurót. Egyszersmind a partnerek március végével befejezettnek nyilvánították az előző, eredetileg szintén két évre szánt, 12,95 milliárd eurós készenlétihitel-programot, amelyet 2009. májusban hagytak jóvá Romániának. E keret utolsó részletét Románia már nem kérte.

Traian Băsescu szerint az idei várakozáson nem módosítottak, továbbra is 1,5 százalékos gazdasági növekedésben bíznak. Jövőre eredetileg a hazai össztermék (GDP) 3,9 százalékos növekedésére számítottak, de az elnök szerint a nemzetközi gazdasági helyzet miatt ezt vissza kellett fogni. Traian Băsescu biztatónak nevezte, hogy a folyómérleghiány a GDP 5 százaléka alatt marad az idén és várhatóan a jövő évben is, ami azt jelenti - mint mondta -, hogy Románia kezd versenyképes lenni. Kedvezőnek vélte azt is, hogy a gazdasági növekedés fő hajtóereje a kivitel.

Hozzátette: a nemzetközi hitelezők szerint Románia hitelessége a tőkepiacokon jelentősen javult, és az ország ebből a szempontból jobban áll, mint az EU sok más tagországa.

Az eredmények között említette, hogy az első hat hónapban a tervezetthez képest kisebb volt a költségvetési hiány, és bejelentette, hogy a jövő évre a GDP 2,5-2,7 százalékát kitevő államháztartási hiányban állapodtak meg. Ez jobb a márciusban tervezett 3,0 százaléknál, és főleg az idénre tervezett 4,4 százaléknál. Tavaly a GDP 6,4 százaléka volt a román államháztartás éves hiánya a 2009-es 8,5 százalék után.

Traian Băsescu rámutatott: Románia majdnem minden célját elérte a mostani felülvizsgálat szerint, kivéve az állami vállalatok tartozásait, amelyek a második negyedévben ugyan stabilizálódtak, de nem csökkentek.

Traian Băsescu felelősségre intette a pártokat, mivelhogy jövőre helyhatósági és parlamenti választások is lesznek Romániában. Leszögezte: a populizmus nem tűrhető meg, hiszen az EU-ban törékeny a gazdasági helyzet, és Romániában is az, márpedig a jelenlegi makrogazdasági egyensúlyokat felboríthatják a populista intézkedések.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."