A tervezettnél jelentősebb lesz az áfacsökkentés?

Ponta szerint négy helyett öt százalékkal, 19 százalékra csökkentik az általános áfakulcsot. A nemzetközi hitelezők ellenzik az áfacsökkentést.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Arcsokkenes
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. június 22., 13:56
0 hozzászólás. 

Váratlan bejelentést tett Victor Ponta miniszterelnök; közölte, hogy a korábban bejelentett négy százalékpont helyett öt százalékponttal, 19 százalékra mérséklik az általános áfakulcsot, miközben a nemzetközi hitelezők ellenzik az áfacsökkentést.

A térdműtéte miatt Törökországban tartózkodó Ponta egy közösségi oldalon jelentette be, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem január 1-től, hanem akár már korábban bevezetik az alacsonyabb adókulcsot, de a pontos időpontot nem közölte. Az új adó nem 20 százalékra, hanem 19 százalékra csökken, tette hozzá. Korábban a kormány azt tervezte, hogy január 1-től a jelenlegi 24 százalékról 20 százalékra mérsékli az áfát.

"Szerdán a kormánykoalíció képviselői meg fogják szavazni a képviselőházban a kormány által a parlament elé terjesztett adótörvény-tervezetet egyetlen változtatással, az általános áfakulcsot 19 százalékra csökkentjük (20 százalék helyett). (...) Van elég mozgástere a kormánynak a költségvetés előrelátható bevételei szerint a mérséklésre, és ezzel széleskörű politikai konszenzust teremtünk" - írta Ponta egy közösségi oldalon utalva arra, hogy az ellenzéki liberálisok is szorgalmazták az áfa 19 százalékra való csökkentését.

Az ellenzéki PNL két társelnöke, Vasile Blaga és Alina Gorghiu egy hétfő délelőtti sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a PNL is megszavazza az adótörvény-tervezetet, ugyanis ők is 19 százalékos áfát javasoltak. Ugyanakkor sajnálatukat fejezték ki, hogy Ponta úgy jelentette be ezt, hogy előtte nem szerezte meg a nemzetközi hitelezők támogatását.

Gheorghe Ialomițianu volt liberális pénzügyminiszter a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva hétfőn emlékeztetett, hogy májusban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttsége arra kérte az ellenzéket, ne szavazza meg a kormány adótörvény-tervezetét, mert a költségvetési bevételek alakulása nem olyan kedvező, mint ahogy a kormány állítja.

Pénteken a kormányzó szociáldemokraták egyik költségvetési bizottsági tagja még az áfacsökkentés halasztása mellett érvelt, hogy az elfogadás előtt álló adótervezet legyen összhangban az IMF és az Európai Bizottság elvárásaival.

Jelenleg Romániában tartózkodik az Európai Bizottság szakértői küldöttsége, amely a Románia által az IMF szervezésében kötött többoldalú, nemzetközi, elővigyázatossági típusú hitelszerződés keretében Bukarest által vállalt kötelezettségekről tárgyal. Ennek eredményétől függ, hogy július 15-én az IMF küldöttsége is ellátogat-e Bukarestbe a tárgyalások folytatása érdekében. Az IMF delegációjának két legutóbbi felülvizsgálati látogatása kudarccal végződött, miután a felek bizonyos feltételekről nem jutottak megállapodásra.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."