Országos » Gazdaság

Isten hozta az interneten, állam úr

Érdekelne, mi a helyzet a cégeddel? Leadnád az adóbevallásod? Közel sem olyan egyszerű a történet, mint gondolnád.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Itthon_Gazdasag
Itthon_Gazdasag
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. február 20., 09:50
0 hozzászólás. 

Az állami intézmények internetes jelenléte lassan alapvető követelmény. És nem csak arról van szó, hogy egy minisztériumnak vagy valamilyen más közintézménynek szüksége van honlapra – ennél sokkal több igényt kell kielégíteni.

Itthon_Gazdasag

Az internetes ügyintézés nemcsak kényelmes, de egy jól kitalált rendszer jelentősen csökkentheti a bürokráciát. Így nem csupán a sorban állástól szabadulunk meg, de nem leszünk kitéve az ügyintéző pillanatnyi hangulatának és az egyik ablaktól másikhoz való küldözgetésnek sem. Elméletileg a hivatalok számára is költséghatékony. Kérdés, hogy mennyire működik.

 

Nem nőttük ki még a gyerekcipőt

Szétnéztünk, hogy mit kínálnak az állami hivatalok, milyen lehetőségeink vannak. Elsőként az Országos Cégbíróságot (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului – ONRC) vettük górcső alá. Terveink között szerepelt, hogy néhány alapvető információt szerezzünk be egy tetszőleges cégről, valamint megpróbáljunk elindítani egy cégbejegyzést.

Először a Recom Online nevű szolgáltatáshoz fordultunk, amihez elvileg ingyenesen is hozzá lehet férni, és megtudhatjuk bármelyik romániai cég alapvető adatait, úgymint a neve, címe, bejegyzési száma, állapota és adószáma. A honlapon megadott felhasználónév/jelszó párossal nem sokra jutottunk, ugyanis egyszerűen nem lehet belépni.

 

Vissza a sorba

A Cégbíróság honlapján kutakodtunk tovább, ahol szép nagy piros betűkkel irányítottak egy új, szebb, tisztább és biztonságosabb portálra. Elméletileg ez lenne a cégbejegyzők Kánaánja: a címoldal ígérete szerint nem csak információkat szerezhetünk be különböző cégekről, hanem leadhatjuk a bejegyzési vagy törlési kérelmet, és hozzáférhetünk egyéb információkhoz.

Gyakorlatilag a főoldalról bárhova kattintunk, belépésre szólít fel az oldal, ezért szorgosan el is látogattunk a regisztrációs oldalra. Itt csupán egy e-mail címet kérnek tőlünk, ahová ígéretük szerint rövid időn belül megkapjuk az aktiváló kódot, és folytathatjuk a munkát.

Mi négy nappal ezelőtt kértük a regisztrációt, de mivel két nap után sem jött visszaigazolás (többször pedig nem lehet kérni), levelet írtunk a megadott email címre, amire egy nappal később érkezett a szűkszavú válasz: „Ha eddig nem kapta meg az aktiváló kódot, ezután meg fogja". Talán mondanunk sem kell, azóta sem érkezett semmilyen visszajelzés, így maradunk a sorban állással.

Ehhez némi segítséget kapunk, a szükséges nyomtatványok elérhetőek a Cégbíróság honlapján mind magánszemélyek, mind cégek részére, sőt ki is lehet tölteni azokat, de attól még továbbra is be kell utaznunk Csíkszeredába leadni a papírokat.

 

Irány a pénzügy!

Következőként az Adó- és Pénzügyi Hivatal (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF) holnapját pécéztük ki. Itt sem voltunk nagyravágyóak, mindössze bele szerettünk volna nézni a saját hivatali dossziénkba, megtudni, hogy tartozunk-e az államnak, és ha már itt járunk, leadtuk volna az adóbevallásunkat is. Nem véletlen a sok volna.

A pénzügyesek honlapja régimódi külsővel fogad, jóval barátságtalanabb és kuszább, mint a Cégbíróságé, de legalább működik: regisztráció nélkül is megtalálunk elég sok információt. Elérhető és kitölthető például a legtöbb formanyomtatvány, ráadásul magyarázat is társul melléjük, ami nagyban megkönnyítheti egy kezdő vállalkozó életét.

Attól kissé felhúztuk a szemöldökünk, hogy a honlap csakis Internet Explorer alól hajlandó rendben működni, más böngészőt használva nem töltődik be a bal oldali menüsor, ami egyes aloldalakon nélkülözhetetlen.

 

Fizess, ha fizetni akarsz

Átlendülve ezen a kis problémán máris virágzó cégbirodalmat vizionáltunk, amit teljesen online menedzselünk. Minden kis lépésekkel kezdődik, ezért valami konkrétumot is véghez szerettünk volna vinni.

Jórészt bármilyen művelethez regisztrálnunk kell, ami nem túl egyszerű folyamat, ráadásul nem is ingyenes. Annak érdekében, hogy igazolni tudjuk, valóban mi ülünk a számítógép előtt, elektronikus aláírásra lesz szükségünk, ezt pedig három, államilag akkreditált cégtől szerezhetjük be.

A CertSign, a DIGISIGN és a Trans Sped egyaránt bocsát ki elektronikus aláírást, ám ez pénzbe kerül. Átlagosan 47 euró + áfa az ára egy ilyen elektronikus okmánynak, ami egy évig érvényes. A felújítás valamivel olcsóbb, ennek 33 euró + áfa a díja. Hozzájutni sem túl egyszerű, postán kell eljuttatnunk néhány iratot ahhoz a céghez, amelyiktől meg szeretnénk vásárolni az aláírást.

 

És itthon mi a helyzet?

Az egyik legújabb állami fejlesztés a ghiseul.ro névre hallgató weboldal. A szájt már küllemében is modernséget sugároz, és egyetlen kattintás után megtudhatjuk, mire jó: az online ügyfélablakot arra találták ki, hogy bankkártyával, interneten keresztül fizethessük ki a helyi adókat és illetékeket, esetleg azokat a büntetéseinket, amelyeket a polgármesteri hivatal pénztáránál törlesztenénk.

A rendszerbe regisztrált intézmények listáját böngészve megtudhatjuk, hogy például Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala még nem vesz részt a programban, így egyelőre nincs lehetőségünk online befizetésre.

Jó hír azonban, hogy a városi tanács decemberi ülésén elfogadták a rendszer kiépítésére vonatkozó tervezetet, így valószínűleg csak idő kérdése, hogy mi is közelebb kerüljünk egy modern ügyintézési rendszer használatához.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."