Itthon » Közélet

Élő közvetítés a városi tanács decemberi üléséről

Huszonnégy napirendi pont vár a tanácsosok döntésére, köztük akad néhány érzékeny téma is. Élő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/tanacsules2409
Itthon_Kozelet/tanacsules2409
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. december 29., 11:39
1 hozzászólás. 

15:10 A tanácsosok többsége egyetértett a tervezettel, így az átment. Az ülés lejárt, 16 órára azonnali ülést hívott össze a polgármester, ott a meg nem szavazott napirendi pontokat tárgyalják ismét. Élő közvetítésünk ezennel véget ért.

15:06 Az utolsó napirendi pont két családnak adná a lakásukat övező földterületet, amit a földtörvény alapján igényelnek vissza.

15:04 A tervezethez érkezett módosítás, ami nem ment át, míg az eredeti tervezetet megszavazták a tanácsosok.

15:03 A gazdasági szakbizottság pozitívan támogatta a javaslatot, míg a szociális nem. A tanácsülés keretén belül hosszas vita előzte meg a döntéshozatalt: többen amellett érveltek, hogy túlzottan sok szociális kedvezményben részesülnek olyanok, akik nem érdemlik meg.

14:35 A huszonnégyes tervezet egy támogatást határozna meg, a "szociálisan érzékeny lakosok megsegítését célozza, akik távhőt használnak".

14:33 Az illetékes szakbizottság nem fogadta el a tervezetet, a tanácsosok név szerint szavaznak róla. A tervezet nem ment át.

14:26 A polgármesteri hivatalban megüresedett állások betöltése a következő tervezet témája. A polgáriak jogi aggályaikat fejtik ki.

14:24 A következő tanácsi határozattervezet a polgármester apparátusán módosítana. A tanács ellfogadta a tervezetet.

14:16 Az illetékes szakbizottságok pozitívan véleményezték a tervezetet, akárcsak a tanács.

14:13 A következő előterjesztés a 2011/2012-es tanévben olimpiászokon eredményt elért diákok és felkészítő tanáraik díjazására vonatkozik.

14:08 Huszadikként a helyi egyházközségeknek adnának vissza nem térítendő támogatást. A gazdasági bizottság elfogadta az összegeket. A tanács is pozitívan döntött, átment a tervezet.

14:06 Az urbanisztikai szakbizottságban is kedvező véleményezés született, akárcsak a tanácsban.

13:57 A gazdasági szakbizottság pozitívan véleményezett, Mike Levente kérésére a hivatal egy munkatársa ismerteti a pályázati pénzből megvalósuló projekt részleteit. Ez hasonlóan működne mint a Tábor-lakótelepi rendszer.

13:56 Egy megvalósíthatósági, avagy indokoltsági tanulmány szavazása következik: a tervek szerint napkollektorral modernizálnák a Bethlen-lakótelepi II-es kazánházat.

13:55 A következő tervezet a csereháti ifjúsági lakások bérleti szerződésének hosszabbítása egy újabb évre. A szakbizottság elfogadta ezt, a tanács szintén.

13:54 A polgármester visszavonta az előterjesztesét és megkérte a szociális bizottságot, hogy január elején üljenek össze az ügyben.

13:51 A tizenhetedik tervezet a szociális lakások kiosztásának pontrendszere, ennek jóváhagyása. Bunta Levente szerint két lakás szinte teljesen kész van, heteken belül be lehet költözni. A polgármester hozzáteszi, hogy elfogadja, ha ezt a tanácsosok még vizsgálni szeretnék és nem most akarnak szavazni róla.

13:49 Bérlőváltásra irányult a tizenhatodik tervezet, ezt is pozitívan véleményezték.

13:48 A tizenötödik egy bérleti szerződés módosítása, szintén a Csereháton. Ez is átment.

13:47 A tizennégyes tervezet ANL-s lakáscsere Olasz Judit és Péter Kázmér között. Átment.

13:45 A további határozattervezetekre nincs szakbizottsági véleményezés, így szavazás előtt az illetékes szakbizottságok is szavaznak.

13:43 Módosító javaslatot szavaznak, ami szerint a list első helyére Bálint Katalin kerülne. A javaslat nem ment át. Az első helyen eredetileg Strujan Lucian állt, de őt sem szavazták meg a tanácsosok. A második helyen Pálfi Gyöngyvér, a harmadikon Orbán József, a negyediken Faluvégi Dénes állt, az ő esetükben pozitívan döntött a tanács.

13:35 Incze Csongor azt javasolja, hogy a mostani tervezetet fogadják el, és a következő kiosztás előtt döntsenek új listáról.

13:33 A szakbizottság véleménye szerint módosítanának a kedvezményezettek listáján. Jakab Attila szerint teljesen új listát kellene készíteni, ugyanis a mostani, kétéves lista már elavult.

13:31 A következő tervezet négy megüresedett ANL-s lakást osztana ki az érvényben levő lista alapján.

13:30 A tizenkettes tervezetet is elfogadták, ennek értelmében egy transzformátor-állmoást vásárolnak a Spiru Haret Líceum számára.

13:27 Szász Jenő javaslata szerint megpróbálna valamilyen formában pénzt kérni a villamossági vállalattól. A polgármesteri hivatal alkalmazottai szerint fennáll a veszélye, hogy a szociális lakások áram nélkül maradnak, ha ezen ügyködik a tanács. Szász javaslata nem ment át, az eredeti előterjesztést sem szavazták meg a tanácsosok.

13:22 A 11. tervezettel a csereháti villanyhálózatot adják át az Electrica Rt.-nek. Egy szakbizottsági javaslat szerint bért kérnének a villamossági vállalattól a hálózat használatáért. Bunta Levente egy törvényt idéz, aminek értelmében ezt nem lehet megtenni, ingyen kell adni a hálózatot.

13:19 A következő határozattervezet a III. számú Református Parókia számára adna bérbe egy területet a Cipészek utca 16 szám alatt. A tervezetet egyöntetűen szavazták meg a tanácsosok.

13:16 Gergely László tanácsos javaslata szerint el lehetne indítani a pályáztatást a jelentkező szervezetek között, a bérbeadás pedig csak akkor történne meg, amikor tisztázódik a telekkönyvi helyzet. Ezt a polgármester elfogadta, így ezzel a módosítással került szavazásra a tervezet. Csupán nyolc tanácsos támogatta ezt, így nem ment át.

13:13 Bunta szerint ha szükséges telekkönyveztetik az épületet, de az addig is csak romlik, ezért jobb lenne minél hamarább hasznossá tenni. Szilveszter Sándor szerint nevet is lehetne adni a csillagvizsgálónak.

13:12 A szakbizottságok szerint nem áll rendelkezésükre elegendő információ az ügyben, ugyanis a terület tellekönyvezési állapota nem tisztázott.

13:11 Civil szervezetek jelezték, hogy bérbe vennék a csillagvizsáló épületét és felújítanák azt. Erre vonatkozik a következő határozat.

13:09 Szász Jenő módosító javaslata is bekerült a tervezetbe, ami szerint a jelenlegi tulajdonviszonyok tiszteletben tartása mellett végzik a felújításokat. A tervezetet ezzel együtt elfogadták.

13:04 A következő tervezet a Farcádi utca modernizálására vonatkozik. Egy módosító javaslat szerint úgy készülne el a terv, hogy a felújítás során az utca érjen össze a Lejtő utcával.

12:58 Vitatott, hogy hány szavazat szükséges a tervezet elfogadásához: kilencen szavaztak mellette, nyolcan tartózkodtak. Az ügyben kikérik a prefektúra véleményét.

12:56 Hetedik tervezet: témája a Matrica gyár közelében található gyalogos és biciklis híd építése. A jelenlegi híd évek óta használhatatlan, e helyett készülne egy új. A tervezetet tárgyaló szakbizottságok nem fogadták el azt, Jakab Attila véleménye szerint magántőkét is be kéne vonni az építésbe, így jóval olcsóbban megúszhatná a város az építkezést.

12:54 A hatos számú tervezetet is egyhangúan szavazták meg: ez a Szejkefürdőn és környékén található ásványi és víztartalékok kiaknázására vonatozik.

12:53 A következő tervezet lehetőséget biztosítana az adók és illetékek bankkáryával történő kifizetésére. A tervezetet elfogadták.

12:52 A vendéglátóipari egységekre vonatkozó adók tervezete 1 százalékban állapítja meg az adónemet: a tervezet átment.

12:50 Szünet után szavaznak az adókról: a tavalyi szinten való tartás tervezete nem ment át.

12:42 A szavazáson az RMDSZ-es tanácsosok tartózkodtak, a polgáriak igennel, míg Jakab Attila Zöld-párti tanácsos nemmel szavazott. A módosítás nem ment át, az MPP 3 perc szünetet kért.

12:41 Szász Jenő név szerinti szavazást kér az adócsökkentésre vonatkozó módosító javaslatra.

12:39 Szilveszter Sándor német közmondást idéz az adócsökkentéssel kapcsolatban, ami szerint bármilyen nemes is az ember, pénz nélkül nem él meg a világban.

12:35 A polgármesteri hivatal alkalmazottjának szakvéleménye szerint a kormány által megszabott minimális érték alá nem lehet csökkenteni egyik adónemet sem. Erre korábban volt már példa, akkor a prefektúra megtámadta a határozatot és módosítani kellett azt.

12:32 Szász Jenő javaslata szerint 10 százalékkal csökkentenének minden helyi adót. Ennek törvényessége vitatott, a jegyző szerint erre van lehetőség.

12:31 Egy módosítás történt, e szerint a vendéglátóipari egységek kérhetik csak hétvégére is a hosszabbított nyitvatartást, nem kell egész hétre fizetniük ezért.

12:30 A harmadik napirendi pont a városi adók és illetékek elfogadása. Bunta Levente szerint nem történt változás a tavalyi összegekhez képest.

12:27 A második napirendi pont 2011 első három negyedévére vonatkozóan  végrehajtási számla nyitásának engedélyezése volt: ez sem ment át.

12:25 Elhúzódott szakbizottsági ülés után kezdetét vette a decemberi tanácsülés. Az első napirendi pont a városi költésgvetés kiegészítésére vonatkozott, ám ez nem ment át



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szp
2011-12-29 20:29:56
Az MPP mindenben csak ellenkezni tud, nem konstruktivak!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."