Gazdaság » Pénz

Változik a Cégbíróság díjszabása

A tervek szerint két hónapon belül teljesen új díjszabási rendszer lép életbe a Cégbíróságon. A díjak és a kedvezmények is emelkednek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Titkárnő a számítógép előtt
Nem csak a rendszer változik, az összegek is
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. augusztus 06., 11:49
0 hozzászólás. 

Az új rendszer fix tarifákat állapít meg a Cégbíróság által nyújtott szolgáltatásokra, amennyiben a kormány elfogadja a tervezetet. A tervek szerint ez mintegy 100 millió lejes többletbevételt jelent majd évente.

Az elképzelések szerint nem kell majd külön minden egyes szolgáltatásért fizetni, hanem a kérés függvényében egységes díjszabást alkalmaznak. Az új árakat a jelenleg bejegyzett cégek száma és a tavaly megvalósított bevétel alapján alakították ki.

Ha életbe lép a jogszabály,

egy jogi személy bejegyzéséért 250 lejt kell fizetni, ami magába foglalja a létrehozáshoz szükséges engedélyt, a bejegyzést, a működési engedélyt és a saját felelősségre tett nyilatkozattal járó költségeket is. Ha egyéni vállalkozást (persoană fizică autorizată, întreprindere individuală), vagy családi vállalkozást (întreprindere familială) szeretnénk, 90 lejjel megússzuk a bejegyzést.

Az egyszerűbb kiegészítő műveleteket, mint a cég nevének ellenőrzése és lefoglalása, a felszámoló személy megnevezése és a nyilvántartási kivonat kérése, 45 lejért végzik majd úgy jogi személyeknek, mint egyéni vagy családi vállalkozások részére. Az összetettebb, két. vagy több műveletet tartalmazó kérések végrehajtásáért 220 lejt kell fizetni.

A bejegyzési bizonyítvány másolatáért továbbra is érvényben marad a 4+0,2 lej/oldal díjszabás.

Egy cégről alapvető információkat

(bejegyzési szám, név, cégtípus, adószám, cím, törzstőke, ügyvezetők nevei, részvényesek listája) 8 lejért adnak ki, ám ha az éves pénzügyi helyzetüket szeretnénk megvizsgálni, akkor 24 lejt kell fizetnünk.

Ha egy vállalkozás történetéről kérünk jelentést, akkor azt 250 lejért bocsátják rendelkezésünkre, míg ha több intézményről akarunk információt, akkor ez 9 lejbe kerül cégenként, amennyiben legfeljebb öt kritérium felől érdeklődünk, e fölött már 11 lejt kérnek cégenként.

Ha meggondoljuk magunkat, és mégsem szeretnénk, hogy végrehajtsák kérésünket, vagy visszautasítják azt, a befizetett díjak csak abban az esetben járnak vissza, ha a lemondás vagy visszautasítás ugyanazon a napon történik, mint a kérés benyújtása.

A jelenlegi rendszerben másképp számolják

a díjakat: egy jogi személy bejegyzése 120 lejbe kerül, míg az egyéni vállalkozások 30 lejt fizetnek a bejegyzésért. Az egyszerűbb információkat most egyenként fizettetik, egy-egy ilyen infó 0,85 lejbe kerül, míg a cégtörténet 20 lejt kóstál, amihez hozzájön még 3 lej minden egyes járulékos irat esetén.

A jogszabály a kedvezmények rendszerét is módosítaná: ha 101 és 1000 között van a cégek száma, amelyekről információt kérünk, 30 százalék kedvezmény jár, míg 1000 és 10 000 között 60 százalékkal csökkennek a díjak. A legnagyobb kedvezmény abban az esetben jár, ha több mint tízezer vállalatról akarunk információt megtudni: ekkor 80 százalékkal olcsóbb az eljárás.

Az érvényben lévő díjszabás szerint 101-500 cég között 20 százalék a kedvezmény, 501 és 1000 között 30 százalék, 1001 és 10 000 között 40, míg 10 000 fölött 50 százalék.


címkék: cégbíróság

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."