Gazdaság » Pénz

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt el. Többek között két székelyudvarhelyi gyár részvényeit hagyta lányára.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...
fotó: Csáki Jenő

Elkelne még 900 lej havonta?

Akár évi 10 ezer lej támogatásban részesülhetsz, ha...

Joseph Seroussi fotó: Forbes
Joseph Seroussi fotó: Forbes
szerkesztoÍRTA: UH.RO ÖSSZEÁLLÍTÁS
2018. július 03., 15:10
0 hozzászólás. 

Joseph Seroussi, Románia legynagyobb készruhagyártó és exportáló láncának alapítója 85 éves korában hunyt el a múlt héten. 36 millió dollárosra becsült vagyonát lánya, Nora Seroussi örökli – írja a Capital gazdasági lap.

Seroussi öt évtizeden át volt a romániai könnyűipar kulcsfigurája, alapító tagja az Exportőrök és Importőrök Országos Szövetségének, valamint a Külföldi Befektetők Romániában Szövetségnek.

Befektetései révén az idők során több mint 8000 munkahelyet teremtett Székelyudvarhelyen, Botoșani-ban, Călărași-on és Tulceán található gyáraiban, és több mint kétmilliárd euróval járult hozzá Románia kereskedelmi mérlegéhez. A 36-38 milliósra taksált vagyonával a 149. leggazdagabb ember volt a Capital tavalyi listáján. Cégjeit három lánya közül a Nora Naomi nevű viszi tovább, aki londoni háza eladása után 2005-ben költözött Bukarestbe.

Seroussi érdekeltsége J&R Enterprises nevű cég, amely három gyárat működtet, és amely tavaly 30 millió euró forgalmat bonyolított le, 12,2 százalékkal kevesebbet, mint tavalyelőtt. A csoport jövedelme 11,6 millió euró volt, 30 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, miután az egyik udvarhelyi gyár 2017-ben veszteségessé vált.

Nyerő Norada, veszteséges Ikos

A Seroussi család portfóliójának legfontosabb gyára az 1993-ban alapított székelyudvarhelyi Norada, amely „semi-lohn" modellben működik, azaz termékei egy részét más brandek megrendelésére készíti. A Norada tavaly 13,7 millió euró forgalmat, és 1,4 millió euró bevételt valósított meg. A szintén a cégcsoport érdekeltségébe tartozó Ikos Conf Kft. azonban a 8,4 millió eurós forgalom mellett, 0,3 millió eurós veszteséget produkált.

A Botoșani-i Serconf gyár 5,8 millió eurós forgalom mellett 0,75 millió eurónyi bevételt hozott. A két székelyudvarhelyi gyár évente 700 ezer öltönyt exportál Európába, – a válság előtti években 3 millióról is szólt a fáma – , a Botoșani-i egység 800 ezer férfi és női nadrágot készít német, francia és skandináv márkák, többek közt a Hugo Boss számára.

Korábban a Călărași-i Serca gyár és a Tulcea-i TJR Industries is Seroussi-érdekeltség volt, de előbbit tavaly eladták, utóbbit bezárták. A cégeket mind a gazdasági válság, mind a minimálbér-emelkedés érzékenyen érintette – állította mind ő, mind pedig a Norada ügyvezetésével megbízott vállalkozó, Joseph Sawaya korábbi interjúiban.

Az öltönykirálynő és apja

Habár Szudánban született, Kanadában és Izraelben is lakott, a hatvanas évek óta Seroussi évi kilenc hónapot töltött Romániában. Még a kommunizmus éveiben felfedezte magának az országot, ide helyezte központját, s az itt töltött évtizedek során 110 millió eurót fektetett be.

Nora Seroussi

Először a 60-as évek közepén járt itt piackutatási célból: textilárukereskedéssel foglalkozott, amelyből már akkor szép kis tőkéje volt. A kereskedelem mondhatni a vérében volt: 12 évesen kezdett dolgozni, kávét szolgált fel, majd parfümökkel, cukorral, cipőkkel, kávéval, edényekkel kereskedett.

Apjának textilkereskedése volt, abban az időben inkább szabóságokban egyénileg készültek a ruhák, innen jött az ötlet, hogy készruhagyára legyen. 1974-ben nyitott Bukarestben képviseleti irodát kanadai cégei számára, amelyek egyik legfontosabb beszállítói a román szocialista állami vállalatok voltak.

Három lánya közül Nora Naomi örökli a vagyont, aki szintén Szudánban született, Ghánában és Kanadában töltötte gyerekkorát, majd Londonban telepedett le. 2005-ben győzte meg apja, hogy költözzön Romániába. Azelőtt a kilencvenes években szabadúszóként dolgozott Beverly Hills-ben és Londonban, ahol nagyvállalatoknak és polgármesteri hivataloknak szervezett eseményeket.

Romániában egy ideig apja cégeinek rendezett divatbemutatót, illetve a Seroussi márka imidzsét építette. 2007-ben házasodott össze Avi Chen üzletemberrel, egy fiuk született. Idővel mindinkább részt vett a Seroussi birodalom építésében, most a román üzleti lapok szerint a teljes birodalom ügykezelése rá maradt.

A Capital, a Forbes, a Wikipédia és a Zi-de-zi alapján



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."