Gazdaság » Pénz

A romló város: védd magad karácsonykor!

Büdös hús, olvadt csoki, lepedékes szalámi – vigyázzunk, ünnepek előtt sok mindent ránksózhatnak. Pedig ellenőrzik őket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Vásárló az egyik áruházban
Karácsonykor is csak óvatosan
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. december 18., 16:50
0 hozzászólás. 

Amióta létezik fogyasztóvédelmi hivatal, azóta van hová fordulni, ha gond van a különböző áruféleségekkel vagy szolgáltatásokkal – korábban maradtunk a panasszal. A karácsonyi ünnepek előtt dívik az élelmiszerek ellenőrzése, s nagyon fontos, hogy mi, a vevők is leellenőrizzük az általunk megvásárolni kívánt (vagy csak kívánt) terméket.

Büntetni nem tudunk pénzbírsággal vagy termékelkobzással, de a vásárlás megtagadásával igen. Felhívhatjuk vele a kereskedők figyelmét arra, hogy vannak más üzletek is.

Ellenőriztek, büntettek

Habár az ünnepek előtt rendszeresen ellenőrzi az üzleteket a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal, mégis gyakran találni nem megfelelően tárolt élelmiszert. Idén november 26 és december 14. között tartott az átfogó, élelmiszerekre vonatkozó, megyei szintű ellenőrzés, amikor 34 cég által forgalmazott 869.77 kilogramm terméket vizsgáltak a szakemberek. Tizennégy vállalkozásnál büntettek összesen 40.500 lejre, illetve huszonnégyen figyelmeztetést is kaptak.

Kelemen Eleonóra, a hivatal vezetője szerint a legtöbb probléma a címkehasználattal és a lejárt határidejű élelmiszerekkel volt. Romlott árut az idei ellenőrzés során nem találtak. Ám azt is tudni kell, hogy a kereskedők, üzletvezetők tudják, hogy mikor van a fogyasztóvédelmi ellenőrzés, ilyenkor odafigyelnek minden apróságra, de még ekkor is képesek kihasználni a vásárlók figyelmetlenségét vagy jóhiszeműségét.

Romló húson selyemszalag

Honnan ismerszik meg a friss hús? Hát a szalámi és a joghurt? Hol nézzük a tojás garanciaidejét? Néhány tipp az ünnepi bevásárlásra.

Ha nem fagyasztott, hanem tőkehúst veszünk (a húsos pulttól), az eladót kérjük meg, hogy a lemérni kívánt darabot adja át nekünk – a nem friss húsnak jellegzetes szaga van, ha ezt érezzük, ne vásároljunk.

A különböző nedvekben, vízben, vérben leledző nyers hús nem is étvágygerjesztő és valószínűleg a tárolásával sincs minden rendben. Az elszíneződött, száraz felületű hús is hagyhat kívánnivalót maga után.

Szupermarket

A csokoládét megvásárlás előtt érdemes megtapogatni – ha nem elég kemény, nincs tartása, azt jelenti, hogy nem megfelelő hőmérsékleten volt tárolva, megolvadt. Ha felületén fehér lepedék képződött, az sem megfelelő.

Amennyiben a joghurtok, vagy a tejföl teteje kissé felpuffadt, valószínűleg szintén nem megfelelő helyen és hőmérsékleten tárolták, ugyanez a konzervekre is vonatkozik.

Sokszor becsapósak a vajak mellé elhelyezett, úgynevezett vajtartalmú készítmények – tudni kell, hogy csak az unt, vagy unt de masă feliratot tartalmazó termékek a valódiak, a többiek általában nagyon kevés vajat tartalmaznak és növényi zsírból készülnek. Ez a sajtféléknél is előfordul. A tojásnál mindig a DDM felirat melletti dátumot kell megfigyelni, azzal jelzik ugyanis a határidejét.

Nem játék...

Az ajándékba vásárolt játékok is sok kívánnivalót hagyhatnak maguk után – többségük Kínából származó import termék, nagyon fontos, hogy az importőr, illetve forgalmazó nevét, címét tartalmazó címke és használati utasítás mindenképpen legyen rajta, mert ha elromlik a játék, bajos lesz utánajárni. Főleg karácsony tájékán.

A kínai trükkök nem csak a játékokra, de rengeteg háztartási gépre, elektromos készülékre vonatkoznak. Az egyik legnagyobb, mégis alig ismert átverés a CE jelzés megjelenítése. A CE jellel ellátott termékek Európában készültek, és megfelelnek az itt hatályos gyártási szabályoknak.

CE és CE, árnyalatnyi különbség

A kínaiak elképesztő csellel álltak elő, ők is alkalmazzák a CE jelzést termékeiken, ám ez esetben a két betű csupán annyit tesz: China Export. Vagyis Kínában készült, exportra gyártották, és egyáltalán nem biztos, hogy bármilyen előírásnak megfelel. Azért, hogy elkerüljék a jogi bonyodalmakat, egy nagyon apró módosítást végeztek az jelzésen, és a China Export esetén a C és az E betűket közelebb írják egymáshoz.

A különbség szabad szemmel alig látható, főleg, ha nincs viszonyítási alapunk, de, ha nem vesszük észre, mivel van dolgunk, könnyen megbánhatjuk a vásárlást.

Tudatosan vásárolni sosem árt, de az ünnepek tájékán fontos a kiemelt óvatosság, ilyenkor a kereskedők is szeretnek minél nagyobbat „harapni", legyünk résen és legyünk figyelmesek vásárlás előtt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."