Gazdaság » Pénz

Udvarhelyi cég a megyei első

A multinacionális cérnagyár termeli Hargita megyében a legnagyobb hasznot, az országos legjobbak közt is főleg külföldiek vannak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

A Coats udvarhelyi gyártórészlege
Bár az országos lista végén van, így is nagy hasznot termel a Coats Odorhei
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. július 09., 16:13
1 hozzászólás. 

Románia több százezer vállalkozása közül csupán néhány termel hatalmas profitot. Az ország összes megyéjének legnagyobb haszonnal működő cégeit vette lajstromba az economica.net gazdasági hírportál.

Bár nem minden cég tudja pozitív mérleggel zárni a pénzügyi évet, és a gazdasági válság nyomán sok vállalkozás ment csődbe, vagy legalábbis felfüggesztette tevékenységét, azért akad néhány, akik a 2012-es évet busás nyereséggel zárták, még ha legtöbbjük multinacionális cég is.

Hintázgatott egy vékony cérnaszálon

Az alábbi térkép a tavalyi évre vonatkozó, az Országos Cégbírósághoz leadott jelentések alapján készült el, és ezen minden megyéből a legnagyobb nyereséggel büszkélkedő vállalat szerepel.

Hargita megyében éppen egy Székelyudvarhelyen működő cérnagyár, a Coats Odorhei a legnyereségesebb, tavaly 2,38 millió euró profitot könyvelhettek el – bár az összeg nagynak tűnik, az ország 42 megyéje közül ez csak a 37. helyre volt elég.

Gáztól fáig

A megyék első helyezettjei 2012 során összesen több mint kétmilliárd eurós profitot termeltek. A legnagyobbak a bukaresti OMV Petrom 865 millió euróval és a szebeni Romgaz Rt. 279. 5 millióval. Még nagyobb szakadék után következik a Temes megyei Continental Automotive Products (89,5 millió), a Kolozs megyei Banca Transilvania (76,57 millió), majd ötödikként a nagy vitákat gerjesztő faipari vállalat, a Holzindustrie Schweighofer Fehér megyéből 76,54 millió euróval.


Nagyobb méretért kattints ide!

A mi autónk, a mi nadrágunk

Szintén 50 millió euró fölötti profittal zárta a tavalyi évet az Argeș megyében bejegyzett Automobile Dacia Rt. (62,3 millió euró), a bákói Dedeman (58,1 millió euró), a Maros-megyei Azomureș (54,8 millió euró) és a Szilágy-megyei, kohászati iparban tevékenykedő Silcotub (51,9 millió euró).

A harmadik székely megye, Kovászna sem fért bele a top 10-be, a Kézdivásárhelyen működő Zarah Moden készruhagyár 3,5 millió eurós nyereségével a 34. helyen zárt.

Fuss el véle

A sereghajtók egyébként a Teleorman megyében működő Tel Drum építkezési vállalat (2,37 millió euró), a vrancea-i Pandora Prod készruhagyár (2,35 millió euró), a tulcea-i Vard Tulcea Rt. hajógyár (2,22 millió euró), a Mehedinți megyében jegyzett Alpha Construct Sistem útépítő vállalat (2,20 millió euró). A listát a giurgiu-i Azochim, az Azomureș fő dél-romániai képviselője zárja, akik „csupán" 1,83 millió eurós haszonnal zárták a 2012-es évet.

uh.ro/economica.net



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nagydd
2013-07-10 12:13:29
Igen ,igaz
Gratulálok a cég vezetőinek és kitartást kívánok nekik a jövőben is.Gondolom ekkora éves profit mellett a következő ''nagygyűlésen'' az lesz a téma,hogy az alkalmazottaik bérét az EU-s átlagbér szintjére emelik,ezzel is elismerve emberségességüket és együttérzésüket a náluk tevékenykedő hangyákkal szemben.Igen ,azokkal szemben akik ezt a hasznot összedolgozták ,szolidaritást vállalva a vezetőséggel a nehéz időkben,kitartva (nem mintha lenne más választásuk) a cég mellett ezzel a példával is élen járva a Székely fővárosban.

De azt hiszem ez utópia.

A másik dolog ami egy kissé érdekes,hogy talán ezért kellett szétcincálni a ''régi cérnagyárat''.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."