Gazdaság » Pénz

Hat tank benzinre futja nálunk

Alig tudunk néhányszor benzint tankolni, pedig mi fizetjük szinte a legtöbb jövedéki adót – amit most meg is fognak növelni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Ennyire drága lesz a benzin
Fotó: ziarmm.ro
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. november 06., 09:52
5 hozzászólás. 

Nemzetközi partnereivel – pontosabban a Nemzetközi Valutaalap küldöttségével – tárgyalt a román kormány: a cél az volt, hogy új módszereket találjanak, amivel növelhetik az államkassza bevételeit.

A harmadik negyedévi bevételi célt nem sikerült teljesíteni, 3,9 milliárd lejjel folyt be kevesebb, így az év első kilenc hónapjában 10,7 milliárdos a teljes hiány, derül ki a Pénzügyminisztérium legfrissebb adataiból.

Az egyik előterjesztett rendelkezés az üzemanyagokra kivetett jövedéki adó kiszámítási módszerének változtatása volt. Az uniós jogszabályok szerint ezt a jövedéki adót euróban határozza meg minden tagállam, a lejbe történő átszámításkor az Európai Központi Bank előző év októberi árfolyamát veszik figyelembe.

Csökkenhetett volna a benzinár

Ezt a módszert használva idén 1,6 százalékkal alacsonyabb árfolyamot kellene használni, ami közvetlenül befolyásolná az államkassza bevételét, hiszen a benzin fogyasztói árának 28 százalékát, míg a gázolajénak 23 százalékát teszi ki a jövedéki adó.

Ennyire magas lesz a benzin ára

Ha maradna a módszer, az olajtársaságok kiadásai csökkennének, és a benzinért literenként közel 3, míg a gázolajért literenként 2 banival fizetnénk kevesebbet. Ez persze nem tetszik a kormánynak: Liviu Voinea, költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter szerint az árfolyam használata a számításokban már nem indokolt, ugyanis az már nagyon stabil.

A kormány eredetileg két új számítási módszerrel állt elő, és végső soron mindkettő az üzemanyagok drágulását eredményezte volna. Az első variáns az inflációs ráta függvényében módosította volna a jövedéki adót, így 3,3 százalékos növekedést eredményezve. Ha ezt alkalmazták volna, a literenkénti benzinár 5, míg a gázolaj 4 banival drágult volna.

Köztes megoldás

A drágábbik módszert Relu Fenechiu volt szállításügyi miniszter terjesztette elő: ez 50 banival, vagyis mintegy 10 eurócenttel növelte volna az üzemanyagok árát, így az állam 26 milliárd euró többletbevételhez jutott volna – ebből egyébként négyezer kilométer autópályát lehetne építeni.

A kormány a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel végül egy köztes megoldást dolgozott ki, ami szerint egységesen, 7 eurócenttel növelik a benzin és a gázolaj literenkénti jövedéki adóját. Jelenleg egy liter benzinért Romániában átlagosan 5,85 lejt, egy liter gázolajért pedig 5,95 lejt kell fizetni – ezek az összegek körülbelül 30-31 banival növekednek, ami a benzin esetén mintegy 5,12, a gázolaj esetén pedig 5,04 százalékos áremelkedést jelent.

Victor Ponta miniszterelnök szerint a jövedéki adókból begyűjtött összegeket egy különleges pénzalapba gyűjtik majd, amit nagy útügyi beruházásokra fordítanak. A kormányfő egyébként múlt héten jelentette be, hogy egy új, az üzemanyagok árára kivetendő adó bevezetését elemzik, aminek bevételét szintén az utakra költenék.

Ennyi jut az államnak

Az év első felében jövedék adóból 9,96 milliárd lejt gyűjtött be az állam, 714 millióval kevesebbet a tervezettnél. Július-szeptember között a bevételek megközelítették a tervezettet: az 5,87 milliárd lej csak 21 millióval maradt el a remélt összegtől.

Ennyiszer tudsz teletankolni egy-egy átlagfizetésből

Kattints a térképre a teljes méretért! | Forrás: gandul.info

Egyébként, bár az Európai Unió tagországai közül Romániában a második legalacsonyabb a jövedéki adó mértéke a teljes üzemanyagárhoz képest (366 euró ezer literenként), mégis, az adó összege itt az egyik legmagasabb.

Ez egy olyan helyzetet eredményez, hogy egy átlagos sofőr, aki 130 ezer kilométert autózik évente, az éves átlagfizetés 13 százalékát (mintegy 475 eurót) költi erre a jövedéki adóra, míg például Belgiumban vagy Ausztriában ez az arány 3 százalék.

A gândul.info fenti térképén az is látható, hogy az Unió tagországaiban lakók hány tele tank benzint (40 liter) tudnak vásárolni egyhavi nettó átlagbérből, valamint, hogy a fizetés hány százaléka kerül az államkasszába jövedéki adó formájában.

Tankolások számában csak Bulgária van mögöttünk: ott egy havi átlagbérből négyszer lehet teletölteni a benzintartályt, nálunk hatszor, Magyarországon nyolcszor, míg Ausztriában negyvenszer.

uh.ro/gandul.info/mediafax.ro



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
...anyád álruhában...
2013-11-06 10:42:49
Nem vagyok számolós kedvemben, de kb 1 hónapig szívesen nem tankolok, ha abból a benzinből felgyújthatom őket...Rabló banda...2027-ig akarnak 4000 kilométer autópályát akarnak építeni...hagyjatok máár ilyen szövegekkel.
avatar
mekkmester
2013-11-06 12:04:58
nem a bevétellel van a gond....
Asszongya a cikk, hogy
"az állam 26 milliárd euró többletbevételhez jutott volna – ebből egyébként négyezer kilométer autópályát lehetne építeni."
Na, de hol? A fenti adat valószínűleg uniós átlag, vagy esetleg egy szlovéniai vagy nyugat-ausztriai pályaépítési ár, ahol vögyhidak és alagutak tömkelegét kell építeni. DE NÁLUNK bezzeg más az ár... az Észak-erdélyi autópálya rövidke 52 km-es megépített szakasza 23 millió eur/km-es áron épült fel (egy google találat szerint, más forrás 28 milliót is ír). Persze valószínűleg sokkal nehezebb dombocskára fel és völgybe le autópályát alapozni és aszfaltozni, mint sziklába vájni, dehát ezt az egyszerű ember nem tudhatja. És a politikusaink nem magyarázkodnak. Csak költenek.

Tehát nálunk 26 milliárdból már csak 1130 km épülne.....

Szóval szerintem nem az államkassza bevételével van a baj, hanem a pénz elherdálásával. Persze, egyszerűbb az adófizetőket sanyargatni, mint kicsit jobban gazdálkodni.
avatar
csz
2013-11-06 14:50:55
km
"egy átlagos sofőr, aki 130 ezer kilométert autózik évente"
Az már nem átlagos sofőr, hanem profi...
avatar
Belevi
2013-11-06 19:32:45
Kedves Szasza! A 130.000 kilométerrel nagyon mellé trafáltál. Egyáltalán figyelitek milyen blődségeket írtok?! Egy évben van 52 hét, s ha a fenti összeget elosztom 52-vel, akkor hetente 2500 km, havonta pedig 10.000 km jön ki. Nos, aki naponta rója az utakat az tudja, hogy még egy kamionsofőr sem tesz meg átlagosan havi 7-8 ezer km-nél többet. S te itt egy átlag emberről beszélsz, aki lehet, hogy néha csak hétvégente vezet. Nos, kedves "újságíró", mielőtt valamit publikálnál, előtte illene átolvasni és kijavítani a hibákat, mert hanem csak magad járatod le csúnyán!
avatar
nagydd
2013-11-07 10:47:00
re:
avatar
Belevi
Kedves Szasza! A 130.000 kilométerrel nagyon mellé trafáltál..... mielőtt valamit publikálnál, előtte illene átolvasni és kijavítani a hibákat, mert hanem csak magad járatod le csúnyán!


Ezt nevezik modern újságírásnak.Copy-Paste cikkekkel etetni az embereket és félrevezetni a csak olvasókat,de nem gondolkodókat.

Belevi jól láttad meg a 130000 km problémáját,ennyi kilométert naponta (356 km ,ha heti hét napot számolok,498 km,ha csak a munkanapokat,az ünnepnapokat nem vettem figyelembe) nem sokan vezetnek.Főleg nem saját költségükön.Ugye ez azt jelentené,hogy gyakorlatilag heti 150 liter üzemanyag 6l/100km-es átlagfogyasztással számolva.Ez a fogyasztás nagyon optimális,ennél sok autó jóval többet fogyaszt.A tegnapelőtti 6.20-as dízel árral számolva 930 lej,vagyis 4.42 átlag euró árfolyammal számolva 210 euró hetente.Ma reggel itt 1.42 euró volt a dízel,tehát 213 euró a heti üzemanyag Németország nyugati részén.További számolgatáshoz mindenkinek jó kedvet ...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."