Gazdaság » Pénz

Csökkentsd a kiadásaid húsz lépésben

Ugye te sem szeretsz sokat fizetni a villanyért és a gázért? Az E.ON-nak van néhány tippje, hogyan csökkentheted a kiadásaidat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Fagyoskodó kislány spórolni próbál
Nem kell megfagyni a kisebb kiadásokért
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. november 26., 18:05
0 hozzászólás. 

A villany- és gázszámla drasztikus csökkentése felettébb egyszerű: zárjuk el a gázcsapot, és csapjuk le az összes biztosítékot, így garantáltan nullára redukálódik fogyasztásunk. Persze, ha spórolni akarunk, nem kell feltétlenül kőkorszaki állapotokat teremtenünk, de van néhány részlet, amikre érdemes odafigyelni.

A kiadások csökkentése nem csak a téli szezon beállta miatt válik aktuálissá, hanem azért is, mert az energetikai szektor liberalizációjával fokozatosan növekedni fog a gáz és a villany ára. Bár a takarékoskodás elég összetett kérdés, van néhány egyszerű ötlet, amiket betartva lefaraghatunk a számláinkból. Az E.ON energetikai szolgáltató összeállított egy listát ezekről, ezt ajánljuk a spórolni vágyók figyelmébe.

Szigeteljünk!

A lakás megfelelő szigetelése elsődleges kérdés, érdemes befektetni a falak és a mennyezet jó minőségű külső hőszigetelésébe, hiszen ezzel akár felére is csökkenthetjük a fűtési költségeket.

Szigetelt tömbház Székelyudvarhelyen | Fotó: Kakasy Botond

Nem csak ilyen nagy munkálatokkal tehetünk a hőveszteség ellen: az ablakoknál a hőenergia mintegy 30 százaléka veszhet el, ami jelentős mennyiség. Ez fokozottan érvényes a klasszikus fakeretes ablakok esetén, így itt még inkább érdemes odafigyelni, használjunk öntapadó szigetelőcsíkokat (purfixet) a rések betömésére.

Mindenki szereti, ha a lakásban jó meleg van, de a termosztátot érdemes annak tudatában beállítani, hogy 19 Celsius fok fölött minden egyes további fok nagyjából 8 százalékkal növeli a gázfogyasztást – egy jó szigeteléssel párosítva a 19 fokos beállítás is kellemes hőmérsékletet eredményez.

Szellőztess, de ne fagyj meg!

A szellőztetés alapvető szükséglet, de ezt sem mindegy, hogyan végezzük. Sokan résnyire nyitják, vagy bukóra állítják az ablakot, és hosszú idő alatt szellőztetnek. Ez mindenképp kerülendő, e helyett nyissuk ki teljesen az ablakokat, és csak néhány percig szellőztessünk: így a levegő kicserélődik, felfrissül, de a lakás nem tud lehűlni.

A vezetékek is hűthetik lakásunkat: nem minden csőben folyik meleg víz, és a legtöbb kintről érkezik be a lakásba, így egyfajta hűtőrúdként viselkedik: ezeket is szigeteljük le, tovább csökkentve a lakás kihűlési lehetőségeit.

Szellőztető kislány

Vigyázzunk a radiátorok helyes használatára: ezek minden bizonnyal kéznél vannak, ha éppen egy törülközőt, vagy ruhát akarunk szárítani, de a letakart kalorifernek drasztikusan csökken a hőleadása. Ne takarjuk le a fűtőtesteket, és ne is zárjuk el a hő útját fotelekkel, díványokkal, engedjük, hogy szabadon áramoljon a meleg. Ezen kívül, ha úgy érezzük, csökken a hőleadásuk, a fűtőtesteket érdemes időnként kiszellőztetni.

Jó tudni, hogy azon egyéni gázkazánok esetén, amik meleg vizet és fűtést is szolgáltatnak, akkor a legnagyobb a gázfogyasztás, amikor éppen meleg vizet adnak. Éppen ezért érdemes alacsonyabbra állítani a kazán által előállított meleg víz hőmérsékletét, így kevesebb energiát használ, és minden bizonnyal nekünk sincs folyton lobogó vízre szükségünk a csapból.

Termosztát: megspórolja a negyedét

Használjunk szobatermosztátot: bár a kazánon is tudjuk állítani a kívánt hőmérsékletet, ebben nincs hőmérő. A termosztát figyeli a környezeti hőmérsékletet, és leállítja a kazánt, ha már nem szükséges a további fűtés: egy termosztát a fűtési költségek mintegy 25 százalékát is megspórolhatja.

Szereljünk termosztátos csapokat a fűtőtestekre is: az optimális működés érdekében a szobatermosztátot tegyük egy gyakran használt szobába – lehetőleg a leghűvösebbe –, így ez innen vezérli majd a kazánt, míg a további szobákban a fűtőtesteket vezérlő csapokkal lehet csökkenteni az adott szoba fűtését, amennyiben szükséges.

Termosztátot szabályzó nő

Vigyázzunk a gázzal működő berendezések helyes működésére. Időnként kérjünk meg egy szakembert, hogy ellenőrizze az égőket, a szűrőket, és távolítsa el az esetleges lerakódásokat, így biztosak lehetünk benne, hogy a berendezések veszélymentesen és gazdaságosan működnek.

Amennyiben lehetőségünk van rá, cseréljük le elavult fűtési rendszerünket: a régi kályhák, elavult kazánok, vagy gázkonvektorok helyett használjunk modern gázkazánt, vagy akár kondenzációs kazánt, amik nagyobb hatékonysággal hasznosítják a hőt, így csökkentve a veszteséget, akár 20 százalékos spórolást eredményezve.

Cseréld ki a régi égőket!

Az árammal való takarékoskodás egyik legjobb módja a villanyégők cseréje: a klasszikus wolfram-szálas ízzók helyett használjunk takarékos vagy LED-es égőket. Egy hagyományos, 100 wattos égő évente akár 100 kWh-t is fogyaszthat, és ennek csupán 6 százaléka lesz fényenergia, a maradék 94 százalék elvész hő formájában.

Nem kell mindenhova rivaldafény! Az előszobában alig töltünk időt, és akkor sem apró betűs szerződéseket olvasunk, így semmi értelme ide 100 wattos égőket szerelni, bőven elég egy kis spotlámpa.

Villanykörtét cserélő férfi

Használjunk kisméretű fényforrásokat is. Ha például este, lefekvés előtt olvasnánk, semmi szükség a mennyezeti csillár mind az öt égőjére, bőven elég egy relatív kisteljesítményű asztali vagy álló olvasólámpa. Ezen kívül hasznosítsuk a természetes fényt, amikor csak tudjuk: nappal ne húzzuk be a sötétítőt, jobban járunk, ha napfénynél vagyunk.

A hűtő visz a legtöbbet

Nem csak a világítással, de az elektromos eszközökkel is sokat lehet spórolni. A hűtőt, mélyhűtőt és fagyasztót soha ne tegyük hőforrás közelébe, így se fűtőtest, se napfény elé. A meleg hatására a berendezéseknek jóval több energiára lesz szükségük, hogy lehűtsék az élelmet, és ezt nekünk kell megfizetnünk.

A háztartási eszközökön feltűntetett energetikai besorolás is megfontolandó: bár többe kerülhet egy A++ vagy A+++ kategóriás termék, de ezt is vegyük figyelembe, mert hosszútávon sokat spórolhatunk. Szakemberek szerint egy háztartás áramfogyasztásának negyedét a hűtő, 10 százalékát pedig a mosógép teszi ki, így ezeknél különösképpen ajánlott a fokozott figyelem.

Megpakolt hűtő

Jó tudni, hogy az alvó (standby) állapotban levő gépek is fogyasztanak áramot, még ha nem is sokat, így esetenként nem árt ezeket teljesen áramtalanítani. Szintén jó ötlet kihúzni a nem használt töltőket, hiszen ezek is fogyasztanak áramot, még ha éppen nem is töltenek egy telefont, vagy néhány akkumulátort.

Végül az elektromos eszközök esetében is fontos a rendszeres felülvizsgálat, hiszen egy hibás gép, vagy rossz szigetelés túlfogyasztást, de akár balesetet is eredményezhet.

A fenti tippeket az E.ON állította össze, de biztosan neked is van néhány praktikád a spórláshoz, oszd meg hát velünk!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."