Gazdaság » Piac

Több zöldség, kevesebb pálinka

Sok és jó lett a zöldség és a burgonya, az almatermés is jónak ígérkezik. Ám Oroszhegyben kevesebb lesz a pálinka.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

padlizsanpaprika1
A zöldségek minősége is jó volt idén
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. szeptember 04., 16:15
0 hozzászólás. 

A szeptember beköszöntével a mezőgazdasági szakemberek már látják, hogy milyen lesz az idei termés – az aratás nagyjából befejeződött, a burgonya kiszedése pedig lassan elkezdődik.

A zöldségek esetében tavasztól őszig tart a termőidény, s ha lenne még erős napfény, akkor a házi padlizsán is „alakulna" egy kicsit. Szakembereket kérdeztünk az idei zöldség-, gabona-, burgonya-, gyümölcs- és pálinkatermésről.

Jó közepes a gabonatermés

Legalábbis Török Jenő mérnök, a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője szerint, akinek adatai azt mutatják, hogy átlagosan 2 850 kilogramm búza termett egy hektáron Hargita megyében, a rozs hozama valamivel kisebb, 2 470 kg/ha.

pityoka1

A burgonyaszedés csak most kezdődik, eddig 700 hektáron szedték ki a krumplit – a megyében összesen 9 250 hektárnyi pityókaföld van, ebben az összes magángazdaság területe benne van. Úgy néz ki, hogy valamivel több, mint 15 tonna burgonya „jön ki" egy hektárból – közölte Török, hozzátéve, hogy ez nem lesz túl bőséges.

Ebben közrejátszott a júniusi burgonyavész is, a termelőknek csak egy része tudta kivédeni a burgonyát pusztító betegséget. Összegezve: az idei termés jobb, mint a tavalyi, de gyengébb, mint 2011-ben.

A legjobb zöldségtermés az idei

Az egyéb zöldségfélékből viszont jól áll Udvarhelyszék, a keddi zöldségpiacon is lehet látni, hogy jó minőségű zöldség termett egész nyáron a környéken.

padlizsan1

Nagy Levente-Imre évek óta Agyagfalván termeszt zöldséget – főleg padlizsánt és hagymát, de minden itt megtermő zöldséget: paprikát, paradicsomot, murkot, petrezselymet, uborkát – a terményt magánszemélyeknek adja el. A szakember elmondta, hogy az ő területein az utóbbi évek legjobb termése volt az idei – minőségileg és mennyiségileg az idei év az egyik csúcs volt az utóbbi évek mezőgazdaságában.

paradicsom1„Kedvezett az időjárás is, de dolgozni is kellett" – mondta megkeresésünkre Levente, hozzátéve, hogy a termés mindig sokkal jobb tud lenni, ha az ember odafigyel és hasznosítja az évek alatt felgyűlt tapasztalatát.

„Minden évben tanul valamit az ember" – fűzte hozzá, megjegyezve azt is, hogy Agyagfalván szerencsére nem jellemző a medve látogatása a zöldségesekben, más vadakat (pl. az őzeket és a szarvasokat) egy speciális vegyszer kihelyezésével tartják távol a zöldségesektől.

Nem lesz sok pálinka idén Oroszhegyben

Nem ilyen fényes a helyzet azonban pálinkafronton, Oroszhegyben gyenge közepesre értékelik az idei szilvatermést. Ezt tudtuk meg Bálint Elemér-Imrétől, a község polgármesterétől, aki a tavalyi termést közepesnek, a tavalyelőttit gyengének minősítette, így az is várható, hogy kevesebb pálinka fő idén.

szilva1Nem mellékesen a hétvégén tartják az Oroszhegyi Szilvanapokat, ahol meg lehet kóstolni az isteni nedű korábbi évjáratait. „Egy véka szilva egyenlő egy liter pálinka" – tette hozzá az oroszhegyi aranyszabályt Bálint.

Megemlítette, az almatermés is gyenge lesz, a körtefákat pedig egy olyan betegség támadja Udvarhelyszéken, aminek gyógymódját egyelőre a szakemberek sem tudják pontosan. Egyedül a dió az, amiből komolyabb termés lesz Oroszhegy környékén.

Több lett a gomba a vadonba'

A gyümölcstermés egyébként kisebb régiónként változik – legalábbis ez a tapasztalata Már Istvánnak, a farkaslaki gyümölcsfeldolgozót működtető Székelygyümölcs Egyesület elnökének. Mint mondja, a Nyikó mentén például a közepesnél gyengébb gyümölcstermés várható, de a Homoród-menti településeken a tavalyihoz képest sokkal nagyobb lesz a hozam.

Az egyesület a feldolgozásra jelentkező termelők lakhelye, illetve az általuk hozott mennyiség alapján is következtet a termés nagyságára, de terepszemléket is tartanak, és a termelőkkel is állandó az információcsere.

A gomba és erdei gyümölcs feldolgozásával is foglalkozó egyesület vezetője szerint az idei gombatermés közel 3-4-szerese a tavalyinak, az erdei gombának nagyon kedvezett az időjárás, főleg hirib és vargánya lett sok. 25-30%-kal kevesebb áfonya termett, akárcsak málnából, a szeder mennyisége pedig ugyanannyi, mint tavaly.

Az egyesület egy összesen 27 339 hektárnyi területről, a közbirtokosságokkal partnerségben gyűjti az erdei gyümölcsöt és a begyűjtött mennyiség szerint állapítják meg, hogy milyen az adott évek termése.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."