Gazdaság » Piac

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a helyit. A Civitas szerint így a helyénvaló.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...
A szerző fotója

Az udvarhelyiektől éhen is halhatnánk

Csíkban sincs több pénz, de mégis jobban fogy a...

Helyenvaloki
Megnyílt a Helyénvaló, fotó: Dávid Anna Júlia
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. május 23., 16:28
0 hozzászólás. 

Megnyitotta kapuit a kizárólag helyi termelők portékáival feltöltött üzlet, a Helyénvaló. Szerdán, május 23-án reggel kilenc óra előtt öt perccel még kartonnal beragasztott ablakok vártak a régi Szabad Európa Kávéház helyén, a Rákóczi Ferenc utca 15 szám alatt.

Kilenckor megtörtént a csoda, leszedegették a kartonokat, és Dobai Margit üzletvezető invitálta be az utcán nyitásra várókat a Helyénvaló Boltba.

Helyenvalo01

A Civitas Alapítvány több nyertes pályázat útján hozta létre az üzletet, amely a Foodhub projekt egyik eleme, ezen kívül egy webshop is el fog készülni a közeljövőben. „A programban szerepel egy piac melletti központ, egy tároló felújítása, amelyben egy hűtőkamra is van, de még folyik az egyeztetés a termelőkkel, hogy mire tudnák ők leginkább felhasználni úgy, hogy az üzlettel is kapcsolatos legyen, például egy folyamatos beszállítói pont lehetne" – mesélt Szotyori Ana-Maria a Civitas Alapítvány projektasszisztense.

Összesen harmincnyolc helyi termelővel sikerült megállapodást kötniük, egyelőre azonban csupán húsznak a termékei vannak jelen az üzletben. A termelők folyamatosan fogják hozni a termékeket, a Helyénvaló pedig folyamatosan várja az újabb és újabb termelőket Székelyudvarhely nyolcvan kilométeres körzetéből.

Helyenvalo04

Az üzlet nyitását megelőzte a termelők felkutatása, annak utánajárása, hol termelnek, hogyan dolgozzák fel termékeiket, megvannak-e a kellő engedélyeik. Többüknek nem volt, ők egy inkubáló listára kerültek, és a Helyénvaló próbálja segíteni, hogy megkapják az említett engedélyeket ahhoz, hogy termékeik bekerülhessenek a boltba.

Tejjel, mézzel

A helyi termelők jelenlegi zöldségkészlete elég szegényes, a fóliaházak eddig termései elfogytak, és körülbelül júliusban lesz ismét bő a termés, magyarázta az üzletvezető, miért nincsen tömve egyelőre az üzlet friss zöldségekkel. Káposztából találsz most a boltban frisset, krumpliból pedig a tavalyit, de lesz jobb is a helyzet.

Helyenvalo02

A pünkösdi hajsza és az ezzel járó több eladás miatt is szegényesebbek a polcok, de azért így is hazavihetsz innen fűszert, szörpöt, lekvárt, pékterméket, csokit, székelyudvarhelyi és oroszhelyi pálinkát, kelementelki bort, parajdi laskagombát, a Székely Falat húskínálatából bármit, ami szem-szádnak ingere, és például Nemes Ágnes Orsolya levendulatermékei közül is valami szimpatikusat.

Van itt tejtermék a keresztúri tejszövetkezettől, a Lactistól, de a korondi kistermelőtől is. A zöldséges ládák nagyon várják már a termelőket, egyelőre az oroszhegyi Vass Éva és a bibarcfalci Szabó Zsolt veteményesének terményei vannak itt.

A brand a lényeg, nem a pénz

„Nem az az elsődleges cél, hogy eladjuk a terméket, hanem azt szeretnénk, hogy aki vásárol, és helyi termékre van igénye, tudja, hogy azt ki termeli, hol termeli, és mikor termeli" – mondta el a projektasszisztens. Lesz majd egy kiskönyv a boltban, amin keresztül a termelő és a vásárló kapcsolatba léphet, ebben benne lesznek a termelő elérhetőségei, de a vásárlók azt is beleírhatják majd, hogy éppen mire van szükségük.

Helyenvalo06

A Helyénvaló egy mindennap elérhető alternatíva azoknak, akik akár árulni, akár vásárolni járnak ki a havonta megrendezendő helyi termelők vásárára, a Márton Áron térre.

Az árak után érdeklődve megtudtuk, a termékek ugyannyiért vásárolhatóak meg, mint a piacon. „Ő, ha a piacon tizenhét lejért árulja a káposztát, akkor itt is tizenhét lej, ő tehát nagykereskedelmi áron adja nekünk, ami a piaci ár marad akkor is, ha mi rátesszük az áfát. Bevállalunk mindketten, mert ő is ár alatt adja, és mi is a lehető legkevesebbet rakjuk rá" – ecsetelte az árképzést az üzletvezető.

Helyenvalo07

Az üzlet hétköznapokon 9 és 16, szombaton 9 és 14 óra között lesz nyitva, de körbevezetőink egy nagyobb megnyitót is ígértek, amelyet az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál körül terveznek megszervezni. Akkorra remélhetőleg minden termelő megtalálja helyét a polcokon.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."