Itthon » Gazdaság

Szárnyakat adnak az ötletednek

Most minden adott, hogy elindítsd a céget, amiről rég álmodtál. A szárnyaikat bontogató vállalkozókat segíti a Civitas.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

speed07
Kiss Zoltán projektigazgató. Fotók: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2018. február 05., 16:06
0 hozzászólás. 

Kezdő vállalkozók kaphatnak segítséget a Civitas Alapítvány és a csíkszeredai Hargita Megyei Innovációs és Inkubációs Szövetség közös projektjében. A sikeres pályázók nem csak anyagi támogatást kapnak, hanem megtanítják a vállalkozásvezetés alapjaira is őket.

A SPEED-Egy hatékony és fejlett gazdaságért elnevezésű projekt a Civitas Alapítvány eddigi legnagyobb költségvetésű pályázata, és lefedi az egész közép-romániai fejlesztési régiót – mondta el Kis Zoltán, az alapítvány programigazgatója azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették a program elindítását.

A projekt futamideje 36 hónap, összértéke pedig 10.683.494.44 lej. A cél az, hogy 36 vállalkozás jöjjön létre a régióban, amelyeket a projekt végéig, azaz 2020 decemberéig figyelemmel kísérnek és támogatnak anyagi és szellemi tőkével.

A projekt által a közép-romániai fejlesztési régióban élő lakosság életszínvonalát és vállalkozói képességeit fejlesztenék, nem mezőgazdasági városi vállalkozások kialakítása, valamint tartós és minőségi munkahelyek megteremtése által.

Udvarhelyen az első

Első lépésben széleskörű tájékoztatást szerveznek a lakosság számára a programba való bekapcsolódás lehetőségeiről Hargita, Kovászna, Brassó, Maros, Szeben és Fehér megyékben. Ezeken legkevesebb 480 személy fog részt venni, akik jelezhetik érdeklődésüket a projekt iránt.

speed04

Az első ilyen tájékoztató rendezvény február 8-án, csütörtökön lesz a székelyudvarheyi Hargita Business Center-ben, délelőtt 11 órától.

Ezt követően egy szelekciós eljárás eredményeként kiválasztanak legkevesebb 360 személyt, akinek szándékában van egy vállalkozás elindítása, és meghívják az elméleti és gyakorlati képzésre. A képzések 20 fős csoportokban fognak zajlani, időtartamuk 40 óra, és körülbelül 8 napot fognak tartani. A képzések moduljai: Légy vállalkozó!, Vállalkozás indítása, Könyvvitel, Üzleti kommunikáció, Marketing, Üzleti tervezés, valamint Informatika.

Hét nap alatt nem lehet megtanulni a vállalkozás minden csínját-bínját, de elég arra, hogy fellebbenjen a fátyol, hogy mi is van egy vállalkozás mögött – mondta Kiss Zoltán.

A képzés záróvizsgáján a vizsgázók egy általuk elkészített üzleti tervet mutatnak be, majd még egy hónap áll a rendelkezésükre, hogy azt tökéletesítsék. A továbbiakban a legjobb 36 üzleti terv elkészítője legtöbb 177.740 lej nagyságú de minimis jellegű támogatáshoz juthat üzleti terve megvalósításához.

„Az a jó dolog, hogy a továbbiakban is melléjük állunk a program végéig, 2020 decemberéig ott leszünk mellettük, segítünk, tanácsot adunk, azért, hogy sikerre vigyék mindazt, aminek nekifogtak. Úgy gondoljuk, hogy ez a 36 kis fecskefióka majd nagyon szép madárrá fog nőni, gyorsan fog fejlődni és önbizalommal tele fogja az eget hasítani" – hangsúlyozta a programigazgató.

Hozzáfűzte, a tervek között szerepel az is, hogy a friss vállalkozásokat hálózatba szervezzék a gazdasági kapcsolatok erősítése érdekében, hogy közösen gondolkodjanak, motiválják egymást.

Feltételek

A program keretében létrehozandó vállalkozások bármilyen engedélyezett termelési, szolgáltatói vagy kereskedelmi tevékenységet végezhetnek, jogi formájuk lehet kft., egyéni vállalkozás, szövetkezet, egyesület stb.

Vállalniuk kell a bejegyzéstől számított fél éven belül két új, teljes munkaidős munkahely létrehozását és azok megtartását. A vállalkozó és az alkalmazottak is a közép-romániai régióban levő lakhellyel kell, hogy rendelkezzenek.

Olyan személy is létrehozhat új vállalkozást, aki a 31/1990-es törvény alapján létrehozott valamely gazdasági társaságban nem többségi tulajdonos. A vállalkozásokat városi székhellyel kell bejegyezni, a tulajdonosok viszont vidéki lakhelyűek is lehetnek, 18 és 64 év közötti személyek.

A vállalkozások tulajdonosai kéthónapos gyakorlaton fognak részt venni olyan egységeknél, amelyek tevékenysége megegyezik a vállalkozás tevékenységének tárgyával.

speed03

Fontos kiemelni azt is, hogy a projekt keretében majdnem minden költség elszámolható néhány kivétellel: nem lehet a támogatás összegéből telket vagy autót vásárolni, vagy építkezést finanszírozni. Ingatlanbérlést, fizetéseket viszont igen.

A vissza nem térítendő támogatást két részletben kapják meg a vállalkozások: a cég bejegyzésekor jóváhagyott összeg 50-70%-át, majd következő évben feltételekhez kötötten a fennmaradó összeget.

A projekt lebonyolítói azt is elmondták, hogy egy személy csak egyszer részesülhet hasonló támogatásban, így azok a személyek, akik a kormány által tavaly meghirdetett Start-Up Nation pályázaton támogatást nyertek, kiesnek ebből a programból. Ők csak abban az esetben lehetnek a SPEED célcsoportja, ha nem finanszírozott a másik projekt számukra oktatást.

A projekttel kapcsolatos részletes információkhoz a feltöltés alatt álló vallalkoznijo.ro, az intreprindereata.ro, a civitas.ro oldalakon, valamint az erre a célra létrehozandó közösségi oldalakon juthatnak hozzá az érdeklődők. Jelentkezni a Civitas Alapítvány és a Hargita Megyei Innovációs és Inkubációs Szövetség elérhetőségein lehet.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."