Gazdaság » Trendek

Megjelent a Gazdaévkönyv, egyéves a 7határ

Az Erdélyi Gazdaévkönyv kiadásával ünnepli egyéves születésnapját a 7határ erdélyi gazdaportál és annak működtetője, az Agrár Média Egyesület.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

Gazdaévkönyv
Erdélyi Gazdaévkönyv
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. december 09., 14:45
0 hozzászólás. 

A 240 oldalas színes könyv tartalma közel ötven szerző munkájának eredménye.

A sokszínű vidék kalendáriuma

„A kötet szerkesztése során azt tartottuk szem előtt, hogy a cikkekből a jelenlegi erdélyi, székelyföldi mezőgazdaság, vidéki kezdeményezések sokszínűsége rajzolódjon ki. Ez az élet annál változatosabb, hogy egyetlen kiadványban be lehessen mutatni, ezért a kötet csak ennek egy részét képes begyűjteni szubjektív válogatásban, amely jól érzékelteti a vidék életképességét" – fogalmazott Daczó Dénes, a 7határ erdélyi gazdaportál főszerkesztője, az Erdélyi Gazdaévkönyv szerkesztője.

A kötet szakmai anyagait a szerkesztők felkérésére agrármérnökök, állatorvosok, biológusok, erdőmérnökök, kertészmérnökök, vidékfejlesztési szakértők, gépészmérnökök és méhészek írták.

Gazdaévkönyv

Közülük többen gyakorló gazdák is, akik szakmai tapasztalataikat is megosztják a cikkekben.

A kiadványt lapozgatók talajgazdálkodásról, burgonyatermesztésről, erdőgazdálkodásról, növényvédelemről, gyepterület-gazdálkodásról, állatok viselkedéséről és törzskönyvezéséről, gyógynövényekről olvashatnak. A könyvben kutatási eredményekről is beszámolnak.

A szerkesztők ugyanakkor fontosnak tartották, hogy a vidéki élettérhez kapcsolódó civil kezdeményezésekről szóló írások is helyet kapjanak a kiadványban, így az Élő szövetről, a Tündérkert kezdeményezésről, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány mezőgazdasági gyakorlati oktatáshoz kapcsolódó tevékenységéről is olvashatnak az érdeklődők.

Az évkönyv kalendárium részében kertészmérnökök hónapra lebontott tanácsai olvashatók, ugyanakkor a múlt század erdélyi lapjainak mezőgazdasági írásaiból is tallóztak.

„Az Erdélyi Gazdaévkönyv megjelenése ünnep: a gazda ünnepe és ünneplése. A könyv tervezése, tördelése során is arra figyeltünk, hogy ennek megjelenésében is ez az ünnep tükröződjön. A gazdák értékteremtő világát bemutató könyv pedig minden gazda házában ott kell legyen" – fogalmazott Mihály László, a 7határ erdélyi gazdaportál igazgatója, az Erdélyi Gazdaévkönyv szerkesztője.

A könyv 9,90 lejért vásárolható meg a könyvesüzletekben és lapterjesztőknél, vagy megrendelhető a gazdaévkönyv honlapjáról, postai utánvétellel.

Egyéves a 7határ erdélyi gazdaportál

Tavaly decemberben kezdte meg működését Erdély első gazdaportálja, a 7hatar.ro, Erdély első és egyedüli gazdaportálja.

Induláskor sokan kételkedtek az oldal létjogosultságában, a kezdeményezők pedig akkor azt mondták: a falu világához ma már a világháló is hozzátartozik, akárcsak a tévé és benne a szappanoperák. Akkor csak remélték, hogy valóban lesznek olvasóik a világhálón, akik nemcsak a kapát, az eke szarvát, a traktor kormányát vagy a fakanalat tudják megfogni, hanem – amikor idejük engedi – az interneten is szörfözve eljutnak a www.7hatar.ro oldalra. Mint fogalmaznak, igazuk volt: a világháló a mai székely falu része.

A mezőgazdasági portál 48 478 látogatója 175 773 alkalommal nézte meg az oldal tartalmát mostanig.

„A honlap az elmúlt egy évben rendszeresen frissült, és egy év után elmondhatjuk, az oldal legnépszerűbb anyagai az erdélyi gazdákról szóló helyszíni riportok voltak. Ezen belül a Biokert rovat bizonyult a leglátogatottabbnak, amelyet a Polgár-Társ Alapítvány támogatott. A hat hónap alatt heti rendszerességgel közöltünk biogazdálkodás témában cikkeket, ezek között több olyan riportot, amely biogazdákat mutatott be.

Törvényismertető rovatunkban rendszeresen tájékoztatjuk a gazdákat az aktuális mezőgazdasági törvénykezés újdonságairól, ugyanakkor aktuális támogatásokról is magyarul olvashatnak a gazdák – számolt be az első év eredményeiről dióhéjban Daczó Dénes, az oldal főszerkesztője.

A következő évben a 7határ portál szerkesztői további fejlesztéseket terveznek, ugyanakkor az idén megtartott rendezvényeket is szeretnék újból megszervezni: 2014 tavaszán a II. Csíki Magbörzét, valamint ősszel a Falu a városban elnevezésű családi hétvégét.

Az egyesület tevékenységét a Polgár-Társ Alapítvány mellett a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatta, jövedelemadója 2 százalékát pedig több olvasó is az egyesületnek ajánlotta fel. A szerkesztők a támogatásokat ezúton is köszönik.

uh.ro/sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."