Gazdaság » Trendek

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a többiektől és tudd, hogy kihez akarsz szólni. Így találod meg a helyedet a piacon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...
Fotók:Dávid Anna Júlia

Amitől jól megy az üzlet

Kapcsolati háló erősítése, üzletkötés,...

A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2018. október 26., 16:36
0 hozzászólás. 

Úgy éreztük magunkat, mintha egy budapesti bisztróba ültünk volna le reggelizni a Bizniszvitamin szülinapos kiadásán, és nem csak azért, mert a BP Shop vezetője volt az egyik meghívott előadó.

Ekkora tömeg és nyüzsgés még egyik alkalommal sem volt talán, akik az előtérben kaptak csak helyet, azok képernyőn követhették az eseményeket, vagy nyújtogathatták a nyakukat a konferenciaterem belseje felé, ahol az izgalmas dolgok történtek.

zsebbiznisz10

A vitamindús reggelit a Zsebcafé hozta, a trendi papíredényekben avokádókrém, tonhalas mártogatós, friss zöldségek és egy smoothie várta a közönséget.

Szültek egy kávézót is a játszóház mellé

A reggeli ezúttal szervesen beépült a szakmai előadásba és nem csak azért, mert a zöldség igazi volt, az előadás pedig emésztenivaló, hanem mert élő példaként szolgált a kávézó története Kádár Magor reklámszakértő, egyetemi tanár Cég, márka, pozíció című bemutatójához is.

zsebbiznisz07

A Zsebcafé négy éve indult, és olyan fiatal szülők ötlete nyomán jött létre, akik felismerték, hogy szükség van egy gyerekbarát, dohánymentes környezetre, ahol a szülők is jól érzik magukat, akár dolgozni is tudnak, jó kávét és egészséges harapnivalót kapnak ­– mesélte Gagiu Margó, a kávézó vezetője. Azt is megtudtuk, hogy újabban a nyers ételek és édességek felé kacsintgatnak, glutén, cukor és laktózmentes finomságok is készülnek már a konyhában.

Ezzel a néhány mondattal már meg is történt a szolgáltatás pozicionálása, de hogy mire is alapul mindez, és hogyan kell jól csinálni, azt Kádár Magor részletesebben is elmagyarázta a jelenlévő start-upperekhez intézve a szavait.

Mi szükséges egy jó márkapozícióhoz?

Egy startup azért lesz izgalmas, mert nem csak valami újdonságot kínál, hanem rendkívül jól kötődik a közösséghez, egy kisebb-nagyobb csoporthoz, emberközeli, és ilyen módon tud kommunikálni is.

zsebbiznisz04

Itt van például a Filippo Loreti, egy Kickstarterről indult vállalkozás, amelyik nemrég verte ki a biztosítékot azzal, hogy luxuskarórákat kínál tízszer alacsonyabb áron.

„Nekirohantak egy 18 milliárdos luxuskaróra-biznisznek és azt mondták, hogy hát fiúk, nagyon jó, hogy a Rolex 5 ezer euró, de 500-ból is meg lehet úgy oldani, hogy a cégnek még mindig 100%-os profitja van rajta és a minőség sem változik. Rengeteg támogatást kaptak, mert bátrak, és mert van egy sztorijuk. Kiderül, hogy ez két testvér, akik elmentek a nagyvilágba, megtanulták az órakészítés mesterségét, és nem álltak be a csatasorba, hanem más megoldásokat találtak. Ez egy ilyen mese, ami a kultúránkban nagyon él, működik. A kis királyfi, a hetedik gyerek, akinek már otthon nem jut, elmegy a nagyvilágba, szerencsét próbál. A Kickstarteren befutott ötleteknek is van egy sztorija. Plusz van egy személyes lenyomat, bélyeg, hogy értelemszerűen a termék, amit hoznak, az kiemelkedő, rendkívüli " ­– magyarázta az előadó.

A legnagyobb erőforrás nem a pénz, hanem az ötlet

A sikeres startupperek nem hagyományos módon keresik meg a helyüket, a piaci résekre lecsapva, hanem sokkal inkább egy erős innovációs készség hajtja előre őket, arra koncentrálnak, amiben jók, nem arra, hogy ki van még mellettük a piacon és mennyi helyet hagy számukra.

zsebbiznisz05

Egy zárt bizniszbe – mint például a luxuskaróráké – nehéz betörni, oda születni kell, mint a csigának az autópálya másik oldalára – viccelődött Kádár. Ezért mondták a startupperek, hogy hagyjuk a réseket, a klasszikus pozícionálást, nekirohantak egy olyan mezőnek, ami le van foglalva, és tudtak valami újat mutatni.

Régi és kortárs milliárdosok filozófiája, hogy a fiatal és tehetséges embereket hagyni kell érvényesülni, mert ők fogják az innovációt hozni a bizniszbe. Az ötlet sokkal fontosabb az anyagi tőkénél, vedd körbe magad olyan emberekkel, akik jobbak nálad – áll Andrew Carnegie acéliparból meggazdagodott egykori milliárdos sírkövén, tudtuk meg az előadótól.

Ami mindenre jó, az semmire nem az

A pozicionálás másik kulcseleme a célcsoport meghatározása, ha túl tágra veszed a kört, megbuktál. Az egyetemen mindenképp – mondta Kádár Magor. „A mindenki, az a halál célcsoportja, és még ott is volt egy figura, aki ezt állítólag megúszta. Mindenki igényére válaszolni olyan, mint a széles spektrumú antibiotikumok, mindenre jó, de közben nem jó semmire."

Tehát ha összekeverjük a klasszikus marketing lépéseit az innovációs eljárással, akkor öt olyan kérdésre kell válaszolnunk, amelyek segítségével

pozicionálni tudjuk majd magunkat:

• Miben új a te terméket, szolgáltatásod, vagy annak működése?

• Kik a lehetséges ügyfelek?

• Milyen gondja, hiánya van ennek a csoportnak?

• Kik válaszolnak még ezekre a problémákra?

• Melyik szóval lehet téged leírni?

Most az a trend, hogy legyél emberközeli. Ami emberi, az szerethető, nem lehet bántani. Embereket nem bántunk, cégeket igen. Ezért jó, ha a brandünkben megjelenik az emberi vonatkozás. Ez egyébként a kézműves termékek erőssége, hogy tudjuk róla, hogy aki előállítja, az foglalkozik vele, benne van a keze, a szíve, személyes kapcsolatunk lesz a termékével is, ismerjük a személyt, szimpatikus stb. – adta a tippeket a szakértő.

A szeretetmárkák azért működnek, mert az emberek szeretik őket, ott van mögöttük a sztori, tudják, honnan indult, kik hozták létre, mennyit foglalkoztak vele.

Különböztesd meg magad a többitől, határozd meg, hogy miben vagy jó, azt is, hogy kihez szólsz, és legyél szimpatikus – foglalta össze röviden a sikeres pozicionálás receptjét Kádár Magor.

Megsapkázta a sztárokat

Az elhangzottaknak eleget téve mutatkozott be a következő előadó, Lenkey Ákos, a BP Shop társalapítója: személyes sztorival kezdett. Dunaújvárosban született, a szülei Budapestre „üldözték" az ingerszegény környezetből, így lett belőle grafikus és üzletember.

zsebbiznisz02

„Mindig azon törpöltem, hogy ne kelljen másnak dolgoznom, hogy önmagam ura legyek. Nem szerettem volna életem végéig (öt éven keresztül) egyetemre járni, hanem inkább a valóságos életben akartam megtapasztalni, ami egy vállalkozáshoz szükségesek."

Ákos 21 évesen hozta létre az első cégét, majd világmárkák ruházati cikkeinek forgalmazásával kezdett foglalkozni. „Rengeteg New York-os meg Los Angeles-es sapkát adtam el. Arra gondoltam, hogy miért nincs nekünk Budapesten egy saját márkánk, amivel a fővárosunkat tudjuk megjeleníteni."

Így született a BP Shop, és a jól ismert BUDAFCKNPEST feliratú pólók, felsők. Azzal, hogy a világmárkák közé sorolta magát, máris kapott egy jó pozíciót, a lokális kötődés pedig szerethetővé tette. Lenkey az összes magyar sztárnak adott a termékeiből, hadd futtassák ők is fel egy kicsit a bizniszt, és az ötlet kiválóan bejött, hét év után idén 1,5 milliárdos forgalmat céloztak meg, a ruhák és kiegészítők mellett van már BP-s energiaital, sör, pálinka, jövőre fesztivál is lesz.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."