Itthon » Gazdaság

Te mit változtatnál a térségedben?

Homoród menti és Keresztúr környéki települések lakói most beleszólhatnak abba, hogy mi változzon, fejlődjön közvetlen környezetükben, és mindez hogyan.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Leader
Leader
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. január 16., 09:48
0 hozzászólás. 


A Homoród-Rika-Küküllő Leader Akciócsoport a fent említett települések önkormányzataival, civil szervezeteivel és vállalkozóival olyan vidékfejlesztési stratégiát kell kidolgozzon az elkövetkező 4 hónapban, amivel pénzalapokat hívhatnak le a helyi közösségek számára.

A LEADER egy francia mozaikszó, ami magyarra fordítva közösségi kezdeményezést jelent a vidék gazdasági fejlesztése érdekében. A Leader program az Európai Unió egyik legsikeresebb közösségi programja, melynek során újszerű fejlesztési módszerek kidolgozására kerül sor, bevonva a helyi közösségeket is a megoldások keresésébe.

Leader

Andrási Erika és Sándor Kálmán

„Minél több helyileg érintett személy véleményére, elképzelésére van szükségünk, mert így lehet hatásos a fejlesztés” – hívta fel a figyelmet a tegnapi sajtótájékoztatón Sándor Kálmán, a Homoród-Rika-Küköllő Leader Térség programfelelőse.

A most induló akciócsoporthoz 22 vállalkozón és 32 civil szervezeten kívül 17 önkormányzat csatlakozott: Szentegyháza, Kápolnásfalu, Lövéte, Homoródalmás, Oklánd Homoródszentmárton, Máréfalva, Felsőboldogfalva, Bögöz, Galambfalva, Kányád, Székelyderzs, Siménfalva, Etéd, Szentábrahám, Újszékely és Románandrásfalva.

Így a felhívás összesen 96 kistelepülést érint, több mint 44 ezer embert szólít meg. A lakosok fejlesztési elképzeléseiket, jó ötleteiket a felsorolt önkormányzatokon keresztül juttathatják el a program kivitelezőihez.

A Leader kis projekteket támogat, többnyire az önkormányzati pályázatok folytatását. Például, ha egy községben felújították az utakat, a Leader segítségével támogatást kérhetnek a buszmegálló elkészítésére” – példálózott Andrási Erika, aki a programon belül Keresztúr térségéért felel. „Hogy ha egy hasznos terv nem kerül be a stratégiába, akkor arra nem kérhetünk pénzalapokat, tehát nem tudjuk finanszírozni annak kivitelezését” – hangsúlyozta.

Ezért lenne fontos a helyiek javaslata, akik mindennapjaik során tapasztalják a problémákat, és tudatában vannak, hogy milyen konkrét fejlesztésre lenne szükség környékükön. Most kötöttségek nélkül minden érintett kifejheti véleményét!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."