Itthon » Gazdaság

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit tehetnek a sertéstartó gazdák. A polgármesteri hivatal figyelmeztet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...
dezsicsaba01

Nem fenékig tejfel az ügynökélet

Kertészmérnöknek tanult, de könnyen belerázódott a...

DSC 3550 a
Fotó: illusztráció/Dávid Anna Júlia
szerkesztoÍRTA: UH.RO / KÖZLEMÉNY
2018. szeptember 11., 13:20
0 hozzászólás. 

Szem előtt tartva az afrikai sertéspestis terjedését Romániában, a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal felelősségének érzi, hogy a sertéstartó gazdákat értesítse, az említett problémával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról – írja a hivatal közleményében. A sertéspestis az emberre nem veszélyes, azonban súlyos gazdasági károkat okozhat.

Július elején, a járvány országos megjelenésétől kezdődően, Dr. Pál M. Ágoston körzeti főállatorvos sajtóértesítést tett közzé, melyben kiemelte a vész megelőzésére vonatkozó szabályokat.

Az ország két különböző pontján, Tulcea és Szatmár megyékben jelentkezett először az afrikai sertéspestis. Azóta továbbterjedt, főleg az ország déli pontjain, pillanatnyilag 12 megyében tudnak több száz gócról. Az erőfeszítések ellenére a járvány terjedését egyelőre nem tudják megállítani. A járványnak nincs ellenszere, nincs ellenoltás, egyetlen módszer a továbbterjedés fékezésére az állatok elpusztítása. Mindezek miatt szükséges a sertéstartó gazdák felkészítése, nem csak a járvány megelőzése érdekében, hanem arra az esetre is, ha Hargita megyét is eléri a pestis.

A járvány tünetei a következők:

hányás, köhögés, étvágytalanság, az állat nem tud megállni a lábán, nehéz, szaggatott légzés, nagy láz, apátia, hasmenés, kékes piros pontok jelennek meg az állat füle körül. A betegség különös veszélye, hogy nemcsak a fertőzött élő sertések, hanem az azokból előállított – a vírust tartalmazó – termékek terjesztésével, valamint a vaddisznók mozgása révén is nagyon gyorsan terjed. A fertőzéstől számított 10 napon belül az állat általában meghal. Ha a gazdák a fertőzés tüneteit észlelik, vagy ha elhunyt sertést látnak, 24 órán belül értesíteniük kell az állatorvost!

A házisertés megfertőződési lehetőségei a következők: ha beteg sertéssel érintkezik, ha fertőzött élelmiszermaradékot adunk neki, érintkezik olyan személyekkel, akiknek a ruháján rajta van a vírus, elhullt állatokkal, vagy más fertőzött anyagokkal kerül kapcsolatba. Fokozott veszélyt jelent sertések, sertéshús, vagy más feldolgozott sertéstermékek forgalmazása az állatorvos engedélye nélkül.

Megelőzés

A járvány házisertésekre történő átterjedésének megakadályozása érdekében kulcsfontosságú az állattartó gazdák jogkövető, felelős magatartása, valamint az alábbi pontok betartása:

- a háztartásból ne engedjük ki az állatokat;

- ne szállítsuk, tartsuk bezárva a ketrecbe;

-cseréljünk minden alkalommal ruhát, miután bementünk és kijöttünk a sertésketrecből;

- ne etessük ételmaradékkal a sertéseinket, ne etessük olyan táplálékkal, melynek a származását nem ismerjük (származhat fertőzött helyekről);

- ne hagyjuk, hogy más gazdaságtól származó sertések kerüljenek érintkezésbe állatainkkal;

- a háztartásainkban tartott sertések ne kerüljenek érintkezésbe vadászkutyákkal, vaddisznókkal;

- ne szórjunk szét sertésmaradékot a mezőn, de saját háztartásunkban sem.

Ha mégis baj van

Ha az állatorvos megállapítja, hogy a gazdaságunkban levő sertések fertőződtek, az eljárás a következő:

1. A megfertőzött sertés elpusztítása csak az állatorvos jelenlétében történhet!

2. A sertéstetemet egy előre kijelölt helyen fogják majd elhantolni.

3. Ne álljunk ellen ennek a folyamatnak! Törvényes úton, az állam kártérítést ígér, piaci áron, az elpusztított állatok fejében. Ennek feltétele, hogy a sertések legyenek bejelentve a körzeti állatorvosnál és fülszámoztatva.

4. A hatóság fertőtlenítést végez a háztartás körül, a szállítóeszközöket is beleértve. Ez által kötelesek megsemmisíteni minden tárgyat, élelmiszert, állati ürüléket, amely fertőzésgyanús.

5. Ne fogyasszanak megfertőzött állattól származó húst!

Figyelem: Ha bárki hozzájárul valamilyen módon a betegség terjesztéséhez, törvényes eljárás indulhat ellene. Ha nincsenek bejelentve az állatok a körzeti állatorvosnál, nem kaphatnak kárpótlást az államtól, a hatóságok – ellenőrzésük alkalmával – ezen állatokat elkobozhatják, megsemmisíthetik, a gazdát megbírságolhatják.

A karantén beindítását a megyében a prefektusi hivatal végzi, a szükséges intézkedéseket szintén a prefektusi hivatal fogja vezetni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."