Itthon » Gazdaság

Mackóvédelmi projektet indít megyénk

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség a barnamedvék segítségére siet, egy hároméves programot dolgozott ki óvásukra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

barnamacko
barnamacko
szerkesztoÍRTA: PÁL GÁBOR
2010. január 30., 09:56
0 hozzászólás. 


Európai alapból és állami költségvetésből finanszírozzák a medvevédelmi projektet, aminek neve: A legjobb gyakorlatias eljárások a Keleti Kárpátok barnamedve populációjának megőrzésére. Ebben a programban a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség segítségére a szomszédos háromszéki illetve Vrancea megye lesz. Többnyire a lakosok és a medvék találkozásának elkerülése a cél, de az orvvadászok megfékezésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

barnamacko

A program költségvetése 516.000 euró, aminek 75 százalékát uniós alapból támogatják, a maradékot pedig a környezetvédelmi minisztérium finanszírozza. Hargita megyében a medvék száma túlhaladja az optimális, megélhetésükhöz szükséges életteret, ami azt eredményezi, hogy néhányan közel merészkednek az emberekhez is, csak hogy élelemhez jussanak. Az erdészek periodikusan etetik a vadakat, de ez nem elég, és egyre gyakoribbak a gazdaságokban tett garázdálkodások.

Úgy vélik a szakemberek, hogy ez kölcsönös, az emberek is zavarják a medvéket, belemásznak a környezetükbe, megzavarják életüket: főleg a négykerekű terepmasinák (mint pl. az ATV), a túl merész gombászok és a nagyon kíváncsi turisták a legfőbb problémaforrás.

forrás: Agerpres


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."