Itthon » Gazdaság

Hat hete nem volt eső, bajok vannak a mezőgazdaságban

Megint gyenge lesz a termés a szárazság miatt, a gyümölcs még megmenekülhet. Kicsi és kevés pityóka terem a földben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

szilva
Elképzelhető, hogy Oroszhegyben megint nem lesz elég szilva
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. augusztus 05., 08:52
0 hozzászólás. 

Hat hete nem volt komolyabb eső, olyan, ami „leért" volna a gyökerek szintjéig, ez már szárazságnak minősíthető – tájékoztatott Török Jenő mérnök, a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A szakember hozzátette, hogy megyénkben elsősorban a Csíki-medencében termesztett burgonya mennyisége és minősége bánja a száraz nyarat, a terméskiesést már most 25-45 százalékra becslik, de ez tájegységenként változhat. Idén 9050 hektáron termesztenek burgonyát a megye területén, a növénykultúrákat pont abban a periódusában érte a szárazság, amikor a legjobban szüksége lett volna a vízre.

Kártérítést kérhetnek a gazdák

Ami a gabonatermést illet, Török szerint nem olyan nagy a baj, de egy 10-15 százalékos terméskieséssel itt is számolni kell. A kaszálók, legelők sincsenek mindenütt jó állapotban, de Török szerint, ha a következő egy-két hétben lesz eső, akkor a gazdák számíthatnak arra, hogy lesz sarjú. A kukorica „jobban áll", de ez főleg azokon a parcellákon figyelhető meg, amelyeken jobb minőségű vetőmagot használtak a gazdák.

szarazsagAz igazgató szerint a mostani szárazság miatt már kérhetnek kártérítést a gazdák: információi szerint a kormány az Európai Uniótól igényelt erre pénzt, illetve olyan terv is van, hogy csökkentsék vagy eltöröljék bizonyos mezőgazdasági termények eladása után az átalányadót. Utóbbit abban az esetben, ha két hektárnál nagyobb területen ugyanolyan növénykultúra van és az a szárazság miatt károsodott.

Megint nem lesz gyümölcs (s így pálinka) Oroszhegyben

Sem Oroszhegyben, sem a környéken nem ígérkezik jó gyümölcstermés: közepesnek indult, de a szárazság miatt nem lesz jó – mondta megkeresésünkre Bálint Elemér Imre, a község polgármestere. A szilvafák nagyon érzékenyek, csak néhány almafajta bírja ki ezt a szárazságot.

Tavaly a fagyosszentek miatt nem lett jó a gyümölcstermés, nagyon kevés szilvát és más gyümölcsöt szüretelhettek az oroszhegyiek, idén a forró nyár miatt kerül kevesebb gyümölcs a hordókba. Annyira, hogy bizonyos gyümölcsfajták teljesen eltűnhetnek.

Mint az elöljáró elmondta, az is megtörtént már, hogy egy Zala megyei szakember néhány évvel ezelőtt vitt el hajtóvesszőt néhány körtefából és a fajta így tudott megmaradni, mert egy betegség teljesen kipusztította az oroszhegyi állományt. Idén az is gond volt, hogy a beporzás idején a méhek (a községben kb. 2 300 méhcsaládot tartanak) sem tudták a feladatukat végezni, mert az esős időszak pont ezekre a hónapokra (április-május) esett. Ha most lenne még eső, akkor talán nem lenne minden veszve – tette hozzá a polgármester.

Gond lesz a burgonyával

Lőrincz Árpád siménfalvi növénytermesztőtől a városi piacon érdeklődtünk, aki elmondta, hogy a zöldségféléken még öntözéssel lehet segíteni, de a burgonyatermesztésből – tavalyhoz hasonlóan – idén is veszteséggel jönnek ki. A zöldségeken, a termésen is érezhető, hogy nem kapott elég vizet, de a legnagyobb gond a burgonyával lesz. Árpád szerint minimum 0,8 lejt kellene kapjon egy nagybani termelő a burgonya kilójáért, de tavaly is alig 0,3-0,4 volt a kereskedők által felkínált ár.

burgonyaEzért van az is, hogy sok gyergyói, illetve csíki vagy háromszéki termelő felkerekedik és lakótelepi kispiacokon, illetve a megszokott piaci napokon kínálja a burgonyát.

Egyébként a tapasztalat azt mutatja, hogy ha bőséges a termés, vagy ha kevésbé jó, az árát úgyis a kereskedők, az áruházláncok határozzák meg – ma már nem érvényes az, hogy ha egy évben jó a termés, akkor olcsóbban is tudja adni a jó minőségű terményt a termelő. Ezt az is jelzi, hogy tavaly, amikor burgonyatermés szempontjából jó évet zártak a termelők, úgyis nehezen és alacsony áron tudták eladni a krumplit.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."