Itthon » Gazdaság

Megalakult az EMNT gazdasági szakbizottsága

A szerdán megalakult gazdasági szakbizottság célját és feladatait, a Hotel Küküllő Portré kávézójában tartott sajtótájékoztatón ismertették.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

jakabos_janka_toro_t._tibor_laszlo_janos1-emnt
jakabos_janka_toro_t._tibor_laszlo_janos1-emnt
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. május 28., 06:36
0 hozzászólás. 


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdasági szakbizottsága május 26-án, szerdán tartotta alakuló ülését. Az ott hozott határozatok alapján a testület elnöki tisztségébe László János székelyudvarhelyi nagyvállalkozót, az EMNT székelyföldi régióelnökét választották. Az alelnöki tisztet Mátis Jenő kolozsvári közgazdász, a székelyföldi fejlesztési bizottságának elnöki tisztét pedig Jakabos Janka tölti be – közölte elöljáróban és mutatta be a jelenlevőket Kovács Csaba szervezési igazgató.

jakabos_janka_toro_t._tibor_laszlo_janos1-emnt
Jakabos Janka, Toró T. Tibor és László János

A gazdasági szakbizottság első bemutatkozó sajtótájékoztatóján jelen volt és a testület jelentőségét hangsúlyozta ki Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke. „A gazdasági szakbizottságnak kiemelten fontos szerepe van az erdélyi magyar autonómia - formák , így a gazdasági autonómia kialakításában” - mondta Toró.

László János a bizottság céljait ismertette. Elmondta, hogy az újonnan alakult szakbizottság fő törekvése egy olyan gazdasági fejlesztési stratégia kialakítása, amely szem előtt tartja a három erdélyi magyar régió - Székelyföld, Partium és Közép- Erdély - sajátosságait. A szakbizottság célja, hogy az erdélyi magyar kis és közepes vállalkozásokat segítse a kapcsolatépítésben új gazdasági kezdeményezések népszerűsítése révén, ugyanakkor a helyi és regionális gazdasági adottságok, lehetőségek feltérképezésével serkentse a hagyományos gazdasági régiók megerősödését, illetve erősítse a magyar vállalkozók lobbiját is.

Az EMNT civil- politikai szervezetként azért tartotta fontosnak a gazdasági szakbizottság megalakítását, mert szükség van egy olyan munkacsoportra, amely a különböző vállalkozói egyesületek, szervezetek, szövetségek, önkormányzatok, gazdasági szakemberek bevonásával hatékonyan tud dolgozni és tenni úgy a székelyföldi, mind a másik két régióbeli magyar vállalkozói szféra megerősítéséért.

Jakabos Janka székelyföldi fejlesztési bizottsági elnök beszámolt arról az öt fontos problémáról, amit az eddigi felmérések mutatnak. „Hargita - Kovászna és Maros megye az országos átlaghoz képest lemaradt régiónak számít” - mondta Jakabos, aki a további hiányosságokat közé sorolta, hogy nem történt meg a sikeres tőkebevonás, nincs együttműködés a szakképzések terén az egyetemekkel, a helyi önkormányzatokkal és a civil szférával, illetve a régiókban kiemelt iparágak is erőtlenek még. Jakabos ezek megerősödését egy hosszú távon kialakított erős klaszterrendszerben látja.

Toró T. Tibor és László János elnök is kiemelték: az EMNT gazdasági szakbizottságának feladata, hogy az új magyar kormány ágazati partnereként aktív szerepet vállaljon a nemzetegyesítés program gazdasági céljainak megvalósításában, illetve az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumon az EMNT álláspontját képviselje.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."