Itthon » Művelődés

Mosolyt kérő cérnalányok

A húsz éves Szabó Árvácska egyedülálló textil-kiállítása tegnap nyílt meg a Városi Könyvtárban. A hosszú lábú, nagy cipőjű gyermekfigurákat érdemes megnézni!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Szabo_Arvacska
Szabo_Arvacska
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2009. december 18., 10:45
0 hozzászólás. 


Szabó Árvácska két éve végzett a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola képzőművészeti tagozatán, jelenleg a Temesvári Nyugati Egyetem textil szakán tanul. Már több csoportos kiállításon részt vett, első önálló tárlatát a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegén tekinthetjük meg.

DSC02638

Szokatlan, eredeti műveinek alapötlete tizenkettedik osztály végén született. Órák közben öt centis gyerekfigurákat rajzolgatott, hosszú lábbakkal, nagy cipőkkel, divatos ruhákba bújtatva. A vázlatrajz túl sivárnak tűnt, ezért kitalálta, hogy színes festékkel, varrótűvel, gyöngyökkel és más kiegészítőkkel ad életet figuráinak. Így születtek meg a fehér gyolcsszövetre hímzett és festett kislányalakjai.

„Célom az volt, hogy gyerekes, színes figuráimmal vidámmá tegyem az embereket. Nem akartam, hogy elmélkedjenek, értelmezzék ezeket, csupán elmosolyodjanak látványukon. Visszajelzések alapján úgy érzem, elértem célomat” – monda Árvácska.

DSC02627

Bogdán Ida és Szabó Árvácska

Bogdán Ida, a fiatal képzőművész volt magyar tanárnője, a kiállítás ismertetője ennek ellenére megpróbálta értelmezni a látottakat. Mint mondta, Árvácska eredeti alkotási technikát használ önkifejezésként, amiből a játékos felszabadultság és gyerekkorba való visszavágyódás érzését olvashatjuk ki. Fontos, hogy figyeljünk a részletekre, a finom kidolgozásokra, az arcokra, mert ezek sok mindent elárulnak az alkotóról is.

Nem mellékes megfigyelni azokat a ruhakölteményeket is, amelyek Árvácska képzeletéből születtek. Kérdésünkre el is árulta, hogy már többen felvetették az ötletet, miszerint a megrajzolt ruhákat meg is lehetne varrni, de mint mondta, ez egy nagyon komplex munkát igényel.

További sok sikert, kitartást és még több mosolyt kívánunk!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."