Itthon » Művelődés

Még négy napig a Magyar Kultúra Napja

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontnak köszönhetően a Magyar Kultúra Napját egy héten át ünnepeljük városunkban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Neptancj
Neptancj
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. január 20., 12:02
0 hozzászólás. 


A hétfőn elkezdődött rendezvénysorozat vasárnapig várja az érdeklődőket, az alábbiakban az utolsó négy nap programjairól olvashatnak.

Csütörtökön némi változás történt, ami a színházkedvelőket érinti elsősorban, hiszen a Magyar a Holdon című előadás időpontját szombatra tették át. A stúdiótérben játszódó előadásra helyet igényelni a Művelődési Ház pénztárárnál lehet, maga a belépés ingyenes, de ez az összes rendezvényre érvényes. Holnap Keresztúré lesz a főszerep, hiszen mindkét program a városhoz kapcsolódik.

17 órától a 2009-es Orbán Balázs szemével fotótáborok közül a keresztúri képanyagot tárják az érdeklődők elé. „Ezek a képek nem csak művészképek, hanem a település arculati kézikönyve is egyben” – fogalmazott a kiállításról Szőcs Endre, a Hagyományőrzési Forrásközpont ideiglenes igazgatója. Közel 100 képben elevenednek meg Keresztúr utcái, épületei, emberei, de pillanatképeket is láthat majd a nagyérdemű.
Történeti, régészeti, néprajzi, szociológiai tanulmányok gyűjteményét mutatják be január 21-én 19 órától. A keresztúri múzeum kiadványát, a Kutatások a Nagy-Kükküllő felsőfolyása mentén című könyvet a székelyudvarhelyi könyvtárban Róth András Lajos méltatja.

magyar_a_holdon
Magyar a Holdon

Pénteken 10 órától szintén egy hagyományos, már 2003-tól megrendezett programmal folytatódik a Magyar Kultúra Napja tiszteletére zajló eseménysorozat. A konferenciára Bán Erzsébet, Nyárádi Zsolt, Miklós Zoltán és Bencze Ilona kaptak meghívást. A Díszítőművészet Udvarhelyen című előadásokra mindenkit szeretettel várnak.
A gálaest a megszokottól eltérően nem az utolsó napon, hanem idén pénteken kapott helyet. Ez két részből tevődik össze: az Udvarhelyszék Kultúrájáért Díjak kiosztásából és az Udvarhely Táncműhely ünnepi előadásából. Utóbbi azért érdekes, mert a népdalvetélkedőn eredményes ifjoncok is részt vesznek a darabban, melyet az udvarhelyi táncosok külön erre az eseményre gyakoroltak. Az Udvarhelyszék Kultúrájáért Díjakat négy kategóriában találnak gazdára: életműdíj, értékteremtő, értékmentő és közösségi díj formájában. „Mivel a Magyar Kultúra Napja a nemzeti himnuszunk napja, nem véletlen az, hogy a gálaest a himnusz eléneklésével zárul” – fogalmazott Szőcs Endre.

Január 23-án, szombaton Gergely János vezényletével az Udvarhelyszéki Fúvószenekar lép színpadra a Művelődési Ház koncerttermében. Ez az a bizonyos zenekar, ami 2004-ben az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület megtartott és azóta fenntartott. Szintén szombaton stúdió körülmények között láthatják a programváltozáson átesett Magyar a Holdon kvíz-showt a Tomcsa Sándor Színház művészei előadásában.

Vasárnapra maradt a Székelyföldi Filharmónia koncertje, amit 18 órától a Művelődési Házban hallhatnak. A Filharmónia zenekara, ezúttal vonószenekari formációban áll színpadra, és kizárólag magyar szerzők művei lesznek terítéken.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."