Itthon » Művelődés

I. Udvarhelyszéki Rovásírásverseny

Városunkban először kerül sor ilyen jellegű hagyományőrző rendezvényre, megszervezik az I. Udvarhelyszéki Róvásírásversenyt és Műveltségi találkozót.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

rovasiras
rovasiras
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. február 19., 08:15
0 hozzászólás. 


A Székely Pajzs, a Kalamáris Egyesület és a székelyudvarhelyi 2. számú Budvár Cserkészcsapat rendezésében 2010. március 13-án, délelőtt 10 órai kezdettel rendezik meg az első Udvarhelyszéki Rovásírásversenyt és Műveltségi találkozót, melynek célja az ősi székely írásmód megismertetése és megszerettetése egy minél szélesebb körben. Az eseménynek a volt szülészet épületében található Fészek Ifjúsági Klub ad otthont, ahol öt csoportban zajlanak majd a megmérettetések, így próbára tehetik tudásukat a III-IV., az V-VI., a VII-VIII. osztályosok, a középiskolások, illetve a 19 év feletti felnőttek.

A feladatok között olyan próbákat találunk, mint rovásírásos szöveg latin betűre való átírása és fordítva, rovásírásos szöveg hangos olvasása, a számrovás ismerete, teszt a legjelentősebb rovásos emlékeinkről, idegen szavak magyar megfelelőjének az ismerete, valamint az összeróvás és rövidítés. Forrai Sándor ábécéjét használják a versenyen során, mind írásban, mind a hangos olvasásban. A résztvevőknek az egyórás verseny során természetesen jobbról balra haladva kell majd írniuk és segédeszközt nem használhatnak. A felkészüléshez Forrai Sándor, Friedrich Klára, valamint Dittler Ferenc témába vágó könyveit ajánlják.

rovasiras

A versenyről érdeklődni, illetve jelentkezési lapot igényelni a 0725-520.238-as (Kocsis Éva) és a 0740-918.023-as (Waum Péter) telefonszámon, illetve a szekelypajzs@gmail.com e-mail címen lehet. A jelentkezési határidő 2010. március 5., péntek 18 óra. Az iskolás csoportok nyertesei részt vesznek Szamosújváron, az áprilisban esedékes Kárpát-medencei Rovásírásverseny és Műveltségi találkozó elődöntőjén.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."