Itthon » Közélet

Csanády Györgyre emlékeznek

Csanády Györgyre, a Székely Himusz szerzőjére emlékezik a Székely Pajzs Egyesület szerdán délután a református temetőben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Csanadymegemlekezes
Csanadymegemlekezes
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. február 22., 11:01
0 hozzászólás. 

A Székely Pajzs Egyesület február 23.-án, szerdán 17 órától Csanády Györgyre, a Székely Himnusz szerzőjére emlékezik a belvárosi református temetőben, születésének 116. évfordulója alkalmából. Az eseményen elhangzik egy emlékbeszéd, illetve koszorúzást tartanak, az megemlékezésre szívesen várnak mindenkit.

Csanády György (1895–1952) több vers és hangjáték szerzője Székelyudvarhelyen született, a Református Kollégiumban érettségizett 1913-ban. 1921-ben írta a székelyek himnuszának nevezett költeményt, melynek rövid változatát énekeljük ma, egyébként nyolc szakaszt számlál a vers. Mihalik Kálmán szerezte a zenéjét, az először 1922-ben adták elő. Csanády élete nagy részét Budapesten élte, ahol rádiórendezőként és újságíróként dolgozott, 1952-ben a farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra, de később hamvait az udvarhelyi református temetőben helyezték el. A családi házra, a Bethlen Gábor utca 8. szám alatti épületre 2004-ben emléktáblát helyeztek, ezen magyarul és angolul olvasható: "E házban élt 1920-ig a székely himnusz szövegszerzője."

Fotó: archív



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."