Itthon » Művelődés

Vasszékely: a mindenkori székely katona jelképe

Nem túl gyakori eset a történelemben, hogy egy megsemmisített szobor helyére felállítsák annak mását. Székelyudvarhelynek van ilyen szobra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

vsaszekley-1
A mai Vasszékely
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 03., 14:30
1 hozzászólás. 

A város történelmi centrumában, a jelenlegi Márton Áron téren áll a világháborús emlékmű, rajta azzal a szoborral, melyet először a helyi népnyelv (majd szép lassan mindenki) Vasszékelynek nevezett.

Folytatódik a Homoród-Rika-Küküllő Leader Egyesület Érték-kaland (ÉK) elnevezésű kezdeményezése, melynek célja, hogy az egyesület által lefedett térség közismert vagy éppen rejtett értékeit felleltározza, megismertesse, továbbá játékok és túrák által tovább népszerűsítse.

Készül tehát térségünk ÉKességeinek leltára, gyalog- és biciklitúrákkal fűszerezve. Az Érték-kaland médiapartnere az uh.ro.

Katonák faragták, pikkelyek borították

Az eredetit Erdélyi István őrmester tervezte, Herman Ottó szakaszvezető, Rózsa Géza tizedes és Sipos Jenő honvéd faragták. Mindannyian a 82. Székely Gyalogezredben szolgáltak, és az Ojtozi szoros védelmében hősiesen helytálló bajtársaik emlékére készítették a kompozíciót.

A 82-es elnevezés az 1882-es évszámra utal – akkor rendelte el Ferencz József császár egy székelyföldi határőrezred létrehozását, az ezred kiegészítési székhelyéül városunkat jelölve meg.

Vasszekely3

A régi szobor cserefából készült és rászögezett acélpikkelyek borították, föléje egy négy oszlopon nyugvó pagodát emeltek, amit zsindelytetővel fedtek be. Talapzatára Embery Árpád gimnáziumi tanár verssorait faragták ki.

Az 1917. december 8-i avatóünnepségen a vármegyék, városok és a magyar honvédség is képviseltette magát. A ceremónia legrangosabb vendége (a magyar király képviseletében) az udvari vonattal érkező József Ferenc főherceg volt, aki az avatáson a következőket mondta:

„Íme, itt áll előttünk most a Vas Székely szobor, hivatva arra, hogy mindenkorra hirdesse e hős nemzedék dicső tetteit és egyszersmint minden bevert szöggel enyhülést hozzon azoknak, akik özvegyen vagy árván maradtak dicső halált halt vitézeink után."

A „Vasszékely" alig két évig állt a Deák tér közepén, 1919-ben a bevonuló román katonák ledöntötték és megsemmisítették, a pagodát 1941-ben bontották le. Ugyanabban az évben rövid ideig a megmaradt talapzatra kopjafát állítottak, majd ez is eltűnt, így az üres talapzat lett a veteránok emlékező helye.

Bronzból született újjá

A '90-es években Ozsvát Pál fotóművész, dokumentumfilm-készítő, villanyszerelő-oktatómester kezdeményezésére írtak ki pályázatot a helyreállításra, amelyet Szabó János helyi szobrászművész nyert meg. Az általa megformált 260 cm magas bronzszobrot 2000. március 15-én avatták fel.

Vasszekely1

A bronzszobor megöntésében Ozsvát Pál tanítványai segítettek, hogy elérhető áron és egyáltalán létrejöjjön a szobor, ő pedig az emlékmű történetét és újraállítását feldolgozó könyv megírásában, összeállításában vett részt, a kötetet Fülöp D. Dénes újságíróval készítették.

A Vasszékely. Mítosz és valóság című kiadványban nemcsak a bronzszobor, hanem az eredeti állításával kapcsolatos dokumentumokat is összegyűjtötték: képeket, programot, üdvözlő táviratokat, illetve a ledöntött emlékművet ábrázoló, későbbi dombormű reprodukcióját is.

Miért vas a Vasszékely?

Az eredeti szobor felavatásának 90. évfordulóján közölt írásában Kápolnási Zsolt történelemtanár így írt a nevével kapcsolatosan:

„Több téves legenda is kering az udvarhelyiek körében, sokáig fennállt az a nézet, hogy a fából készített szobor azokról a fémlemezecskékről kapta nevét, melyeket bárki megvásárolhatott és felszegezhetett a szoborra, az így befolyt összeget pedig a 82-es ezred hadiárváinak és hadiözvegyeinek támogatására fordították.

Ennek a teóriának ellentmond a talapzat nyugati oldalának felirata, amely arra utal, hogy már a plakettek felszegezése előtt a vas-székely párhuzam elevenen élt a kortársak tudatában.

Hasonló megállapítást tett Ozsvát Pál a Fülöp D. Dénessel írt közös könyvükben is, szerinte a szobrot „azért nevezték Vasszékelynek, mert a 82-es székely katonát hősies magatartásáért akkoriban úgy nevezték".

A szobor egy részét viszont valóban bepikkelyezték horgonyzott vaslemezekkel, de később. A korabeli fényképek tanúsítják, hogy az avatáskor még nem volt „fémesítve" a szobor, ennek ellenére a sajtóban már „Vasszékelyként" szerepelt.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
plasticdino
2018-06-19 14:21:10
Miért "vas" a Vasszékely?
Nem tudom miért akkora rejtély, hogy az eredeti szobrot már az avatáskor Vasszékelynek hívták, ha fából is volt.
Pár perc keresgélés az interneten elárulja, hogy a szobor a "nemzeti áldozatkészség szobrai" közé tartozott, amelyekből monarchia-szerte több százat húztak fel, és mindegyik ezen a szögelő-adományozó alapon működött. A legelső, az 1915-ös bécsi szobornak volt a neve a Weihrmann in Eisen, vagyis Vaskatona, ettől kezdve az össze ilyen szobornak hasonló nevet adtak. Vasleventék, vashonvédok, vashuszárok, vaskatonák. Tele volt velük a Kárpát-medence.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."