Itthon » Közélet

Elhunyt Szabó János szobrászművész

A Vasszékely újraalkotója, Benedek Elek és Tamási Áron megformálója 66 éves korában halt meg.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szabó János fotó: Barabás Ákos
Szabó János fotó: Barabás Ákos
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. május 08., 07:36
0 hozzászólás. 

Május 7-én, hétfőn betegség következtében elhunyt Szabó János szobrászművész, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tanára.

A szobrászművész Szászrégenben született 1952. április 5-én, tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola szobrászati szakán végezte 1976-ban.

Családalapítás miatt költözött Székelyudvarhelyre, ahol kezdetben műszaki rajzot tanított a Bányai János Szakközépiskola elődjében, az 1-es számú ipari líceumban, majd a pionírházban és Abásfalván oktatott. A '90-es évektől került a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolába, és innen ment nyugdíjba 2017-ben – tudjuk meg Kosztolányi Kata liget.ro-n megjelent portréinterjújából. Még visszajárt a művészeti iskolába tanítani, és számos alkotói terve volt: egyéni kiállításra készült, amelynek megvalósítása aktív pedagógusi éveiben egyszer sem adatott meg neki.

„Befolyásolt a Kós-féle formavilág, csak én dekoratívabb, egyszerűsített, absztraktabb vagyok egy fokkal. Témaválasztásban inkább a klasszikus felé hajlok, mintsem a modern szobrászat valamelyik ágazatához, mesteréhez. Sokszor merítek görög-római mitológiából. De akármit meg tudok oldani, bármilyen technikát tudok utánozni, legyen az kő- vagy fafaragás, fémöntés" – nyilatkozta művészetéről az említett interjúban.

Legismertebb munkája a Székelyudvarhely főterén található,  2000. március 15-én felavatott Vasszékely, és általa vált „állandó városlakóvá" Benedek Elek, valamint Tamási Áron is .

Egykori tanítványának pénteken mesélte, hogy nem érzi jól magát, egyéb jele nem látszott a betegségének.

Frissítés: Temetése május 10-én, csütörtökön 14 órától lesz a székelyudvarhelyi belvárosi református temetőben. A Palló Imre Művészeti Szakközépiskola saját halottjának tekinti.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."