Itthon » Művelődés

Terra Siculorum – III. Klasszikusgitár-fesztivál Székelyudvarhelyen

Három városban, 10 országból 30 meghívott gitáros versenyen, mesterkurzuson és koncertek alkalmával bizonyítja tudását április 12-18. között.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Beke
Beke
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. április 12., 11:02
0 hozzászólás. 


Ma tartottak sajtótájékoztatót a gitárfesztivál főszervezői a központi Kalapos Kávézóban. Többnyire a versenyekről, a díjazásról és persze az előadókról folyt a beszélgetés. Beke István Ferenc, a Harmonia Cordis Egyesület elnöke, a fesztivál főszervezője elmondta, az idei rendezvény kétszer akkora, mint például a tavalyi, hiszen körülbelül 30 ezer euróból gazdálkodnak. Az összeg nagy részét a repülőjegyek és a honorárium viszi el, mert Magyarországtól Franciaországon át egészen Ausztráliáig vannak fellépői a Terra Siculorumnak.

„Négy kategóriában zajlanak a versenyek” – mondta Beke István Ferenc, A csoportban 12 éves korig mérkőznek meg a gyerekek, a B osztályban a plakat_udv2010_kisebb12-14 éves korosztály zenél, a C-ben a 15-18 évesek, míg a D kategóriában korhatár nélkül versenyeznek a résztvevők, akik összesen 58-an jelentkeztek a kihívásra. A profik, azaz a D kategóriában szereplők közül az első helyezett 300 euróval gazdagodhat, a második helyen végző 200-at kap, míg a dobogó harmadik fokán álló 100-at. A C kategóriában 150 euróval díjazzák az elsőt, 100-zal a másodikat, míg a harmadik 50 eurót vihet haza. Nem maradnak el az elismerések a kisebbeknél sem, itt mindkét kategóriában (A, B) húrokkal, kottákkal és a következő fesztiválra ingyenes benevezéssel kecsegtetik az indulókat. A verseny helyszínei a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola két épületében, illetve a Gondűző Étterem konferenciatermében zajlanak.

Érdekességnek számít, hogy idén bemutatkozik két olaszországi és egy kolozsvári gitárkészítő, valamint egy marosvásárhelyi lantkészítővel is találkozhatnak az érdeklődők. A hangszerbemutatóra szombaton kerül sor 15 óra 30 perctől a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola dísztermében.

Beke
Beke István Ferenc

Az előadókról, kurzust tartó illetve versenyző nagy nevekről is megkérdeztük a szervezőt, aki elárulta, hogy a harmadik gitárfesztivál bővelkedik ezekből. Judicaël Perroy a legnagyobb név, akit nagyon nehezen tudtunk elhozni. Egyébként ő annak a Gabriel Bianconak a tanára, aki tavaly itt járt városunkban a gitárfesztivál alkalmával – fogalmazott Beke.

Ma 19 órától a városháza koncerttermében startol a III. Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikus-Gitárfesztivál, melyen az első fellépő – akinek életrajzát itt olvashatjákStan Zamfirescu lesz.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."