Itthon » Művelődés

Térképek és címerek eredete

Magyarországi valamint erdélyi térképek és címerek kialakulásáról tartottak előadást a Haáz Rezső Múzeum Képtárában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

1
1
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. április 13., 20:53
0 hozzászólás. 


Gróf László
, kutató, térképtörténész és Feiszt György, szombathelyi történész, levéltáros mutatták be a nagyközönségnek a térképek és címerekGrofLaszlo1 kialakulásának folyamatát. Mint megtudtuk idén Temesváron kezdték útjukat, de Aradon, Brassóban, avagy 30 településen tették tiszteletüket a történészek. Már a jövő évi tanulmányút is szerveződik, hiszen nem csupán ők adnak ismertetőt a nagyérdeműnek, de mint mondták, mindig tanulnak valamit.

Gróf László indított a térképek bemutatásával a kezdetektől egészen az általunk ismert formájáig. A magyar és erdélyi térképek története a római korig nyúlik vissza, a X-XI. századi világtérképen már látható volt Magyarország és a XIV. században említik először Erdélyt egy ilyen kiadványon. 1528-ban részletesen mutatják be a Kárpát-medencét egy nyomtatott változaton, amelyen 1400 települést is megemlítenek.

A címerekről Feiszt György mesélt, aki a magyar címer kialakulása FeisztGyorgymellett az erdélyi szimbólumokról is beszélt. Jobb oldalon az Árpád-házi királyok jelképe, az ezüst sávok, bal oldalon pedig a kettős kereszt, ami nem az egyház, hanem a hatalom szimbóluma – a magyar címer megjelenését és összeforrását tárgyalta az előadó, amiket a Képes Krónikában láthatjuk Szent István miniatürjének ábrázolásánál. Ez a két jelkép Jagelló László címerében egyesült. Csupán 1915-ben foglalták törvénybe ennek kinézetét, nem úgy mint az erdélyi címer esetében, ahol ennek hivatalos használatát 1659-ben már elfogadták. Ez utóbbi három nemzet jelképe: székelyek, magyarok és szászok.

Az előadáson minden résztvevő ajándékban részesült, amit Feiszt György nyújtott át a jelenlevőknek, ez az Erdélyi várak, Corvin sorozat egy példánya, ami Vajdahunyad váráról és a Hunyadiak jeles történetéről szól. Aki nem érte be a hallottakkal, az ellátogathatott a szintén ma nyílt kiállításra, melyet Róth András Lajos szervezett a múzeum időszakos kiállítótermében Erdély címerekben címmel.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."