Kultúra » Kiállítás

Gyárfás Jenőre emlékeztet a múzeum

A sepsiszentgyörgyi származású festőművész alkotásait szombattól lehet megtekinteni a Haáz Rezső Múzeumban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

A festő főműve, a Tetemrehívás
A festő főműve, a Tetemrehívás
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRSZERK.
2018. augusztus 14., 13:11
0 hozzászólás. 

Újabb klasszikus festészeti kiállítást tár a látogatók elé a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum az idén januárban megnyitott a Magyar festészet remekművei – Válogatás a Kultúrpalota kincseiből című képzőművészeti tárlatot követően.

A kiállítást augusztus 18-án szombaton 18 órától nyitja meg Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnökének jelenlétében. A vendégeket Orbán Balázs, székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő köszönti. Közreműködik Boldizsár Szabolcs fuvolán.

A múzeum célkitűzéseibe illeszkedik a kiállítás, hiszen szándékuk, hogy az erdélyi közgyűjteményekben őrzött értékes képzőművészeti állományt elérhetővé tegyék a székelyudvarhelyi közönség számára. Ehhez minden bizonnyal az is jól jött, hogy a szentgyörgyi képtár jelenleg felújítás miatt zárva van. 

Az akadémiai és történeti festők sorába tartozó Gyárfás Jenő művészete ugyanis leginkább Sepsiszentgyörgyön ismert, ahol a nevével fémjelzett képtár gyűjteménye szép számban őrzi alkotásait.

A székelyudvarhelyi kiállításon

elsősorban eddig ismeretlen vagy kevésbé ismert munkáit mutatják be. A nagy kompozíciókhoz (Tetemrehívás, Gábor Áron halála) készített tanulmányok, kisebb tájképek, portrék, csendéletek – amelyeket az elmúlt években sikerült szakszerűen restaurálni – kiváló „műterem-darabjai" a magyar festészet egyik legnagyobb alkotója életművének – tudjuk meg a múzeum közleményéből.

A festőművész Pesten, majd Münchenben és rövid ideig Olaszországban tanult, többek között Székely Bertalan tanítványa volt. Utazásai után hazatért szülőföldjére és festményei, rendelésre készült portréi, könyvillusztrációi révén vált az erdélyi, különösen a háromszéki vizuális kultúrának meghatározó alakjává. Nem csak festett és rajzolt, hanem ódákat, balladákat, románcokat is írt.

A 25 festményét valamint személyes tárgyait bemutató kiállítás október 25-ig látogatható a Haáz Rezső Múzeumban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."