Itthon » Művelődés

Klasszikusgitár-fesztivál fellépői - utolsó nap

A fesztivál záróakkordjaként két neves előadó, Dimitris Dekavalas és Beke István, valamint Cesa Mihaela Goje karmester és a Székelyföldi Filharmónia kápráztatja el a gálaműsorra látogatókat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

plakat_udv2010
plakat_udv2010
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. április 18., 09:31
0 hozzászólás. 


A 2009-es „Taki Concordia Conducting Fellowship” győztese, MihaelaCesa-GojeMihaela Cesa-Goje 1979-ben született Szatmáron, Romániában. Hat éves korától zongorázni tanul. Egyetemi diplomáját és mesteri fokozatát a kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémia diákjaként szerezte meg Florentin Mihaescu diákjaként, karmester szakon. Mihaela Cesa-Goje számos díjazást és kitüntetést kapott. 2003-ban a Romániai Mozart Társaság Végh Sándor díját nyerte el a kiemelkedő teljesítményéért. 2005-ben kapott karmesteri diplomát a Londoni Királyi Zeneakadémián, amiért „Irene Burcher” díjjal jutalmazták. 2009-ben beválasztották a három legfiatalabb romániai karmester közé, akik debütálhattak a „Romanian Athenaeum-on”.

Cesa-Goje jelenleg a Marosvásárhelyi Nemzetközi Klasszikus Gitárfesztivál karmestere, de vendége volt már a Kolorádói Szimfonikus Zenekarnak, a kolozsvári Filharmóniának, a Szebeni Állami Filharmóniának, a „Dinu Lipatti” Filharmóniának, a Nagyváradi Filharmóniának, a „Nae Leonard” Zeneszínháznak és a „Camerata Euroart” Zenekarnak. Mihaela a kortárs zene híve és számos olyan bemutatóban vállalt szerepet, ahol romániai zeneszerzők műveit mutatták be.

Julian Bream elmondása szerint Dimitris Dekavallas egy „rendkívül izgalmas” előadó, aki már számtalanszor bebizonyította tehetségét és azt, hogy korosztályának egyik legkiválóbb gitárművésze. Dimitris Athénban született 1982-ben és már hat évesen megkezdte gitárkarrierjét. 1998-ban az athéni Hellenic Konzervatóriumban folytatta tanulmányait, ahol Angelos Nikolopoulos is tanította. 2002-ben végzett, dicséretben DimitrisDekavallasrészesült a legmagasabb szint eléréséért. Konzervatóriumi eredményeiért a „Haralambos Ekmetzoglou” díjjal tüntették ki. Dimitris 2003 és 2004 között Alexis Froudarakis magántanítványa. 2005-ben első éves a Royal Zeneakadémia posztgraduális továbbképzésen, ahol Michael Lewin, Timothy Walker és John Mills is tanította, és ahol elnyeri a „Tebutt Exibition” ösztöndíjat. 2004-ben Görögországban elnyerte a „Iky National” ösztöndíjat, amely később lehetővé tette, hogy a Royal Zeneakadémián folytathassa tanulmányait. 2007-ben vette át képesítéséről szóló diplomáját. Az akadémia „Blyth Watson Award” díjjal jutalmazta. Első nyilvános fellépésére alig kilenc éves korában került sor az athéni „National Concert Hall-ban”. 2004-ben turnéra indult Görögországban. Számtalan nagyobb városban koncertezett (Athén, Tessaloniki, Veria, Creta, Larissa, Lamia, stb.).

Fellépett:

- Nemzetközi Bolivar Hall Gitárfesztivál
- „Old MaltHouse” Music Society
- Dorset Guitar Society
- Greenwood Guitar Society
- Royal Academy of Music
- St Martin’s in the Field
- Sheffiels Cathedral
- St James Picadilly

Szólistaként számtalan nemzetközi fesztiválon vett részt:

- „Hermoupolis” Nemzetközi Gitárfesztivál
- Volosi Nemzetközi Gitárfesztivál
- Veriai Nemzetközi Gitárfesztivál
- Marosvásárhelyi Nemzetközi Gitárfesztivál

Helyezések:

1999 – első hely – „Ode to Guitar” Nemzetközi Gitárverseny
2000 – második hely – Halkida Nemzetközi Gitárverseny
2003 – első hely – Veriai Nemzetközi Gitárverseny
2003 – első hely – Volosi Nemzetközi Gitárverseny
2005 – első hely – Ivor Mairants Gitár Gála – London
2008 – különdíj és közönségdíj – Eduard Pamfil Gitárverseny – Bukarest
2008 – harmadik hely – Színaljai Nemzetközi gitárverseny – Románia

Dimitris részt vett George Hatzinikos, David Russell, Hubert Kappel, Carlos Marchione, Fabio Zano, Kostas Kotsiolis és Carlo Momeniconi mesterkurzusain. Dolgozott már együtt John Williamsel, Sir Richard Rodney Bennettel és Sir Peter Maxwell Daviesel.

Beke István Ferenc Székelyudvarhelyen született 1979-ben. Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanára, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület elnöke, a Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-Fesztivál szervezője.

beke5jo

Magiszteri és egyetemi tanulmányait a kolozsvári Zeneakadémia gitár szakán végezte Dr. Constantin Andrei szakirányításával. Ösztöndíjjal tanult az osnabrucki Zenekonzervatóriumban Ulrich Müller előadóművésznél és a szegedi Zenefőiskolán Bozóki Andrea és Dr. Pavlovits Dávid gitárművészek irányításával. Egyetemi előkészítő és középiskolai tanulmányait Ovidiu Ene Atanasiu és Bodurián János zenetanárok irányították. Szóló és kamarazene előadásai voltak Romániában, Magyarországon, Németországban és az Egyesült Államokban. Országos és nemzetközi gitárversenyek többszörös díjazottja, részt vett számos mesterkurzuson külföldön és hazánk területén egyaránt.

A III. „Terra Siculorum” Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál utolsó koncertjeire a Művelődési Házban kerül sor, ma 18 órától.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."