Itthon » Művelődés

Jól sikerült a Klasszikusgitár-fesztivál

Vasárnap végződött az egyhetes, három városban megszervezett III. Terra Seculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál, ami a visszajelzésekből ítélve fantasztikusra sikerült.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bekeeloadas
Bekeeloadas
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. április 20., 08:26
1 hozzászólás. 


„Románia legnagyobb gitárfesztiválját szerveztük meg” – mondta Beke István, a főszervező, a Harmonia Cordis Egyesület elnöke, akivel hétfő este beszélgettünk a múlt heti eseményekről. Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön 11 ország neves klasszikusgitárosai léptek fel, illetve tanították a mesterkurzusokra beiratkozott érdeklődőket. „Először volt verseny Udvarhelyen, ennek ellenére több mint 60 jelentkező volt a négy kategóriában.” – mondta a főszervező, aki hozzátette: „Első naptól kezdve teltházas koncerteken hallgathattuk az előadókat.”  A verseny A és B kategóriájának győztese Ciapi Alecu lett, a C kategóriában első helyezést ért el Cserenyec Dóra, valamint a D-ben Leaţă Eduard bizonyult a legjobbnak.
Székelyudvarhelyről többen is nyertek: Czegő Krisztina a C kategóriában harmadik lett, valamint a Szcsotka Zalán, Ladányi Lóránt, Karácsony Bernadett is a dobogó harmadik fokára állhattak a maguk kategóriájában.

A váratlanul bekövetkezett izlandi vulkánkitörés és az ezzel járó légtérzár megnehezítette a gitárosok utaztatását, de ezt is megoldották. Hat zenész, a Londonban élő, Dimitris Dekavallas, a montenegrói Rados Malidzan, a német duó, Klingeberg Katrin és Montes Sebastian, az ausztrál Harold Gretton, és a belga Veronique van Duurling visszaútját kellett átprogramozni a repülési tilalom miatt.

eloadas

A pozitív visszajelzések és persze a rengeteg résztvevő ösztönzi a szervezőket, így jövőre is tető alá hozzák a IV. Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivált. „Szőjük a terveket. Szeretnénk bevonni a csíkszeredai kamarazenekart és ha minden jól megy, akkor szeretnénk a Szentgyörgy Napok kulturális hetén megszervezni a szentgyörgyi részt.”- fogalmazott a tervekről Beke.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lala
2010-04-21 08:40:54
Talán nem tévedek, ha azt állitom, hogy városunk egyik meghatározó kulturális eseményévé nőtte ki magát a gitárfesztivál. Szinvonalas előadások és nemzetközileg elismert előadók vonzák a vájtfülü közönséget.
Sajnos, napjaink egyik rákfenéje, a gyors meggazdagodási vágy, itt is felütötte fejét, kissé keserű szájizt okozva. Nem tudom másképp magyarázni azt a tényt, hogy a CD-árus a keddi előadás szünetében 50 (ötven !!) euróért kinált egy dupla CD albumot. Hogy akadt-e rá vevö, nem tudom, de amikor egy CD előállitási dija minimális, akkor ez nem csak kereskedelmi érzéktelenségről árulkodik, hanem - megkockáztatnám - pofátlanság is a CD-t értékesiteni próbálkozók részéről.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."