Itthon » Művelődés

Szűz Mária – gyermekszemmel (videóval)

A Mária-tisztelet Erdélyben című egyháztörténeti tárlatot egy hozzá kapcsolódó, igen hangulatos kiállítással  “tetőzték” az intézmény munkatársai.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

gyoriek_bameszkodnak
gyoriek_bameszkodnak
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. június 02., 09:52
0 hozzászólás. 

Megpezsdült az élet a Haáz Rezső Múzeum háza táján. 417 síró, nevető, a kisded Jézust ringató, szemérmesen vagy fülig érő szájjal mosolygó, a földön járó vagy éppen az ég és föld között lebegő – a gyermeki képzeletben élő és papírra ceruzával megrajzolt vagy éppen vízfestékkel, filctollal pingált Szűzanya nézett le ma délután a múzeum időszakos kiállítótermének falairól a győri turistacsoport látogatóira, akik a rajzpályázat eredményhirdetése előtt vették szemügyre a rajzokat. Bár sokat nem időztek, úgy láttuk: kedvüket lelték a látványban.
 gyoriek_bameszkodnak

Győriek bámészkodnak

A gyermekrajzok annak a múzeum által a Mária Rádió médiatámogatásával Mária, Jézusnak Szent Anyja címmel, diákoknak meghirdetett rajzpályázatának a gyümölcsei, aminek  ötletét az  erdélyi Mária-tisztelet tárgyi emlékeit bemutató egyházművészeti kiállítás adta.

rajzpalyazat1

A rengeteg beérkezett rajz ékesen bizonyítja azt, amit a mai eredményhirdetésen Miklós Zoltán néprajzos is örömmel újságolt: a  pályázat iránti rendkívül nagy érdeklődést.

 

„Legnagyobb számban természetesen a székelyudvarhelyi iskolákból érkeztek munkák, de a megye más településeiről, Csíkszeredából, Máréfalváról, Zetelakáról, Korondról, Székelyszentlélekről és Oroszhegyből küldtek be rajzokat. Sőt, a megyehatárokon túlról, Kovásznáról, Sepsiszentgyörgyről, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről és Havad községből is kaptunk munkákat."

Nem volt könnyű dolga a Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, Veres Péter muzeológus és Geréb Ibolya, a

vecsi_roth_cimkeznekmúzeum pedagógus munkatársa alkotta zsűrinek. Rossz gyermekrajz nincs, ezért nehéz és csakis szubjektív módon történhetett az elbírálás. „Tízszer-húszszor ennyi díjat lehetett volna odaítélni” - mondta  Vécsi Nagy Zoltán, aki Róth András Lajos, a múzeum ideiglenesen kinevezett igazgatója segítségével buzgón keresgélte és jelölte meg kis cetlivel a “rajzerdőben” a díjazottak munkáit. A rengeteg kedves és szép rajzból végül is azokat jutalmazták oklevéllel, könyvutalvánnyal, kis könyvecskével, kifestős könyvvel, amelyeken nem látszik a “külső segítség”, azaz az kapott díjat, aki “a  saját lelkén átszőtt” Mária képet rajzolta meg.

A négy óvodás pályázó - Miklós Flóra, Nagy Zenkő, Dimény Varga Ábel és Birtalan Csaba a Benedek Elek iskola tízedikes diákjának a kiállítás plakátjaként is szolgáló számítógépes installációja kapott különdíjat. A hangulatos kiállítást egy hétig lehet megnézni. Gyermekeknek is érdemes ellátogatni, hiszen ha kedvet kapnak az alkotásra, akkor a teremben elhelyezett asztalokon  kifestő lapok, gipszből öntött Mária figurák, színes ceruzák és vízfesték, ecset várja őket.  A pályázatra érkezett munkákat a múzeum honlapján (www.hrmuzeum.ro) is meg lehet nézni.

A rajzpályázat díjazottjai:


1 - 4 osztály

I. György Laura Andrea - Tamási Áron Gimnázium, 3. osztály

II. Sebestyén Orsolya - Orbán Balázs Általános Iskola, 2. osztály
III. Mihály Sarolta - oroszhegyi Szent Ferenc Alapítvány, 4. osztály


5 - 12 osztály

I. Jakab Eszter - Bethlen Gábor Általános Iskola, 5. osztály
II. Fodor Lóránd - Orbán Balázs Általános Iskola 6. osztály
III. Kisgyörgy Beáta - sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum 6. osztály



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."