Itthon » Művelődés

Újra máréfalvi csoda

"Áldás a béjövőre, béke a kimenőre" ez a Máréfalvi Mirákulum rendezvény indíttatása, ami idén is a Kőliknál kapott helyet augusztus 13-15. 21 órától.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. augusztus 11., 10:28
0 hozzászólás. 

A Hargita és a ma már egyedülállóan "tiszta székely" művelődést és hagyományt őrző iskolaváros, Székelyudvarhely, és Csikszereda kettős ölelésében jelentős vonzerőt sugároz mind a magyarországi, mind a nyugati, nemkevésbé a többi külhoni és hazai érdeklődő felé.

Bedohazi

„Alapítványunk mindezen néprajzi, művelődési, turisztikai-gazdasági szempontok elemzéséből kiindulva arra a távlatba mutató következtetésre jutott, hogy egy jelentős, semmihez sem hasonlító székely rendezvény által izgalmas, szórakoztatva hagyományt őrző, a táj és embere lelkületét bemutató előadást szervez és hoz létre Máréfalvi Mirákulum címmel. Ez évben a rendezvény társszervezésben a Kölik Hagyományőrző Művelődési Egyesület és a Máréfalva Önkormányzatával valósul meg" – olvasható az Artera Alapítvány közleményben.

Az előadást, amely a székely múlt történeteire, népszokásokra, a székely kultúra hagyományos és máig élő elemeire épül, nemzetközileg elismert alkotócsoport: zeneszerző: Horváth Károly, (rendező asszisztens, zenei vezető Dávid Izabella) térképzés-jelmez: Lőrincz Melinda, szöveg: Tömöry Péter, rendező: Tömöry Péter vezetésével jött létre. Az ilyen jellegű rendezvények Magyarországon (Visegrádi várjátékok, Mohácsi busójárás, Sümegi várostromjáték, Magyarpolányi Passió, stb.), a Nyugat-Európa-i térségben (Oberramgraui Passió, Bretteni városnapok, Schwarzwaldi boszorkányszombat, stb.) az utóbbi években reneszánszukat élik.

A Máréfalvi Mirákulum címét és logoját is a "Tündérkert", Erdély, tája, emberei, múltja és jelene sajátos és még természetes állapotú, Európában mindmáig szinte egyedülálló "csodájából" (miraculum=csoda) merítette. Ezt a csodavilágot mutatja be rendezvény minden esztendőben a máréfalvi Kőlik előtti szabadtéren a község és környéke lakosainak, a Hargita alja embereinek előadásában.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."