Itthon » Civilek

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami nyaranta benépesítette a Székelytámadt várat? Ezentúl Nagyenyeden lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...
mariaut

A téma a székely El Camino

Konferenciát tartanak a tervezett útvonalról. A...

2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. október 18., 19:14
0 hozzászólás. 

Megfelelő támogatás hiányában Nagyenyedre költözik Székelyudvarhelyről a Míves Emberek Sokadalma, jelentették be csütörtökön.

A Bocskai házban tartott sajtótájékoztatón főként a készülő kézműves törvényről értekeztek, amely jogi keretet biztosítana a népi, és nem csak, mesterségek művelőinek, azoknak, akik saját kezűleg értéket teremtenek, árulta el Lőrincz Zsuzsánna a Valódi Értékeink kézműves rendezvény és konferencia szervezője.

Büszkélkednek velük, de kiváltságot nem adnak

Világosan kirajzolódott a mai konferencián, hogy lehetőséget kellene teremteni arra, hogy a kézművesek megéljenek a munkájuk nyomán, illetve megfelelően felkészülhessenek erre a pályára, legyenek akkreditált szakmai képzéseik, az oktatásuk legyen biztosítva szakiskolai, főiskolai szinten is. Egyelőre még Magyarország is csehül áll ezen a téren, nem csak Románia – tájékoztatott a Valódi Értékeink konferenciát követően az Artera Alapítvány vezetője.

mes1

Lőrincz Zsuzsanna szerint mind az oktatási mind az örökségvédelmi törvény módosítására szükség van ehhez. Kiváltságok is kellenek és megfelelő anyagi támogatás. Ha valaki jön, előkapják a kézműveseket és büszkélkednek velük, de valójában nem becsülik meg őket. Egy kalap alá veszik a nagybani lerakatos bizsuárusokkal.

MESsze idegenben

A rendezvényen azonban azt is bejelentették, hogy 2019-ben nem Székelyudvarhelyen szervezik meg a Míves Emberek Sokadalmát, hanem Nagyenyeden. A Fehér megyei város önkormányzata ugyanis, Udvarhelytől eltérően felvállalta a rendezvényt. Számos új programmal gazdagodik, mivel ottani civil szervezetek is bekapcsolódtak a MES kínálatába, mely régi nevén, az Artera Alapítvány szakmai vezetésével készül a jövő évi kiadására.

mes3

A szándék hiányzott, hogy a magáénak érezze és felvállalja a Míves Emberek Sokadalmát a város – mondta Lőrincz Zsuzsanna kérdésünkre, hogy mivel kellett volna támogatnia a rendezvényt Székelyudvarhely önkormányzatának.

– Elsősorban az erkölcsi támogatás hiányzott. Ez nem az én, vagy az Artera Alapítvány rendezvénye, mi csak a szakmaiságot adjuk hozzá. Nem látják meg azt az értéket, amit a Míves Emberek Sokadalma a városnak ad: nem csak kulturális, hanem turisztikai-gazdasági haszna is van, Udvarhely az átutazó turisták városa volt, ezt változtatta meg néhány napig a Míves Emberek Sokadalma. Úgy, ahogy a kormány nem értékeli a kézműveseket, az önkormányzat sem értékeli a MES-t. És ebben nincs különbség az előző és a mostani városvezetés között – jelentette ki az alapítványvezető, aki egyébként ebben a mandátumban az RMDSZ önkormányzati képviselőjeként vállalt közéleti szerepet.

1999-ben szervezték meg először, majd évről évre a székelyudvarhelyi nyarak színfoltja volt a Míves Emberek Sokadalma. A kétezertízes években kezdett látványosabban hanyatlani a rendezvény. Előbb csak egy évre tűnt el, 2015-ben, hogy 2016-ban újult erővel visszatérjen és emléket állítson egykori ötletgazdájának, Horváth Károly zeneszerzőnek. 2017-ben újból gyengélkedett, a hasonlóság révén mondhatni a Kadicsfalvi Családok Ünnepévé „zsugorodott", 2018-ban elmaradt, 2019-ben pedig úgy néz ki, el is költözik Székelyudvarhelyről a MES.

Jövő nyáron tehát Nagyenyeden lesz a helyi fesztiválkínálat fénypontja az Udvarhelyen 16 kiadást megért kézművesek fesztiválja, Benedek Zakariás képviselő közbenjárására az ottaniak tárt karokkal fogadták, írja a Mihír.

Nem maradunk kézművesbemutatók nélkül

Megkerestük a polgármesteri hivatalt is az ügyben, Orbán Árpád alpolgármestert értük el telefonon.

Elmondta, a költözés az Artera Alapítvány önálló döntése volt, ő maga is a sajtóból értesült a híréről. Péntekre ígért hivatalos véleményt az önkormányzat részéről. Addig is kijelentheti azt, hogy Székelyudvarhely továbbra is értékeli a kézműves mesterek munkáját, a közösségi rendezvényeket és biztosan nem marad kézműves mesterségek fesztiválja nélkül a város. Akár a szeptemberi táncháztalálkozót és a gyümölcsfesztivált is kiegészítheti egy, a MES-hez hasonló rendezvény a továbbiakban – villantotta fel a jövőbeli lehetőségeket az alpolgármester. Hozzátette: örülnek, hogy eddig Székelyudvarhelyet gazdagította a Míves Emberek Sokadalma, és további sok sikert kívánnak. Úgy gondolom, nem kerül rossz helyre Nagyenyeden a MES, mondta Orbán.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."