Itthon » Művelődés

Hazatérő szépségkeresők

Varga-Welther Júlia és Kiss László festőművészek alkotásaiból nyílt meg vasárnap délután a Művelődési Házban az idei év egyik legnívósabb festészeti kiállítása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

KiallitasMuvHaz
KiallitasMuvHaz
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. szeptember 06., 08:36
0 hozzászólás. 

A szeptember 26-ig látogatható tárlat egyúttal nyitánya a két neves művész közös székelyföldi vándorkiállításnak.

KiallitasMuvHaz

Szép számú érdeklődő tisztelte meg jelenlétével Varga-Welther Júlia volt Maszelka-tanítvány és Kiss László, két, Székelyföldről elszármazott, negyed évszázada Ausztriában élő és alkotó festőművész közös tárlatának megnyitóját. A tárlatnyitó ünnepi hangulatát személyes jelenlétükkel is emelő művészeket és a közönséget Elekes Gyula igazgató köszöntötte. Az alkotók művészi és életpályájának főbb állomásait Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész vázolta röviden és ugyancsak ő méltatta „az ihletet adó szülőföldre" hazahozott munkákat is.

KiallitasMuvHaz

A kiállítás nagyszerűségét és vitathatatlanul magas színvonalát nem csak a kiállításon látható munkák esztétikai és technikai szempontból is kifogástalan művészi értéke adja, de az összhatást feltétlen módon meghatározó és jellemző harmónia is. Ez az egyensúly az, ami Varga-Welther Júlia és Kiss László, a két, közös kulturális gyökerekkel rendelkező, de külön utakat bejáró, a világot a férfi-nő saját(os) prizmáján keresztül szemlélő, az életet és az elmúlást más-más módon megélő, értelmező és ábrázoló érzékeny művész közös kiállításának ízét-zamatát, igazi élményszámba menő atmoszféráját megadja.

KiallitasMuvHaz

A természetes színekből áradó, fényekkel telített, mondanivalójukat tekintve az egyszerű hétköznapiságból a filozófiai mélységekig és magasságokig ívelő alkotások kínálta tartalmas, izgalmas művészeti kalandozást ajánljuk mindazoknak, akik a hétköznapok monoton szürkeséget szépséggé oldani kívánják. Kiváló Találkozás egy, a kiállított munkákon keresztül feltáruló, a különbözőségekben szétváló és az ellentétek ellenére mégis egybefonódó „más" világgal, amely megkomponálóinak, Varga-Welther Júliának és Kiss Lászlónak a „festői törekvését" Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész méltatásának zárómondatában így jellemzett: „( ...)nemesen őszinte és végkövetkeztetésében egylényegű az elmúlás és a születés csodájának esztétikai értelemben értett szépségének keresésével".



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."