Itthon » Művelődés

Bemutatkozott a Tortoma Könyvkiadó

Tegnap este (majdnem) üres széksorok „tisztelték meg" a baróti Tortoma Könyvkiadó Városi Könyvtárban tartott könyvbemutatóját.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Emese
Emese
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. szeptember 29., 13:45
0 hozzászólás. 

A városunkban tartott bemutató Marosvásárhely, és Zetelaka után sorban a harmadik helyszíne volt a könyvkiadó kiadványait népszerűsítő, szeptember 27 - október 1. közötti időszakban zajló székelyföldi körútnak.

Az esemény iránti érdeklődés sajnálatos módon igencsak silány volt. A kiadó igazgatója, Demeter László kíséretében városunkat megtisztelő neves vendégek – Illésfalvi Péter és Szabó Péter budapesti hadtörténészek – mindössze öt érdeklődőnek mutathatták be értékes, hadtörténeti szempontból hiánypótló Erdélyi bevonulás, 1940 című közös munkájukat. A hetven évvel ezelőtti történelmi eseménynek – a magyar honvédség székelyföldi bevonulásának évfordulójára megjelentetett kötet születéséről, illetve a kiadványban található írott és fotográfiákon megörökített forrásmunkák jelentőségéről a kötet szerzői beszéltek.

Emese

Illésfalvi Péter dedikál

Mint mondták, a kötetben összegyűjtött, korabeli írásos dokumentumok három forrásból származnak: személyes jellegű naplók, feljegyzések, az erdélyi sajtóban megjelent cikkek, beszámolók, illetve a bevonulással kapcsolatos hadiokmányok. Ehhez az első ízben megjelentetett írott dokumentumanyaghoz kapcsolódik, kiegészíti és illusztrálja azt, képekben felidézve a bevonulás napjainak hangulatát a könyv gazdag fotóanyaga.

Az összegyűjtött fotográfiák egy része az egyes erdélyi helyszíneken készült, másrészt pedig a közgyűjteményekben található, az eseményekhez kapcsolódó tárgyakat örökíti meg. A 200 oldalas, nem csak szakértők számára érdekes, igényes és tartalmas kiadvány  különlegessége az a belső borítón található, szintén premiernek számító térkép, amely rekonstruálja azt az útvonalat, amelyen szeptember 5-13. között az erdélyi településeket birtokba vevő magyar honvédség haladt.

Emese

Illésfalvi Péter, Szabó Péter, Demeter László

A kiváló hadtörténeti munka vitathatatlan értékét hál'istennek semmiképpen nem minősíti az udvarhelyiek közömbössége, illetve az sem, hogy a bemutató végén mindössze egyetlen kötet talált gazdára.

Aki tegnap este lemaradt az Erdélyi bevonulás, 1940 című kötet bemutatójáról, de a rövid beszámolónk mégis felkeltette az érdeklődését a könyv iránt, illetve szeretné könyvtárát a Totoma Kiadó más köteteivel is gazdagítani, az látogasson el a http://www.tortoma.ro honlapra.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."