Itthon » Művelődés

Új elemmel gazdagodott a szejkei szakrális kert

A szabadtéri állandó kiállítás anyaga egy, a lövétei alszegi temetőből származó, 1928-ban készült, u.n. „búcsús keresztfa" felállításával bővült.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_muvelodes
Itthon_muvelodes
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. október 28., 14:00
4 hozzászólás. 

Az Orbán Balázs sírjához vezető kapusor mellett 1997-ben megnyitott szakrális kert egy olyan állandó szabadtéri kiállítás, amely arra hivatott, hogy helyet biztosítson, az egykori Udvarhelyszék szakrális emlékeinek. E szabadtéri gyűjteményben olyan fejfák, kopjafák, fa- és kőkeresztek, koporsó alakú sírkövek és más típusú sírjelek kapnak helyet, amelyek már elvesztették eredeti szerepüket, de olyan az állaguk, hogy a szabadban továbbra is ki lehet állítani azokat. Történik mindez azzal a céllal, hogy átmentsük a jövő számára azt az eltűnő félben levő motívumkincset és formavilágot, amelyeket ezek a szakrális emlékek évszázadok óta magukon viselnek.

A napokban új elemmel gazdagodott a szejkei szakrális kert. Egy, a lövétei alszegi temetőből származó, 1928-ban készült, u.n. „búcsús keresztfa" felállításával bővült a szabadtéri állandó kiállítás anyaga. A Haáz Rezső Múzeumba behozott kereszt, kisebb restaurálási és konzerválási munkák után került jelenlegi helyére.

Itthon_muvelodes

A lövétei „búcsús keresztfa" magassága 452 cm és szélessége120 cm. Anyaga cserefa (kocsányos tölgy), a szárak keresztmetszete pedig 12x18 cm. A kereszt vízszintes szárán kúp formájú bádogkupola nyugszik. Ennek alsó pereme áttört bádogdíszekkel csipkézett. Csúcsdísze egy 50 cm magas kereszt. 2 – 2 fából faragott bojt csüng alá a kereszt vízszintes száráról. A bojtok az egyházi hierarchián belül a rangjelzés szerepét töltik be. Az is lehet, hogy a bojtok felett található D. A. és a J. K. monogramok egy-egy pap neveinek kezdőbetűi, az alattuk lévő bojtok pedig e papoknak az egyházi hierarchiában betöltött rangját jelzi. (Az egyszerű papi kalap karimáján eredetileg két fekete bojt volt található.) Még további kutatásokra van szükség, ahhoz, hogy mindezt egyértelműen kijelenthessük. Az is lehet, hogy a bojtoknak egyszerűen csak díszítő szerepe van.

A korpusz öntött vasból készült és két csavarral rögzül a kereszthez. A kereszt alja ráklábban végződik, amit csavarokkal és vaspántokkal rögzíttettek nagy valószínűséggel 1958-ban.

Itthon_muvelodesA kereszten található rövidítések, feliratok, évszámok:

Felső függőleges szár, a bádogkupola alatt: INRI;
Bal vízszintes szár: D. A.
Jobb vízszintes szár: J. K.
Alsó, függőleges szár (sortörések „/"-el jelezve):
DICSÉR / TESÉL /OH SZENt / KERESZt / MELYEN / AZ ÚR / JÉZUS / KINT / HALÁLT / SZEN- / VEDEtt / HOGY / ÖDVÖ- / ZÍTHE- / SE A / BŰNÖS / LELKE- / KET: / ÁLÍTA- / TOTT / A SZENT / LÉLEK / ISTEN / TISZTE- /LETÉRE / 1928- / ÉVI MÁR / 12-ÉN /

A rákláb első oldalán ez olvasható: UJI / 1957

A Haáz Rezső Múzeum ez úton köszöni a lövétei egyházközségnek, Mihály János történésznek, a SIGAPRESS kft-nek és a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Osztályának, hogy segítettek megszerezni, illetve felállítani a lövétei „búcsús keresztfát".

Veres Péter, Haáz Rezső Múzeum

Fotó: Róth András Lajos


4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Fazek
2010-10-28 16:09:45
D.A. és J.K. papmonogramok
"Az is lehet, hogy a bojtok felett található D. A. és a J. K. monogramok egy-egy pap neveinek kezdőbetűi, az alattuk lévő bojtok pedig e papoknak az egyházi hierarchiában betöltött rangját jelzi."

Az INRI meg egy korabeli közhasznú alapítvány lehetett :)

D.A.J.K. = Dícsértessék A Jézus Krisztus
avatar
vp
2010-10-28 18:03:20
Nekd van igazad Fazék. Eddig leírva csak D. A J. K. formában láttam. Az A után nem volt pont. Köszönöm az észrevételt. :)
Veres Péter
avatar
nagydd
2010-10-29 08:25:46
Anyaga cserefa (kocsányos tölgy)

Itt nálunk három tölgyfajta őshonos,a csertölgy,a kocsányos és a kocsánytalan tölgy.Amit az őseink cserefának neveztek az a csertölgy,aminek kérgét vízbe áztatva kinyerték belőle a csersavat,amit bőrök kikészítéséhez használtak.Ennek a fafajtának a kérgén kívül,a fája is tartalmaz csersavat és a csersavnak köszönhetően nagyon ellenálló a környezeti hatásokkal szemben.
Tehát valószínű hogy nem kocsányos tölgy,hanem csertölgy .
avatar
vp
2010-10-29 10:53:36
Tisztelt nagydd!
Ha ideje engedi, akkor arra kérem sétáljon ki a helyszínre és vizsgálja meg. Tudtommal a csertölgy csersavtartalma nagyon alacsony és faanyaga sem elsőrendű. Én úgy vélem, hogy kocsányos tölgy, de természetesen tévedhetek.
Köszönöm az észrevételét.
Veres Péter

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."