Itthon » Művelődés

Robert Capa képei a Művelődési Házban

Nívós kiállításra hívja a nagyérdeműt a Művelődési Ház, ezúttal a világhírű Robert Capa fényképei lesznek láthatók.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Robert_Capa
Robert_Capa
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. november 05., 11:01
0 hozzászólás. 


Minden idők egyik legnagyobb fotográfusának életművével ismerkedhet meg a székelyudvarhelyi közönség a Robert Capa című kiállítás kapcsán november 10-25. között a Művelődési Ház kiállítótermében.

A világhírű Robert Capa Friedmann Endre Ernőként látta meg a napvilágot 1913-ban Budapesten. Robert_CapaA gimnázium után Berlinben tanult újságírást, de zsidó származása miatt félbe kellett hagyni tanulmányait. Párizsban töltött évei alatt kezdett el fotózni. Ekkor változtatta meg a nevét, bízva abban, hogy egy amerikai csengésű névvel könnyebb lesz munkát találnia a média világában.

1936-tól 1954-es haláláig főként haditudósítóként tevékenykedett és megjárta többek közt a spanyol polgárháborút, a japán-kínai háborút, a II. világháború több hadszínterét. Munkájával stílust teremtett és mai napig a sajtófotózás egyik legmeghatározóbb alakjaként tartják számon.

A Capa-életmű jelentős részét megvásárolta a Nemzeti Múzeum 2008-ban. A gyűjteményből készült válogatás vándorkiállításként járja az országot. A sajtófotó ugyan nem kiállítási műfaj, hanem elsősorban dokumentáció, mely nem önmagában, hanem valamilyen kontextusban nyer értelmet, a kiállítás mégis önálló művészeti alkotásokként mutatja be a műveket. Senki sem emlékszik már arra, ki és mit írt A milicista halála című kép mellé a Vu magazinban, de számos legenda kering a kép keletkezési körülményeiről és a művet a spanyol polgárháború szimbólumaként tartják számon. Capa képei tehát kiléptek a régi újságok hasábjairól és most számunkra is kézzelfogható közelségbe hozták a történelem egy-egy apró szeletét.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."