Itthon » Művelődés

„Amit itt látunk, az a miénk"- kézművesek kiállítása

Tegnap este nyílt meg és egy hétig látogatható a Székelyföldi Kézművesek és a Dél-Magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesületének közös kiállítása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Emese
Emese
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. november 06., 16:12
0 hozzászólás. 

Az Élő népművészet napjainkban címet viselő tárlaton látható alkotások a magyarországi és honi kézművesek munkáit vonultatja fel. Az egyedi, természetes
anyagokból készült bőrből, fából, agyagból, gyapjúból, szalmából készített táskák, övek, kancsók, csuprok, festett bútorok, padló-és faliszőnyegek, ruhák, kosarak az itteni közönség számára kevésbé ismert régió, Makó és környéke valamint a csíki, gyergyói, udvarhelyszéki népi tárgyi kultúrájába, gazdag motívumkincsébe nyújtanak betekintést a látogatóknak. A tárlatot Jancsó Tamás, a Székelyudvarhelyi Kézművesek Egyesületének elnöke nyitotta meg és P. Buzogány Árpád, a Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa méltatta.
EmeseA bemutatott kézműves alkotások kiválasztásánál a szervezők három szempontot vettek figyelembe: legyen hagyományos, funkcionális és tartalmazza azt a láthatatlan többletet, ami az igazi értéket hordozza és megkülönbözteti az olcsó vásári portékától, illetve a gyári
tucatárutól- summázta Jancsó. A kiállítás legnagyobb értéke, hogy az itt látható, a határon inneni és határon túli kézműves műhelyekben készült népművészeti tárgyak a szakmai tudást és a teremtő képzeletet ötvözik - hangoztatta P. Buzogány Árpád.
„Amit itt látunk, az a miénk, ettől vagyunk egyek. A színek, formák bennünk élnek,
az agyunkban, a szívünkben, a kézművesek kézmozdulatában – mondta Buzogány, aki beszédét „annak van helye a világban, aki alkotni, teremteni képes" mondattal zárta. A tárlatnyitót követően a házigazdák pogácsával, házi süteménnyel, itókával kínálták meg a megnyitón megjelenteket. A hangulatos eseményt Géczy Gábor Őrzők, vigyázzatok a strázsán... című előadása zárta.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."