Itthon » Művelődés

Nívós fotókiállításokra invitál a Művelődési Ház

A ma és péntek délután megnyíló két fotótárlat, a Székelyudvarhely képekben vándorkiállítás és a Benedek Elek mesemondó verseny utórezgése volt a témája Elekes Gyula igazgató sajtótájékoztatónak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

MuvelodesiHaz_RobertCapakiallitas
MuvelodesiHaz_RobertCapakiallitas
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. november 10., 09:30
0 hozzászólás. 


A Művelődési Ház szervezésében és társzervezésében nyíló fotótárlatok beharangozóján jelen volt, és az Elekes által elmondottakat kiegészítette, Jakab Áron Csaba, RMDSZ-es tanácsos és Csáki Jenő fotográfus is.

A ma délután 6 órakor nyíló, Robert Capa 57 eredeti és másolt fotográfiáját felvonultató tárlat tulajdonképpen annak az útjára indított fotókiállítás-sorozatnak a folytatása, amelynek célja a magyar fotográfia nagyjainak, életpályájának a bemutatása – tudatta elöljáróban Elekes. Hozzátette: a legendás fotográfus öt hadszíntéren készült, világhírű, az Egyesült Állomokból megvásárolt fotográfiáit a sepsiszentgyörgyi székhelyű Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központ jóvoltából két héten át, november 25-ig veheti szemügyre az udvarhelyi közönség. A kiállításon egy háromnyelvű (magyar, román, angol) pannó is segíti a látogatókat abban, hogy minél többet megtudjanak a páratlan értékű munkákról.

MuvelodesiHaz_RobertCapakiallitas

A Művelődési Ház nemcsak a régi nagy fotóművészek munkáinak ad teret, de a kortárs magyar fotográfusokat, neveseket és szárnyaikat próbálgatókat is felkarolja, alkotásaikat közszemlére teszi. Ez a törekvés szerencsésen találkozott azzal a fotópályázattal, amelyet 2008-ban hirdetett meg első ízben a helyi RMDSZ, a polgármesteri hivatal, és amelynek társszervezője a kulturális intézmény is. Az október közepén lezárult Mesterségek, mesteremberek fotópályázat elbírálói (Dávid Botond, Csáki Jenő fotósok, Jakab Áron Csaba tanácsos és Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója) által legsikerültebbnek ítélt 28 fotót, köztük a három díjazott munkát bemutató kiállítás megnyitóját pénteken este 6 órára időzítették.

MuvelodesiHaz_RobertCapakiallitas

„Tény, hogy egy fotópályázatot egyre nehezebb, és nem csak az anyagi okok miatt, megszervezni, de a benevezők érdeklődése arra ösztönöz, hogy folytassuk a munkát" - bizakodott Jakab Áron Csaba. Az elbírálási szempontokat Csáki Jenő summázta: a zsűri a kép hangulatát is értékelte, de az objektív, technikai és szakmai szempontok is döntőek voltak. A szervezők hozzáfűzték: a folytatáshoz lendületet ad, hogy a mostanit megelőző két pályázat - Kisváros ősszel és Kapuk, nemcsak itthon, de a magyarországi testvérvárosokban is sikert arattak. A két tárlat anyagából összeállított, Székelyudvarhely képekben című vándorkiállítás Keszthely, Vác, Tatbánya, Törökbálint, Pécs, Békéscsaba után jelen pillanatban Tihanyban látható.

A Benedek Elek mesemondó versennyel, amelynek szintén a Művelődési Ház adott otthont, kapcsolatosan elhangzott: a vetélkedő általános iskola felső tagozatos és középiskolás nyertesei nemrégiben Keszthelyen vendégeskedtek.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."