Itthon » Művelődés

Mesterségek, mesteremberek – fotókiállítás

Fotókiállítással és díjátadóval ért révbe pénteken a Mesterségek, mesteremberek című fotópályázat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/mest1211
Itthon_Muvelodes/mest1211
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. november 14., 16:25
0 hozzászólás. 

Lovat patkoló kovács, tüzet oltó lánglovag, utász, fafaragó, szénégető, órásmester, suszter, kalapos, kosárfonó, üvegfúvó, zsindelyes, szántóvető, fotográfus – munkavégzés közben lencsevégre kapott mesteremberek. Huszonnyolc, a hagyományos népi mesterségek és azokat életben tartó mesterek előtt tisztelgő fotográfia – a Mesterségek, mesteremberek tematikus fotópályázatra beérkezett alkotások legjavát felsorakoztató és bemutató fotótárlat pénteken a Művelődési Ház előtéri galériájában az alkotók, a szervezők és a pályázatot elbírálók jelenlétében nyílt meg.

Itthon_Muvelodes/mest1211

„Feltett szándék, nemes cél volt: megörökíteni és továbbadni az utókornak értékeinket, az udvarhelyszéki épített örökséget épp úgy, mint az egyre ritkábban gyakorolt hagyományos népi mesterségeket űző mesterembereket" – fogalmazott megnyitó beszédében Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója. Elekes emlékeztette a megjelenteket arra, hogy a Mesterségek, mesteremberek tárlat tulajdonképpen szorosan kapcsolódik, folytatása a 2008-ban a székelyudvarhelyi RMDSZ kezdeményezte, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és a Művelődési Ház által felkarolt tematikus fotópályázatnak. A nagysikerű Kisváros ősszel (2008) és Kapuk (2009) korábbi két kiadáshoz viszonyítva ez a harmadik első körben elakadt, csupán második felvonásban lett „az Isten igaza".

Az első kiírásra beérkezett munkák mennyisége és minősége alapján a zsűri (Csáki Jenő és Dávid Botond fotósok, Elekes Gyula igazgató, Jakab Áron Csaba ötletgazda, szervező) a második kiírás mellett döntött. A döntés jó órában született – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint maga a tárlat, ahol a beérkezett és a zsűritagok által esztétikai és szakmai szempontok szerint kiválogatott fotográfiákat tárják a nagyközönség elé. Köztük azt a három legjobbat is, amelyek alkotói a pénteki megnyitón vehették át jutalmukat.

Itthon_Muvelodes/mest1211

Jakab Áron Csaba, Csáki Jenő, Elekes Gyula

A pálmát – minden kétséget kizáróan – megérdemelten, Kozma Erzsébet A mesterség titkai című fotója vitte el. A második díjat Fülöp Attila József Suszter csendélete kapta, a harmadikat pedig Dima Alexandru A megmaradt hamu című fotójával érdemelte ki. Babért nem arattak, de méltán kaptak helyet a tárlat anyagát megörökítő katalógusban és CD-n azok a kiválóan ellesett pillanatok, arcok, mozdulatok, hangulatok, amelyeket Csender Gyula, Buti László, Fülöp Lóránt, Fekete Réka, Ilyés Lehel, Kovács Jenő, Magyari Hunor, Mátyás Szabolcs, Sinka Lakatos Klaudia fotósok kaptak lencsevégre.

A Mesterségek, mesteremberek fotókiállítás két héten át várja látogatóit.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."